Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Proeurópske strany v ostatných rokoch zoslabli. Je to varovanie pre ďalšie parlamentné voľby, znie z médií

Proeurópske strany na Slovensku za posledných päť rokov oslabili, väčšinu z 15 slovenských europoslaneckých miest obsadia strany, ktoré presadzujú “mier v Európe”, teda aj politiku ústupkov voči Rusku. Napísali to dnes viaceré médiá v reakcii na neoficiálne výsledky sobotných volieb do Európskeho parlamentu (EP), podľa ktorých na Slovensku vyhralo proeurópske opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) […]
Menej ako 1 min. min.

Proeurópske strany na Slovensku za posledných päť rokov oslabili, väčšinu z 15 slovenských europoslaneckých miest obsadia strany, ktoré presadzujú “mier v Európe”, teda aj politiku ústupkov voči Rusku. Napísali to dnes viaceré médiá v reakcii na neoficiálne výsledky sobotných volieb do Európskeho parlamentu (EP), podľa ktorých na Slovensku vyhralo proeurópske opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) pred vládnym Smerom-SD premiéra Roberta Fica.

Tlač tvrdí, že Smeru nevyšla snaha o mobilizáciu voličov využitím témy májového pokusu o atentát na Fica.

Po mieri na Ukrajine, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej invázii, volajú na Slovensku napríklad vládne strany Smer a Hlas, ale aj neparlamentné hnutie Republika. Tieto tri politické formácie, ktoré tiež spája odmietavý postoj k rozhodnutiu západných krajín dodávať zbrane Kyjevu, obsadia v EP po sobotňajších voľbách podľa médií spolu osem kresiel.

Víťaznému PS odhad prisúdil šesť mandátov a opozičnému Kresťanskodemokratickému jedno kreslo.

Vyrovnaný stav

“Strany, ktoré chcú Slovensko ako pevnú súčasť Západu a nechcú obmedzovať slobodu, prehrali, ale tesne,” napísal denník Denník N. Volebné víťazstvo PS zároveň označil za dobrú správu, ktorú po parlamentných a prezidentských voľbách potrebovali jeho priaznivci.

Posledné parlamentné voľby u nás vyhral Smer-SD a tento rok v apríli zase v prezidentských voľbách uspel predseda Hlasu Peter Pellegrini.

Eurovoľby online: Neoficiálne výsledky ukazujú víťazstvo PS. Šimečka hovorí o nádeji, Sulík to berie na seba

Poslanec Smeru Tibor Gašpar v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 povedal, že v eurovoľbách na Slovensku zvíťazili národné a konzervatívne sily.

“Hoci v týchto voľbách vyzerá na Slovensku stav medzi proeurópskymi a protieurópskymi silami až na jeden mandát vyrovnaný, strany s jasným postojom k európskej a geopolitickej orientácii Slovenska za posledných päť rokov oslabili,” napísal denník Sme.

Prepadák Hlasu

“Neoficiálne výsledky hovoria, že sa nám podarilo uspieť. Spoločne sme dokázali získať najsilnejší mandát pre Slovensko,” uviedol líder kandidátnej listiny PS Ľudovít Ódor, ktorý viedol úradnícku vládu pred predčasnými voľbami.

O zastúpenie v EP prišla podľa médií napríklad opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS), ako aj hnutie Slovensko expremiéra Igora Matoviča.

“PS sa môže tešiť z víťazstva, ale zjavne to bolo aj na úkor Sas, čo je varovaním pre budúce parlamentné voľby. Víťaz bez partnerov skrátka nemusí byť schopný vládnuť. Smer už tradične potápa svojich koaličných partnerov, ibaže jemu to čiastočne kompenzuje Republika, s ktorou je už niekoľko rokov na rovnakej vlne,” uviedol denník Denník N.

Eurovoľby – neoficiálne výsledky: Progresívne Slovensko bude mať najviac mandátov (čo je doteraz známe)

Denník Sme za prepadák označil volebný výsledok Hlasu, ktorý podľa neho získal v sobotu len 7,18 percenta hlasov. Strana tým výraznejšie zaostala za predvolebnými sondážami a tiež za výsledkom z posledných parlamentných volieb.

Podľa Sme tretia vládna strana SNS dostala v eurovoľbách len zhruba dve percentá hlasov a na jej úkor sa darilo hnutiu Republika so ziskom vyše 12 percent. Do tejto strany v minulosti prestúpili zástupcovia krajne pravicovej strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie