Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom sa začnú už budúci týždeň

Holandský parlament schválil rokovacie rámce pre Ukrajinu a Moldavsko, čím odstránil poslednú prekážku k prístupovým rozhovorom. Tie tak budú môcť začať už budúci týždeň. Haag včera (20. júna) odstránil poslednú prekážku, ktorá bránila začiatku prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom. Členské štáty EÚ sa už minulý piatok (14. júna) po niekoľkých týždňoch dohodli na rokovacích […]
Menej ako 1 min. min.

Holandský parlament schválil rokovacie rámce pre Ukrajinu a Moldavsko, čím odstránil poslednú prekážku k prístupovým rozhovorom. Tie tak budú môcť začať už budúci týždeň.

Haag včera (20. júna) odstránil poslednú prekážku, ktorá bránila začiatku prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom. Členské štáty EÚ sa už minulý piatok (14. júna) po niekoľkých týždňoch dohodli na rokovacích rámcoch s oboma východoeurópskymi štátmi.

Politická zhoda prišla po vyhlásení Európskej komisie, ktorá uviedla, že Kyjev aj Kišiňov sú pripravené na začatie prístupových rozhovorov. Väčšina členských štátov tento krok podporila, odpor bolo nutné prelomiť najmä u Budapešti.

Maďarsko sa však napokon rozhodlo zrušiť svoje dlhoročné veto, keď sa do rokovacieho rámca pre Ukrajinu pridali dodatočné formulácie o národnostných menšinách a ochrane jazykov menšín. Na území vojnou zmietanej krajiny žije početná maďarská menšina.

Na odklepnutie sa potom ešte čakalo v holandskom parlamente, kde ho nová krajne pravicová vláda napokon schválila.

Pri vstupe Ukrajiny do EÚ sú strany prekvapivo jednotné, o práve veta sú ochotné diskutovať len dve

Najväčšie rozkoly v zahraničnej politike majú strany v otázke vojenskej podpory Ukrajiny a zachovaní práva veta. Aktuálne témy, ktoré v ich programoch k eurovoľbám takmer úplne absentujú, sú napríklad vojna v Pásme Gazy či vzťahy s Čínou.

S prístupovými rokovaniami Moldavska súhlasilo aj Slovensko. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár privítal na rezorte diplomacie podpredsedu moldavskej vlády Mihaia Popșoia.

„Slovenská republika podporuje strategickú voľbu Moldavska stať sa členom Európskej únie a bude mu naďalej pomáhať v tomto úsilí,“ vyhlásil Blanár. K Ukrajine sa nevyjadril, avšak predseda vlády Robert Fico v minulosti viackrát zopakoval, že jej na ceste do EÚ nemieni klásť prekážky.

Prvé medzivládne konferencie pre Ukrajinu a Moldavsko sú naplánované na budúci utorok (25. júna) v Luxemburgu, kde sa stretnú ministri pre európske záležitosti.

Medzivládna konferencia s kandidátskou krajinou EÚ znamená formálny začiatok prístupových rokovaní. Tento proces zvyčajne trvá roky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie