Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Progresívne Slovensko navrhuje povinné zverejňovanie záznamu z obecných zastupiteľstiev

Obce nad 1000 obyvateľov by mohli povinne vytvárať a zverejňovať záznam z rokovania obecného zastupiteľstva. Vyplýva to z novely zákona o obecnom zriadení, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci za PS. Chcú tak zvýšiť informovanosť obyvateľov a ich účasť na politickom živote ich samosprávy. “Súčasné možnosti zapojenia verejnosti do verejnej správy sú obmedzené, […]
Menej ako 1 min. min.

Obce nad 1000 obyvateľov by mohli povinne vytvárať a zverejňovať záznam z rokovania obecného zastupiteľstva. Vyplýva to z novely zákona o obecnom zriadení, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci za PS. Chcú tak zvýšiť informovanosť obyvateľov a ich účasť na politickom živote ich samosprávy.

“Súčasné možnosti zapojenia verejnosti do verejnej správy sú obmedzené, a to v mnohých samosprávach iba prostredníctvom osobnej účasti na obecných zastupiteľstvách. Avšak počas obdobia pandémie COVID-19 sme videli úspešnú implementáciu online prenosov zasadnutí, čo nás motivuje k ich zavedeniu aj do budúcnosti. Zvýšením dostupnosti online prenosov zasadnutí sa otvára nová možnosť pre obyvateľov sledovať a aktívne sa zapájať do verejných diskusií a rozhodovania,” tvrdia predkladatelia.

Štátnické gesto podľa Tarabu: Po atentáte na premiéra Fica „neťahali“ ľudí pod okná opozície

Okrem toho podľa nich zmena podporuje transparentnosť a otvorenosť samosprávy, čím sa aj zvyšuje dôvera občanov v ich inštitúcie a posilňujú sa demokratické princípy. “Navyše, online prenosy pomáhajú prekonať geografické a časové obmedzenia, čo zabezpečuje inkluzívnejšiu účasť verejnosti,” dodali predkladatelia.

Účinnosť by mohla zmena v prípade jej schválenia nadobudnúť od 1. novembra 2024.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie