Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia

Tarifné mzdy zamestnancov Železníc Slovenskej republiky sa od apríla zvyšujú. Dohodli sa na tom v dodatku ku kolektívnej zmluve ŽSR s Odborovým združením železničiarov. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová. “Prijatý dodatok znamená, s účinnosťou od apríla 2024, zvýšenie tarifnej mzdy zamestnancov ŽSR o sedem percent. Zmluvné strany sa zároveň dohodli na vyčlenení […]
Menej ako 1 min. min.

Tarifné mzdy zamestnancov Železníc Slovenskej republiky sa od apríla zvyšujú. Dohodli sa na tom v dodatku ku kolektívnej zmluve ŽSR s Odborovým združením železničiarov. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

“Prijatý dodatok znamená, s účinnosťou od apríla 2024, zvýšenie tarifnej mzdy zamestnancov ŽSR o sedem percent. Zmluvné strany sa zároveň dohodli na vyčlenení objemu prostriedkov na novú prevádzkovú prémiu, ktorá bude poskytovaná zamestnancom v železničnej prevádzke od 1. júna 2024,” priblížili ŽSR.

Po historickej strate rekordný zisk. Štátny kolos vďačí za slušný výsledok dvom okolnostiam

S odborármi sa dohodli aj na ďalšom zvýšení tarifnej mzdy o tri percentá od 1. júla 2024. Tento krok je však podľa železníc podmienený dohodou zmluvných strán na konkrétnych motivačných kritériách pre prideľovanie prevádzkovej prémie.

V priemere si tak prevádzkoví zamestnanci podľa ŽSR v tomto roku prilepšia o takmer 14 percent a zároveň stúpne tarifná mzda za posledné dva roky o takmer 20 percent.

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali ŽSR s odborármi v stredu. Kolektívne vyjednávanie sa na návrh odborárov začalo koncom vlaňajšieho novembra, samotné rokovania však odštartovali až v januári tohto roka. Na rokovaniach sa strany stretli celkovo osemkrát a hlavnou témou bolo dohodnúť najmä podmienky odmeňovania zamestnancov.

“Cieľom vedenia ŽSR je stabilizovať zamestnancov a postupným zvyšovaním miezd zatraktívniť jednotlivé prevádzkové pozície. Ide o ďalší krok k zlepšovaniu ich pracovných podmienok spolu s poskytovaním cielených benefitov,” uviedol námestník generálneho riaditeľa pre ľudské zdroje ŽSR Pavol Komarňanský.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie