Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Príspevok upozorňujúci na dianie v Rafahu zdieľalo 47 miliónov ľudí. Vytvorila ho umelá inteligencia

Sociálne médiá obletel obrázok, ktorý znázorňuje stanové tábory pre vysídlených Palestínčanov v Rafáhu a uvádza vetu Všetky oči sa upierajú k Rafáhu. Na platforme Instagram ho zdieľalo 47 miliónov ľudí. Príspevok vytvorený umelou inteligenciou má upozorniť na dianie v utečeneckom tábore v Pásme Gazy, kam sa uchýlili tisícky Palestínčanov pred pokračujúcou izraelskou ofenzívou. Na svojom […]
Menej ako 1 min. min.

Sociálne médiá obletel obrázok, ktorý znázorňuje stanové tábory pre vysídlených Palestínčanov v Rafáhu a uvádza vetu Všetky oči sa upierajú k Rafáhu. Na platforme Instagram ho zdieľalo 47 miliónov ľudí.

Príspevok vytvorený umelou inteligenciou má upozorniť na dianie v utečeneckom tábore v Pásme Gazy, kam sa uchýlili tisícky Palestínčanov pred pokračujúcou izraelskou ofenzívou. Na svojom profile príspevok zdieľalo aj mnoho celebrít, ako je Dua Lipaová, Bella a Gigi Hadidovy alebo Lewis Hamilton, píše britský portál BBC.

Údery v utečeneckom tábore

Ilustrácia vytvorená pomocou umelej inteligencie sa začala rýchlo šíriť, keď v nedeľu večer izraelské vzdušné údery proti členom Hamasu v utečeneckom tábore v západnej časti Rafáhu zrejme spôsobili rozsiahly požiar v stanovom meste, ktorý pripravil o život 45 ľudí a ďalších asi 250 zranil.

Udalosť, ktorú izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za “tragickú nehodu” a ktorá sa doteraz vyšetruje, vyvolala ostrú kritiku z radov zástupcov humanitárnych organizácií i medzinárodného spoločenstva. Incident sa odohral len dva dni po tom, čo Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu zastaviť operáciu v Rafáhu.

V reakcii na to uverejnil obrázok najprv mladý muž z Malajzie na svoj profil so sloganom Všetky oči sa upierajú k Rafáhu (All Eyes on Rafah), ako vypátrala arabská redakcia BBC. Slogan odkazuje na rozhovor s predstaviteľom Svetovej zdravotníckej organizácie Richardom Peeperkornom z februára tohto roka.

Amnesty International žiada slovenskú vládu, aby urobila viac pre prímerie v Gaze

Peeperkorn v ňom povedal, že varovaním Izraelu pred útokom na mesto na juhu Pásma Gazy musí byť, že “sa k Rafáhu upierajú oči všetkých” a že sa obáva nepredstaviteľnej katastrofy, ak izraelská armáda podnikne rozsiahly vpád do mesta, ktorým hrozí. Odvtedy aktivisti používali Peperkornovu vetu, aby vyjadrili obavy a nesúhlas s izraelskou vojenskou operáciou v Rafáhu, ktorá sa začala pred tromi týždňami.

Celosvetové protesty

V nasledujúcich mesiacoch sa na zhromaždeniach a protestoch po celom svete a na sociálnych sieťach toto heslo objavovalo. V posledných dvoch dňoch sa však na sociálnych sieťach rozšíril obrázok s týmto sloganom raketovou rýchlosťou.

Podľa údajov na instagrame do dnešného popoludnia získal viac ako 47 miliónov zdieľaní. Príspevok zdieľali aj ďalšie celebrity, ako napríklad americký herec Mark Ruffalo, indická herečka Priyanka Choprová i sýrska herečka Kinda Allúšová.

Podľa odborníkov, ktorých BBC oslovila, existuje množstvo faktorov, ktoré vysvetľujú, prečo sa obrázok s jednoduchým sloganom All Eyes on Rafah stal virálnym za tak krátky čas.

Rozhodnutie slovinskej vlády uznať Palestínu je odmenou pre Hamas, tvrdí Izrael

Patrí medzi ne “líbivá” povaha obrázku generovaného umelou inteligenciou, jednoduchosť sloganu a ľahkosť, s akou môžu užívatelia instagramu príspevok zdieľať po niekoľkých kliknutiach.

Svoju úlohu zohráva tiež jeho prevzatie celebritami. Podľa Anastasie Kavady, ktorá vedie magisterský kurz o médiách, kampaniach a sociálnych premenách na univerzite vo Westminsteri, je však najdôležitejším faktorom načasovania a politického kontextu príspevku. Vysvetľuje, že sa stal virálnym v čase, keď sa mnohí cítia rozhorčení správami o zásahu pri utečeneckom tábore v Rafáhu.

“Nedeľňajší útok v Rafáhu vyvolal všeobecný smútok,” povedal BBC Maher Nammari, ktorý je konzultantom v oblasti e-marketingu a umelej inteligencie. Obrázok – vykresľujúci rozľahlú púšť a stanový tábor s textom All Eyes on Rafah – ale nezobrazuje skutočné miesto ani skutočné mesto Rafáh.

Prekvapivo chýbajú obrázky mŕtvych alebo krvi, zábery skutočných ľudí, konkrétne mená a scéna ani nepôsobia tiesnivo. To viedlo ku kritike z niektorých strán.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie