Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prírodný zabijak mlieča. Zmiešajte a postriekajte. Nájdete v kuchyni

14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ruud Morijn Photographer). Neesteticky vyrastajú zo zelenej, zastrihnutej trávy a môžu úplne zničiť sny o dokonale upravenej záhrade. Nevadí im, že sú nepozvanými hosťami. Dokážu vyrásť za pár okamihov a ovládnuť celý trávnik. Čo je dobré na mlieč roľný? Buriny sa môžete zbaviť v priebehu niekoľkých okamihov tak, že […]
Menej ako 1 min. min.

14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ruud Morijn Photographer).

Neesteticky vyrastajú zo zelenej, zastrihnutej trávy a môžu úplne zničiť sny o dokonale upravenej záhrade. Nevadí im, že sú nepozvanými hosťami. Dokážu vyrásť za pár okamihov a ovládnuť celý trávnik. Čo je dobré na mlieč roľný? Buriny sa môžete zbaviť v priebehu niekoľkých okamihov tak, že siahnete po domácom postreku. Potrebné výrobky nájdete vo svojej kuchyni.

Čo je dobré na mlieč? Zmiešajte s vodou a postriekajte.
Foto: shutterstock/Ruud Morijn Photographer

Ako sa zbaviť mlieča? Skutočná pohroma pre záhradkárov

Mlieč roľný a púpava lekárska dokážu záhradníkom poriadne zamotať hlavu. Hoci pre mnohých vyzerajú takmer identicky, v skutočnosti ide o dve odlišné rastliny a časom sa z nich stane skutočná nočná mora. Sú to nepríjemné buriny, ktoré keď sa raz objavia v záhrade, nemajú chuť sa z nej odsťahovať. Navyše sa ťažko likvidujú a čoskoro sa začnú šíriť obrovskou rýchlosťou.

Mlieč roľný však na rozdiel od púpav nemá žiadne zdravotné vlastnosti a v niektorých prípadoch môže byť dokonca škodlivý. Jeho kontrola je preto dôležitá nielen z estetických dôvodov. Rastlina tiež rýchlo rozvíja svoj koreňový systém, čerpá živiny z pôdy a stáva sa tak hrozbou pre ostatné druhy rastúce v záhrade. Ak sa teda na vašom pozemku objaví prvý žltý kvet, rýchlo sa pustite do práce.

Ako sa zbaviť mlieča domácou metódou? Kľúčom je pravidelnosť

Ako priznávajú majitelia pozemkov, je lepšie konať skôr, než dôjde k poškodeniu, a bojovať proti prvému mlieču, ktorý sa objaví v ich záhradách. Táto burina sa rýchlo šíri a môže zničiť dobre udržiavaný trávnik v priebehu niekoľkých minút. Aby sa tomu predišlo, treba mlieč mechanicky ručne vytrhnúť hneď, ako sa objaví a vytvorí prvé charakteristické listy.

Ak je burín oveľa viac, mechanické odstraňovanie nežiaducich rastlín zo záhrady môže prerásť do veľkého problému. Navyše, podzemky mlieča siahajú do veľkej hĺbky pôdy, takže niekedy sa aj po ich odstránení na danom mieste znovu objavia. V takýchto prípadoch sa preto oplatí siahnuť po herbicídoch, ktoré ničia koreňový systém. Pred použitím chemickej látky je však dôležité pozorne si prečítať odporúčania výrobcu, aby nedošlo k poškodeniu iných rastlín v záhrade. Oveľa bezpečnejšou metódou je domáca výroba.

Aký druh postreku na mlieč? Domáca zmes pomôže

Boj proti burine vyhráte s domácou zmesou, ktorú si môžete ľahko pripraviť v pohodlí vlastnej kuchyne. Mlieče zmiznú vo chvíli, keď im dáte dávku domáceho postreku, vytvoreného na báze octu a sódy. Stačí zmiešať liter vody, 1/3 šálky jedlej sódy a pol šálky octu, aby ste sa mohli tešiť z bezproblémovej záhrady jeden po druhom.

Vyrobte si domáci postrek na báze octu a jedlej sódy.
Foto: freepik/@garetsvisual

Nezabudnite si dávať pozor. Nalejte zmes do presného rozprašovača a aplikujte ju len na burinu. Ak sa dostane na iné rastliny rastúce v blízkosti, môže ich účinne poškodiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nevyťahujte ich z trávnika. Táto burina dokáže veľa

Lacnejšie to nezoženiete. Posypte púpavy týmto produktom za 50 centov. Nadobro ich vyhubíte zo záhrady

The post Prírodný zabijak mlieča. Zmiešajte a postriekajte. Nájdete v kuchyni appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie