Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Projektu národnej bratislavskej nemocnice v počte termínov dokončenia konkuruje len diaľnica do Košíc

Ministerstvo zdravotníctva opäť raz poriadne premiešalo karty a vypadli mu pri nich hneď dva tromfy: národná univerzitná nemocnica nevznikne na bratislavských Rázsochách, ale rekonštrukciou a modernizáciou nemocničného zariadenia v mestskej časti Ružinov. Táto lokalita nie je žiadnym nováčikom na zdravotníckej mape, uvažovalo sa o nej dlhodobo. Skrátka neprídu ani Rázsochy. Prekvapivým esom – akoby vytiahnutým z rukáva – má byť […]
Menej ako 1 min. min.

Ministerstvo zdravotníctva opäť raz poriadne premiešalo karty a vypadli mu pri nich hneď dva tromfy: národná univerzitná nemocnica nevznikne na bratislavských Rázsochách, ale rekonštrukciou a modernizáciou nemocničného zariadenia v mestskej časti Ružinov. Táto lokalita nie je žiadnym nováčikom na zdravotníckej mape, uvažovalo sa o nej dlhodobo.

Skrátka neprídu ani Rázsochy. Prekvapivým esom – akoby vytiahnutým z rukáva – má byť národný ústav detských chorôb, ktorý podľa jeho vizualizácie bude lahodiť oku malého pacienta. Problém spočíva „len“ v jednom – verejnosť nedokáže posúdiť hodnotu tromfov.

O novom presmerovaní projektov rozhodla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková zo strany Hlas. Najprv však svetlo sveta musia uzrieť štúdie uskutočniteľnosti, ktoré chce hlava rezortu predložiť koncom leta. Ak si vypomôžeme medicínskou terminológiou, tak o operácii pacienta sa rozhodlo skôr, ako ho diagnostikovali. Alebo môžu štúdie dopadnúť aj inak ako kladne?

Nie je to zďaleka jediná disproporcia vynárajúca sa na povrch. Aj keď názory expertov oslovených redakciou HN sa v mnohom rozchádzajú, v jednom sa zhodujú – posudzovať vlastne nie je čo.

„Na vládu nebola predložená žiadna analýza, ktorá by vysvetľovala, prečo sa zrušil projekt na Rázsochách a presunul do Ružinova. Ani to, či prezentovaný počet lôžok a ich skladba je tou najlepšou voľbou pre pacientov či študentov medicíny,“ hovorí zdravotnícky analytik Martin Smatana.

Súhlasí aj riaditeľ inštitútu INEKO Dušan Zachar, ktorému takisto chýbajú nezaujaté analýzy: „Tie však široká verejnosť nemala možnosť vidieť, preto ani diskusia o tomto nemôže byť kvalitná. Každá lokalita má svoje plusy a mínusy a tie bolo treba zodpovedne porovnať. A tiež bolo potr…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie