Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Progresívci nehovoria von der Leyen jednoznačné áno, Lexmann ju v minulosti kritizovala

Progresívne Slovensko, ktoré je po Francúzoch teraz druhou najväčšou stranou v liberálnej frakcii, odkazuje, že pri hlasovaní je pre nich dôležitejší obsah ako mená. Miriam Lexmann v minulosti povedala, že ju predchádzajúci mandát predsedníčky eurokomisie nepresvedčil. Ursula von der Leyen prekonala prvú dôležitú prekážku na ceste za druhým mandátom predsedníčky Európskej komisie. Získala súhlas lídrov európskej dvadsaťsedmičky. […]
Menej ako 1 min. min.

Progresívne Slovensko, ktoré je po Francúzoch teraz druhou najväčšou stranou v liberálnej frakcii, odkazuje, že pri hlasovaní je pre nich dôležitejší obsah ako mená. Miriam Lexmann v minulosti povedala, že ju predchádzajúci mandát predsedníčky eurokomisie nepresvedčil.

Ursula von der Leyen prekonala prvú dôležitú prekážku na ceste za druhým mandátom predsedníčky Európskej komisie. Získala súhlas lídrov európskej dvadsaťsedmičky. Jej ďalšou veľkou výzvou bude získať podporu jednoduchej väčšiny europoslancov.

Rozhodne sa na prvom plenárnom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 18. júla. Opierať sa bude o podporu stredovej aliancie zloženej z poslancov Európskej ľudovej strany (EPP), socialistov a demokratov (S&D) a liberálov z Obnovme Európu (RE).

Tieto tri strany majú dokopy 399 europoslancov, čo by mala byť pohodlná väčšina z celkovej 720-ky. Predsedníčka potrebuje na zvolenie aspoň 361 hlasov.

Podporia susedia Slovenska Ursulu von der Leyen?

Maďarsko a Slovensko von der Leyen ju kritizujú a pravdepodobne ju nepodporia. Poľsko je rozdelené podľa politických strán, pričom niektoré kandidátku podporujú, iné sú proti. Česko je ambivalentné a zameriava sa skôr na získanie vplyvných pozícií v rámci EÚ.

Ako budú hlasovať Slováci

Von der Leyen nemenovala žiadne konkrétne strany, ktoré plánuje osloviť. Určila však svoje tri základné hranice: strany by mali byť proeurópske, proukrajinské a podporovať zásady právneho štátu.

Šiesti europoslanci z Progresívneho Slovenska sú pre von der Leyen určite zaujímavou skupinou. Po europoslancoch zo strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sú druhou najväčšou delegáciou jednej strany v Obnovme Európu.

Progresívci pre portál EURACTIV Slovensko odkazujú, že sú pre nich dôležitejšie obsahové priority ako personálne nominácie.

Za svoje priority pri vyjednávaniach označujú „pomoc ľuďom aj firmám zbaviť sa závislosti od fosílnych palív, čím by sa znížili ich účty za energie, nasmerovanie európskych prostriedkov priamo regiónom, ochrana demokracie a právneho štátu, ale aj posilnenie bezpečnosti a odolnosti Európy“.

U ľudovcov je ešte jedna slovenská europoslankyňa, a to Miriam Lexmann. Tá v podcaste pre Aktuality.sk povedala: „Výkon jej mandátu nepovažujem za dostatočne presvedčivý.“

Zvyšní europoslanci zvolení za strany Smer, Hlas a Republiku by sa pravdepodobne na troch červených líniách s von der Leyen nezhodli.

Koho hlasy má garantované

Centristická aliancia, ktorá je jadrom štvrtkovej dohody o najvyššom pracovnom mieste v EÚ a ktorú tvoria stredopravá Európska ľudová strana (EPP), socialisti a liberálna Obnovme Európu, má v súčasnosti 399 poslancov.

Niektoré národné delegácie však so svojím hlasom váhajú. Patrí medzi ne napríklad francúzska delegácia EPP, strana Les Républicains.

Počas uplynulého týždňa začala von der Leyen oslovovať dôležitých europoslancov. Viedla rozhovory s líderkou socialistov Iratxe Garcíou a líderkou skupiny liberálov Obnovme Európu Valérie Hayer. Rokovala však aj s kľúčovými jednotlivcami, ktorí môžu pri konečnom hlasovaní zavážiť.

„Budem oslovovať ďalších,“ povedala von der Leyen novinárom po summite najvyšších predstaviteľov EÚ, pričom spresnila, že sa nezameria na rokovania len so socialistami a s liberálmi, ale aj s „určitými časťami“ iných politických skupín.

„Skúsenosti ukazujú, že často prijímajú rozhodnutia národné delegácie,“ povedala s narážkou na kolísavú súdržnosť politických skupín pri hlasovaní.

Víťazkou eurovolieb sa stala Ursula von der Leyen

Predsedníčka eurokomisie sa pri snahe o znovuzvolenie ani nebude musieť uchýliť k hlasom tvrdej pravice. Súčasná stredová koalícia získala viac kresiel ako v roku 2019, spolu s hlasmi Zelených bude môcť von der Leyen rátať s pohodlnou väčšinou.

Získa podporu konzervatívcov?

Vyjadrenia von der Leyen naznačujú, že je ochotná zbierať hlasy aj v iných frakciách. Obzvlášť chúlostivou otázkou je, či získa podporu aj 24 poslancov zo strany Fratelli d’Italia talianskej premiérky Giorgie Meloni.

Meloni sa na štvrtkovom summite zdržala hlasovania s tým, že navrhovaná dohoda je nedostatočná „metodicky aj obsahovo“. Premiérke sa nepáčilo, že bola vylúčená z rokovaní napriek tomu, že jej tvrdo pravicová frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) je momentálne silnejšia ako liberáli z Obnovme Európu.

Aj český premiér Petr Fiala vo štvrtok večer novinárom povedal, že pravica ECR by sa mala viac zapojiť do rozhodovacieho procesu. Zároveň však vyzval na väčšiu spoluprácu. „Pre mňa je veľmi dôležitá čo najužšia spolupráca medzi ECR a EPP,“ povedal novinárom v Bruseli.

Nejednoznačnosť môže dať Meloni lepšiu rokovaciu pozíciu, napríklad na získanie dobrého portfólia pre Taliansko v eurokomisii. Potvrdzovacie hlasovanie v Európskom parlamente je tajné, čo by mohlo pomôcť poslancom, ktorí sa chcú odchýliť od svojej straníckej a skupinovej línie.

Scholz a Macron chcú radšej Zelených

Pre von der Leyen tiež môže byť ťažké sľúbiť konzervatívcom ústupky, s ktorými by nemala problém jej vlastná koalícia a strana Zelených. Tí už deklarovali svoju dostupnosť a ochotu pristúpiť na kompromis a ich lídri čakajú na začatie oficiálnych rokovaní.

Aj socialisti aj liberáli by boli radšej, keby von der Leyen hľadala hlasy v zelenej frakcii než u väčších konzervatívcov. Aj socialistický nemecký kancelár Olaf Scholz v Bruseli povedal, že podpora Zelených je „aspoň čiastočne garantovaná“.

„Bude tu aj podpora od síl, ktoré nie sú v [socialistoch] (…), ale som pevne presvedčený, že je dobré, ak základom tejto podpory nebudú strany, ktoré sú v rodinách pravicovo-populistických strán,“ povedal.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol podobne optimistický, pokiaľ ide o to, že von der Leyen dosiahne parlamentnú väčšinu.

„Myslím si, že došlo k veľkej zhode, som si istý, že sa v budúcnosti nájde cesta,“ povedal. „Ale úplne rešpektujem postoj našej kolegyne Giorgie Meloni, ktorá zastupuje dôležitú krajinu a je priateľkou Francúzska.“

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie