Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Projekt Plus Change chce pomôcť pri premene Nitry na moderné a udržateľné mesto

To, ako a na čo sa využívajú mestské aj vidiecke oblasti naprieč Európou, je potrebné plánovať. Práve diskusia na túto tému bola predmetom pracovného mítingu projektu Plus Change, ktorý sa konal 18. júna 2024 sa v Kultúrnom centre Zobor. Výstupy z projektu Nitra využije pri tvorbe nového územného plánu mesta. Súčasťou projektu je 12 prípadových štúdií v 11 krajinách Európy. […]
Menej ako 1 min. min.

To, ako a na čo sa využívajú mestské aj vidiecke oblasti naprieč Európou, je potrebné plánovať. Práve diskusia na túto tému bola predmetom pracovného mítingu projektu Plus Change, ktorý sa konal 18. júna 2024 sa v Kultúrnom centre Zobor. Výstupy z projektu Nitra využije pri tvorbe nového územného plánu mesta.

Súčasťou projektu je 12 prípadových štúdií v 11 krajinách Európy. Mesto Nitra je doň zapojené ako spoluriešiteľ Univerzity Konštantína Filozofa, ktorá je jedným z partnerov projektu. Mítingu sa zúčastnilo viac ako 25 zástupcov rôznych zainteresovaných skupín – okrem riešiteľskej organizácie, pracovníkov a nitrianskych poslancov boli zastúpení aj urbanisti, zástupcovia štátnej správy a regionálnej samosprávy, mimovládnych organizácií, ochrany prírody, poľnohospodárstva, lesného hospodárstva, iných odborných organizácií aj médií.

Viac nám o zmenách krajiny Nitry v minulosti a možnej budúcnosti povedali Peter Mederly z katedry ekológie a environmentalistiky UKF a Milan Csanda, hlavný architekt mesta Nitra.

Ktoré sú hlavné územné zmeny, ktoré sa odohrali v Nitre po roku 1950?

Mesto Nitra a jeho okolie zaznamenalo v tomto období výrazné zmeny využívania. Príbehy týchto zmien začali už v roku 1950 sceľovaním pozemkov a zakladaním poľnohospodárskych družstiev. To viedlo v pomerne krátkej dobe k výraznej intenzifikácii poľnohospodárstva a k náhrade malých pozemkov za veľké lány polí, ktoré dominovali až do roku 1990 a tvoria prevažujúce štruktúry poľnohospodárskej krajiny aj v súčasnosti. Od 60. rokov dochádzalo k rozsiahlej urbanizácii územia – k postupnej výstavbe sídlisk Chrenová, Klokočina a Diely na úkor poľnohospodárskej pôdy, ale aj k výstavbe nových obytných súborov v rámci hraníc mesta (Predmostie a Párovce). Pribúdali aj priemyselné areály, technické a dopravné prvky, ktoré tiež zaberali najmä nezastavané časti krajiny (napr. Dolné a Horné Krškany, severný obchvat mesta). K postupnej, avšak výraznej zmene dochádza najmä po roku 1970 aj na úpätí Zobora, kde boli veľké plochy pôvodných vinohradov a záhrad nahrádzané hustou obytnou výstavbou. Tým sa zmenil tradičný ráz krajiny a zmizla cenná prechodná zóna medzi mestom a zalesneným pohorím. Na druhej strane, postupne prichádza k určitej extenzifikácii až opúšťaniu využívania pôvodných urbárskych pasienkov, okrajových pozemkov a časti lesných porastov Zobora a Pliešok a k nárastu krajinnej a sídelnej zelene (Nový park, plochy verejnej zelene na sídliskách). V 80-tych rokoch sa začína realizovať aktívny manažment ochrany prírody, ktorého cieľom je najmä zachovanie biodiverzity v území (po vzniku CHKO Ponitrie).

Po roku 1990 v dôsledku zmeny spoločenského zriadenia a začatia procesu návratu pozemkov pôvodným vlastníkom sa mení charakter urbanizácie – vznikajú rozsiahle plochy výstavby rodinných domov na okraji alebo aj mimo intravilánu mesta, často bez potrebnej infraštruktúry (Šúdol, Kynek, Párovské lúky, Janíkovce…), zahusťuje sa výstavba v rôznych častiach mesta aj v okolitých obciach (Nitrianske Hrnčiarovce, Lužianky, Ivanka pri Nitre). Pribúdajú aj rozsiahle priemyselné a logistické areály (priemyselný park Sever, Lužianky, Krškany – Ivanka), po roku 2010 sa začala prevádzka rýchlostnej cesty R1 Pribina, ktorá odklonila časť tranzitnej dopravy zaťažujúcej mesto. Zatiaľ poslednou veľkou a rýchlou zmenou krajiny bola výstavba rozsiahleho areálu Jaguar – Landrover na ploche cca 300 ha, ktorá výrazne zasiahla nielen do krajiny, ale aj do života celého mesta. Za zmienku však stojí aj výstavba obytno-rekreačného komplexu Červené duby v Lužiankach s veľkým golfovým ihriskom, ktorá sa tiež od roku 2015 realizuje na poľnohospodárskej pôde. Novodobým trendom je podstatný nárast krátkodobej rekreácie a turizmu najmä v oblasti Zobora, ktorý ohrozuje biodiverzitu a chránené územia prírody. Poľnohospodárstvo po roku 1990 prechádza postupným úpadkom a transformáciou družstiev. Po vstupe Slovenska do EÚ v roku 2004 sa zmeny prejavujú skôr v skladbe pestovaných plodín ako v samotnej štruktúre krajiny – naďalej prevládajú veľkoblokové polia.

Výsledkom dlhodobého procesu zmien využívania krajiny v oblasti Nitry je, že mesto sa postupne rozrástlo ďaleko do krajiny a zmenila sa aj jeho vnútorná štruktúra, ubudla takmer tretina poľnohospodárskej pôdy a výrazne sa zmenil aj charakter priľahlého územia Zobora. Ďalšími dôsledkami sú zvýšená zraniteľnosť územia na zmenu klímy, ohrozenie biodiverzity a aj rozdiely v kvalite života v jednotlivých mestských častiach.

Ktoré spoločné vízie budúcnosti krajiny Nitry boli na mítingu rozpracované?

V druhej časti pracovného mítingu boli pod vedením dvoch členiek tímu kreatívneho štúdia Biobased Creation z Holandska načrtnuté možné vízie budúcnosti pre územie Párovských lúk, ktoré je už približne 20 rokov plánované na urbanizáciu a vzniknúť tu má nová moderná a udržateľná mestská štvrť pre 20 až 30-tisíc obyvateľov. Účastníci navrhli a rozdiskutovali tri možné vízie budúceho využitia územia – hoci sa čiastočne líšili, vo viacerých atribútoch sa zhodli a vytvorili tak predpoklad pre formulovanie hlavných zásad „žiaducej“ budúcnosti nielen Párovských lúk, ale možno aj celého mesta. Výsledky kreatívneho mítingu budú prevedené do grafickej formy a prezentované obyvateľom mesta vo forme výstavy.

SMERNÝ PLÁN MESTA NITRA 1952-54
(Prvý územný plán mesta, Bohuslav Fuchs), zdroj: Muzeum města Brna, Zdeněk Kudelka – Bohuslav Fuchs (Brno 1966)

SMERNÝ ÚZEMNÝ PLÁN MESTA NITRA 1957-58 (Druhý územný plán mesta, Michal Maximilián Scheer), zdroj: Štátny archív v Nitre, Slovenská národná galéria v Bratislave

ÚZEMNÝ PLÁN SÍDELNÉHO ÚTVARU NITRA 1974 (Tretí územný plán mesta, J. Dúbravický), zdroj: Územný plán sídelného útvaru Nitra 1974

ÚZEMNÝ PLÁN OBCE NITRA 2003
(Štvrtý územný plán mesta, Vladimír Jarabica, Milan Csanda), zdroj: Mesto Nitra

Pracovný míting projektu PLUS Change (prípadová štúdia Nitra)

Za hlavný problém označili viacerí účastníci fakt, že je začatá čiastková urbanizácia územia formou územných plán zón. Zabezpečenie dobrej kvality života a udržateľnosti rozvoja sa však takýmto postupom očakávať nedá – absentuje totiž spoločný koncepčný návrh pre územie, ako aj špecifikácia a umiestnenie prvkov vyššieho významu. Otázkou je tiež, či mesto vôbec potrebuje novú štvrť pre veľký počet obyvateľov a či by mala byť práve na území Párovských lúk, ktoré historicky spĺňali úplne iné funkcie.

Z tohto dôvodu jedna z načrtnutých vízií skôr potláča funkciu bývania a stavia najmä na obnovení prírodných hodnôt a na prezentácii historických hodnôt. Urbanizáciu územia navrhuje riešiť len v páse popri súčasnej rýchlostnej ceste formou nízkopodlažnej zástavby s využitím moderných ekologických technológií. Veľkú časť územia navrhuje zrekonštruovať vo forme „ostrovu divočiny“ s významným zastúpením vodných plôch a mokradí, krajinnej vegetácie a trávnych porastov s obnovou pasenia tradičnými hospodárskymi plemenami. Časť územia by bola určená na aktívny oddych a rekreáciu, časť na pozorovanie a poznávanie prírody, návrh uvažuje aj s možným zriadením historickej osady. Takýto charakter územia by bol atraktívny nielen pre obyvateľov mesta, ale pritiahol by návštevníkov a priniesol tak aj ekonomický zisk pre mesto. Okrem toho by výrazne prispel k obnove prírodných hodnôt, plneniu ekosystémových funkcií a lepšej adaptácii mesta na zmenu klímy.

Ďalšie dve vízie územia boli podobné – napriek primárnemu významu územia pre bývanie sa v nich zdôrazňuje potreba multifunkčnosti, dobrého sociálneho a kultúrneho zázemia a inkluzívnosti – ide najmä o zabezpečenie dostatočného počtu kvalitných pracovných príležitostí a modernej vybavenosti pre rôzne skupiny obyvateľov (vrátane staršej generácie), ako aj podmienok pre kvalitný komunitný život. Navrhuje sa rekonštrukcia prírodných prvkov s dôrazom na návrat vody (vodné plochy, toky, mokrade), zdôrazňuje sa potreba dostatočného podielu zelene, s odkazom na „spravodlivosť“ a podporu funkcií prírody jeden z návrhov odporúča zachovanie 50 % podielu nezastavaných plôch. Z hľadiska charakteru budúcej výstavby sú návrhy rôznorodé – okrem nízkopodlažnej zástavby založenej na postupoch „zeleného urbanizmu“ pripúšťa jeden z návrhov aj situovanie viacerých výškových dominánt a navrhuje aj určitú výškovú a priestorovú gradáciu územia.

Oba návrhy zdôrazňujú význam rekreačných plôch a prvkov, potrebu vytvorenia podmienok pre pešiu, cyklistickú a čiastočne aj vodnú dopravu, návrhy počítajú s výrazným obmedzením automobilovej dopravy. Rovnako tak všetky návrhy počítajú s výrazným zastúpením prírodných prvkov v území, ktoré plnia najmä regulačné ekosystémové funkcie a služby, zvyšujú kvalitu života obyvateľov a sú atraktívne aj pre návštevníkov územia.

Aké výzvy a riešenia čakajú Nitru v tomto smere v najbližších rokoch?

Mesto Nitra je v súčasnosti na začiatku procesu tvorby nového územného plánu. Malo by ísť o moderný dokument, ktorý nastaví rámec pre udržateľné fungovanie mesta pri zachovaní jeho významných funkcií pre verejnosť, určí rovnováhu medzi súkromným a verejným záujmom a rozumne a realisticky nastaví pravidlá pre ďalší rozvoj.

V súčasnosti prebieha urbanistická súťaž „Nový územný plán Mesta Nitra“ – jej cieľom je formou súťažného dialógu získať návrh konceptu rozvoja a vízie pre mesto Nitra, ktorý sa stane hlavným východiskovým podkladom pre nový územný plán. Autor víťazného návrhu, ktorý vzíde z tejto súťaže sa stane partnerom a konzultantom pre spracovateľa územného plánu. Celý proces je riadený Mestom Nitra prostredníctvom Útvaru hlavného architekta – ide o veľkú výzvu, pred ktorou stojí Nitra v súčasnosti.

Okrem toho, územie Nitry so zázemím je riešené ako jedna z prípadových štúdií projektu PLUS Change. Projekt zapája rôzne zainteresované strany do tvorby vízií a možností ďalšieho rozvoja a podporuje tak tvorbu udržateľného a zdravého mesta, kde sú prioritou kvalita života obyvateľov a ochrana životného prostredia vrátane biodiverzity. Prípadová štúdia bude riešená do konca roku 2026, jej postupy a výsledky by mali byť tvorené v spolupráci (ideálne v partnerstve) so spracovateľom nového územného plánu. Riešitelia prípadovej štúdie plánujú okrem analýzy doterajšieho územného rozvoja širšieho územia mesta Nitra a jeho dôsledkov na životné prostredia a kvalitu života obyvateľov spracovať aj inovatívne územnoplánovacie podklady, ktoré budú spracovateľom územného plánu plne k dispozícii.

Okrem grafických výstupov z mítingu o budúcnosti územia Párovských lúk to budú napríklad scenáre ďalšieho rozvoja územia, simulácie a testovanie politík a nástrojov, spracovanie regulatívov ďalšieho rozvoja založených na koncepte ekosystémových funkcií a služieb. V rámci projektu PLUS Change je dôležitý aj participatívny aspekt a spolutvorba – uskutočnia sa ďalšie pracovné mítingy s účasťou zástupcov rôznych zainteresovaných strán. Ich úlohou bude diskutovať o možnej budúcnosti územia, hľadať alternatívne riešenia a cesty, ako sa spoločne dopracovať k naplneniu vízie mesta Nitra.

Spoločnou výzvou pre všetkých by mala byť postupná premena Nitry na moderné a udržateľné mesto, ktoré okrem priaznivej kvality života pre jeho obyvateľov a atraktivity pre návštevníkov zachováva a podporuje aj dostatočné a kvalitné prírodné zázemie plniace dôležité ekosystémové funkcie a poskytujúce ochranu obyvateľom mesta pred dôsledkami zmeny klímy a súvisiacimi rizikami. Je však potrebné si uvedomiť, že táto výzva presahuje politické a skupinové záujmy a je dosiahnuteľná len za predpokladu vzájomnej spolupráce rôznych skupín spoločnosti, hľadania a nachádzania spoločných rozvojových priorít a cieľov a postupnej realizácie potrebných opatrení. K tomu by mali nový územný plán mesta a projekt PLUS Change význame prispieť.

Mesto Nitra bolo príliš veľké, preto bolo za modelové územie vybrané konkrétne územie
s aktuálne plánovaným rozvojom

Dohodnuté územie: Párovské lúky (vrátane zóny Mlynárce I.), Šindolka a nadväzujúca časť priemyselného parku

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie