Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Príznaky zlej stravy uvidíte na svojej tvári. Nielen tmavé kruhy a opuchy

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Zlá, nevyvážená a nezdravá strava sa odráža nielen na našom zdraví, ale aj na našom vzhľade. Akékoľvek nedostatky a črevné problémy sa skvele prejavia na tvári, ktorá môže byť bledá, začervenaná alebo silne opuchnutá. Lekári a odborníci na výživu zostavili zoznam s niekoľkými typmi tváre, z ktorých možno […]
Menej ako 1 min. min.

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio).

Zlá, nevyvážená a nezdravá strava sa odráža nielen na našom zdraví, ale aj na našom vzhľade. Akékoľvek nedostatky a črevné problémy sa skvele prejavia na tvári, ktorá môže byť bledá, začervenaná alebo silne opuchnutá. Lekári a odborníci na výživu zostavili zoznam s niekoľkými typmi tváre, z ktorých možno vyčítať vážne zdravotné problémy. Zistite, či máte niektorý z nich!

Zlá strava vedie v mnohých prípadoch k problémom s pokožkou.
Foto: shutterstock/Prostock-studio

Cukrová tvár

Cukor alebo sacharóza, ktorá sa objavuje vo forme bielych alebo bezfarebných kryštálikov, sa najčastejšie získava z cukrovej repy a cukrovej trstiny, hoci sa nachádza aj v inej zelenine a ovocí. Najnebezpečnejšie sa však vstrebáva pri konzumácii silne spracovaných výrobkov, ako sú okrem iného sladkosti, koláče, omáčky, sladené mliečne výrobky alebo sladké nápoje. Tie majú deštruktívny vplyv nielen na naše zdravie a pohodu, ale aj na náš vzhľad. Podľa odborníkov ľudia, ktorí konzumujú príliš veľa cukru, trpia kožnými ochoreniami, ako napr:

vrásky, hlavne na čele

tenká a sivá pokožka tváre

ochabnutá pokožka pod očami

bolestivé pupienky, väčšinou červené

Silne spracované výrobky s vysokým obsahom jednoduchého cukru majú zvyčajne nízky obsah cenných vitamínov a minerálov a chýbajú im polynenasýtené mastné kyseliny. Už niekoľko týždňov takejto nevhodnej stravy môže mať negatívny vplyv na stav a vzhľad pokožky. Na zastavenie tohto deštruktívneho procesu by sa mal znížiť príjem cukru a do stravy by sa malo zaradiť čerstvé ovocie a zelenina.

Alkoholová tvár

Podľa odborníkov je alkohol jedným z najväčších nepriateľov krásnej pleti. Silne totiž dehydratuje telo, čo vedie k zadržiavaniu vody, opuchom a nepeknému začervenaniu. Medzi ďalšie príznaky „alkoholovej tváre“ patria:

ovisnuté viečka

výrazne rozšírené póry a začervenanie na lícach

červený nos

hlboké nazolabiálne záhyby

Osoby často konzumujúce alkohol si tiež môžu všimnúť, že ich pleť je náhle suchá a unavená, stratila pevnosť a mladý, zdravý vzhľad. Ako sa s týmto problémom vysporiadať? Vzdajte sa alkoholu a intenzívne hydratujte svoje telo, spoliehajte sa najmä na vodu, lisované zeleninové a ovocné šťavy a zdravé zelené smoothies. Účinky uvidíte už po niekoľkých dňoch!

Jemná pokožka okolo očí môže často prezrádzať zdravotné problémy.
Foto: shutterstock/Vladimir Gjorgiev

Lepková tvár

Lepok nemá v poslednom čase najlepšiu povesť a v posledných rokoch rastie popularita bezlepkovej diéty. Zaujímavé je, že ju už nevyužívajú len ľudia s diagnostikovanou celiakiou, ale aj úplne zdraví ľudia, ktorí chcú zlepšiť činnosť čriev, schudnúť a očistiť svoj organizmus.

Lekári a odborníci na výživu sa stále sporia o tom, či by sa úplne zdraví ľudia mali sami úplne vzdať lepku. Isté však je, že veľkej časti ľudí lepok jednoducho neslúži, o čom svedčí:

silné začervenanie

škvrny na tvári

tmavé pigmentové škvrny

opuch tváre

Na druhej strane sa neznášanlivosť lepku prejavuje herpetiformnou dermatitídou, takzvanou Duhringovou chorobou, ktorá sa zvyčajne prejavuje vo veku od 14 do 40 rokov. Jej príznakmi sú vezikuly a erytém a papuly, ktoré často veľmi svrbia.

Ľudia s diagnostikovanou neznášanlivosťou lepku by už do konca života mali držať bezlepkovú diétu. U zdravých ľudí, ktorí si všimli „bezlepkovú tvár“, však stačí obmedziť príjem výrobkov bohatých na túto bielkovinu.

Mliečna tvár

Mliečne výrobky samy o sebe nie sú škodlivé, ale ako sú presvedčení odborníci na výživu, základom je striedmosť a strava založená najmä na mliečnych výrobkoch môže viesť k estetickému problému nazývanému „mliečna tvár“, ktorý sa vyznačuje:

opuchnuté očné viečka

výrazne tmavé kruhy

malé hrčky v oblasti brady

vačky pod očami.

Príliš veľa bielkovín môže ovplyvniť nielen metabolizmus a vnútorné orgány, ale aj stav a v konečnom dôsledku vzhľad pokožky. Preto by sa mali mať na pozore pred mliečnymi výrobkami nielen ľudia s diagnostikovanou intoleranciou, ale aj zdraví ľudia, u ktorých sa nadbytok mliečnych výrobkov môže rýchlo prejaviť na pleti.

Veľkej časti ľudí lepok jednoducho neslúži, o čom svedčia, okrem iného, pigmentové škvrny.
Foto: shutterstock/Tatiana Foxy

Chudokrvná tvár

Lekári a odborníci na výživu pripomínajú, že aspoň raz ročne by sme mali absolvovať dôkladnú prehliadku nášho organizmu s rozšírenou morfológiou a vyšetrením hladiny konkrétnych vitamínov a minerálov. Jeden z najčastejších nedostatkov, nedostatok železa, je veľmi nebezpečný a v konečnom dôsledku môže viesť k rozvoju anémie, s ktorou sa dlho a ťažko bojuje a ktorá postihuje aj našu tvár. „Chudokrvnej“ tvári prospieva nesprávna strava bohatá na silne spracované potraviny s nedostatkom vitamínov a minerálov, pričom na poprednom mieste je spomínané železo. Takáto tvár je:

malátna a unavená

bledá

bez žiarivosti

Tí, ktorí majú podozrenie na nedostatok železa, by si mali čo najskôr nechať vyšetriť jeho hladinu v krvi a začať ho dopĺňať. Kľúčová je aj strava, ktorá by mala byť bohatá na listovú zeleninu a zeleninu, ovsené vločky a kvalitné mäso.

Jedným z najväčších spojencov v boji za zdravú a mladistvú pleť je vitamín C, ktorý sa podieľa na spomaľovaní procesu starnutia pokožky, podporuje syntézu kolagénu, urýchľuje hojenie rán a posilňuje steny ciev. Nájdete ho napríklad v citrusových plodoch, bobuľovom ovocí, petržlenovej vňati a paprike. Strava každej ženy by mala byť bohatá aj na vitamín E, ktorý pôsobí proti starnutiu a spomaľuje tvorbu vrások.

Naša každodenná strava by mala obsahovať aj esenciálne mastné kyseliny, ktoré regenerujú bunky, obnovujú epidermálny lipidový plášť a normalizujú jeho fyziologické ochranné vlastnosti. Dobrými zdrojmi esenciálnych mastných kyselín sú rastlinné oleje, tučné ryby, ľanové semienka a vlašské orechy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vezmem 4-5 listov a zalejem ich vriacou vodou. Môj obľúbený odvar má nespočetné množstvo použití

Tieto 4 produkty sa len „predstierajú“ ako zdravé potraviny. Sú horšie ako cukríky. Určite ich máte vo svojej skrini

The post Príznaky zlej stravy uvidíte na svojej tvári. Nielen tmavé kruhy a opuchy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie