Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Přístup USA oslabuje Ukrajinu a posiluje Rusko. Za tuto chybu zaplatí celý Západ, říká expert

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena udržuje od začátku války Ukrajinu v pravidlovém koridoru, který Kyjev nesmí opustit. Obránci sice dostali od spojenců zbraně, často ale měly omezený dostřel a dorazily v limitovaných počtech. Nejdříve ani Washington nechtěl posílat sofistikovanější zbraně. Na schvalování stíhaček F-16 nebo tanků Abrams se čekalo měsíce. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vraťte […]
Menej ako 1 min. min.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena udržuje od začátku války Ukrajinu v pravidlovém koridoru, který Kyjev nesmí opustit. Obránci sice dostali od spojenců zbraně, často ale měly omezený dostřel a dorazily v limitovaných počtech. Nejdříve ani Washington nechtěl posílat sofistikovanější zbraně. Na schvalování stíhaček F-16 nebo tanků Abrams se čekalo měsíce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vraťte Krym, vyzval Erdogan Rusko. Turecký prezident vyjádřil podporu svrchovanosti Ukrajiny

Všechny tyto limity USA uvalují primárně proto, aby ze svého pohledu zabránily eskalaci konfliktu a vydráždění Ruska. Takový přístup je ale podle komentátora listu Foreign Policy jedna velká chyba, za kterou zaplatí nejen Ukrajina, ale celý Západ.

Edward Hunter Christie vidí hlavní potíž v tom, že Washington neumožňuje Ukrajině používat americké zbraně k útokům hluboko v ruském území.

„Kdyby hluboké údery na Rusko byly spouštěčem eskalace, svět by to už věděl. Ukrajina opakovaně podnikla bezpilotní údery na ruskou energetickou infrastrukturu, včetně úderů na ropné rafinerie vzdálené více než 600 kilometrů do Ruska v dubnu a květnu a útoku na rafinerii v Moskvě 1. září. Od té doby nebyla zaznamenána žádná eskalace ze strany Ruska. Úspěšná ukrajinská invaze do ruské Kurské oblasti, první okupace Ruska cizí silou od druhé světové války, zůstala rovněž bez odezvy. Pokud pomineme rétorickou reakci,“ napsal odborník.

Limitace Ukrajiny nahrává Rusku

Podle něj se americký přístup od začátku války vůbec nezměnil a neadaptuje se současné situaci. Christie se domnívá, že USA na Ukrajinu uvalují limity a pravidla, zatímco armáda ruského prezidenta Vladimira Putina se ve stejné válce žádnými limity a pravidly neřídí. Web BBC informoval, že Moskva na začátku září podnikla útok na civilní cíle ve Lvově, město se nachází u hranic s Polskem, zdánlivě daleko od frontové linie.

„Válka ve vzduchu je dalším klíčovým faktorem ovlivňujícím umístění frontové linie – zejména jde o ruské použití ničivých klouzavých bomb, které svrhávají bombardéry. Letadla vzlétávají z letišť, která se nacházejí hluboko v Rusku, a jsou tak chráněna Bílým domem,“ kritizoval výzkumný pracovník Finského institutu pro mezinárodní záležitosti.

„Ve všech oblastech, které se týkají letecké války, americká pomoc zdaleka nedosahuje toho, co by mohla. Dokonce i v oblasti protivzdušné obrany představovaly americké dodávky jen nepatrný zlomek toho, co má Washington ve svých zásobách a co může nesporně postrádat. Pokud jde o stíhačky F-16, Spojené státy sice podporují evropské transfery na Ukrajinu, ale žádné vlastní stíhačky nedarují. Dalším zklamáním je, že Spojené státy údajně odmítají upřednostnit výcvik ukrajinských pilotů na tyto letouny, což jeden z významných ukrajinských zákonodárců v červnu označil za záměrné a způsobené čistě politickou zdržovací taktikou,“ doplnil Christie.

Expert se domnívá, že přístup Spojených států protkaný mnohaměsíčním schvalováním sebemenších transferů oslabuje Ukrajinu a paradoxně posiluje Rusko.

„Celkovou koncepcí by nemělo být řízení eskalace, ale odstranění hrozby: zničení prostředků, které Rusko používá k útoku na Ukrajinu. Ta nežádá Spojené státy ani Evropu, aby bojovaly. Potřebuje pouze nástroje a povolení k tomu, aby udělala to, co by Spojené státy nebo kterýkoli jiný stát neváhal udělat, kdyby byl napaden: zastavit hrozbu. Současný přístup stojí Ukrajinu čas, za který platí životy, a dává Rusku více času, aby se naučilo účinněji bojovat. Řízení eskalace nedokáže zajistit ruskou porážku a místo toho vytváří ještě nebezpečnější ruskou válečnou mašinérii,“ uzavřel komentátor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie