Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Propalestínske protesty na univerzitách naďalej pokračujú, židovskí študenti sa boja vkročiť do budovy (foto)

Študenti aj niektorí zamestnanci požadujú, aby sa univerzity odklonili od spoločností podporujúcich Izrael a vojnu v Pásme Gazy.
Menej ako 1 min. min.

1.5.2024 (SITA.sk) – Na niekoľkých amerických univerzitách, ktoré čelia rozsiahlym propalestínskym protestom, sa demonštranti dostali do stretov s políciou aj medzi sebou. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Násilná konfrontácia

Na Kalifornskej univerzite v Los Angeles nasadili políciu po tom, čo tam vypukla násilná konfrontácia medzi propalestínskymi demonštrantmi a podporovateľmi Izraela.

Televízia KABC zverejnila zábery, na ktorých bolo vidno, ako ľudia po sebe hádžu pyrotechniku aj iné predmety a dopúšťajú sa fyzického násilia.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Niekoľko hodín predtým zase poriadková polícia v New Yorku rozohnala demonštrantov z protestných táborov na Kolumbijskej univerzite a jednej z jej budov, ktorú okupovali.

Protesty sa rozšírili po celej krajine

Predstaviteľ orgánov činných v trestnom konaní uviedol, že polícia na Kolumbijskej univerzite aj neďalekej City College of New York zatkla viac ako 200 ľudí.

Kolumbijská univerzita požiadala newyorskú políciu, aby zostala v jej areáli do 17. mája, čo je dva dni po promóciách.

Protesty, v ktorých epicentre je spomenutá Kolumbijská univerzita, sa rozšírili po celej krajine. Od 18. apríla vo viac ako 25 inštitúciách v 21 štátoch zatkli vyše tisíc ľudí.

Protesty prerástli do antisemitizmu

Demonštrácie neutíchajú napriek hrozbám zatknutím a vylúčením a nútia vysoké školy premyslieť svoje finančné väzby na Izrael, ako aj ich podporu slobody prejavu. Niektorí židovskí študenti tvrdia, že protesty prerástli do antisemitizmu a boja sa vkročiť na akademickú pôdu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Študenti aj niektorí zamestnanci požadujú, aby sa univerzity odklonili od spoločností podporujúcich Izrael a vojnu v Pásme Gazy.

Napríklad Brownova univerzita v tejto súvislosti dosiahla dohodu s demonštrantmi, na základe ktorej oni rozpustia svoje protestné tábory a škola bude hlasovať o odklone od spoločností podporujúcich Izrael.

Viac k témam: Demonštrácie, Izraelsko-palestínsky konflikt, Kolumbijská univerzita, Univerzitné protesty
Zdroj: SITA.sk – Propalestínske protesty na univerzitách naďalej pokračujú, židovskí študenti sa boja vkročiť do budovy (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie