Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prvá zásielka z českej muničnej iniciatívy dorazila na Ukrajinu, oznámil premiér Fiala

Do českej iniciatívy sa namiesto slovenskej vlády zapojila miestna občianska spoločnosť. Slovenská zbierka Munícia pre Ukrajinu je stále aktívna a do dnešného dňa vyzbierala vyše 4,3 milióna eur.  Prvá zásielka munície z českej iniciatívy je už na Ukrajine. Na sociálnej sieti X to v utorok (25. júna) potvrdil český premiér Petr Fiala. „Prvá zásielka munície […]
Menej ako 1 min. min.

Do českej iniciatívy sa namiesto slovenskej vlády zapojila miestna občianska spoločnosť. Slovenská zbierka Munícia pre Ukrajinu je stále aktívna a do dnešného dňa vyzbierala vyše 4,3 milióna eur. 

Prvá zásielka munície z českej iniciatívy je už na Ukrajine. Na sociálnej sieti X to v utorok (25. júna) potvrdil český premiér Petr Fiala.

„Prvá zásielka munície z našej iniciatívy pred časom dorazila na Ukrajinu. Robíme, čo je potrebné,“ napísal predseda českej vlády. Množstvo odoslanej munície nespresnil.

V máji uviedol, že do iniciatívy sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. Počas svojej aprílovej cesty do Spojených štátov povedal, že k Česku sa pripojilo celkovo asi 20 krajín.

Kyjev môže vďaka nim aktuálne dostať 500-tisíc kusov delostreleckej munície a ďalšie dodávky budú nasledovať. Dodal, že „neexistuje dôvod“, prečo by Česko v rámci tohto projektu nemohlo doručiť ďalší milión kusov počas nasledujúcich 12 mesiacov.

Do českej iniciatívy sa zapojila aj občianska spoločnosť na Slovensku, ktorá tak urobila namiesto vlády Roberta Fica. Tá sa k nej odmietla pridať s odôvodnením, že posielanie zbraní Ukrajine „len predlžuje vojnu“.

Do slovenskej zbierky pod heslom „Keď nie vláda, posielame my“ sa do dnešného dňa zapojilo takmer 77-tisíc darcov, ktorí vyzbierali vyše 4,3 milióna eur. Polovicu z tejto sumy sa podarilo vyzbierať za menej ako štyri dni. Fundrasing je aktívny aj naďalej.

„Keď nie vláda, posielame my“: Slováci sa zbierajú na muníciu pre Kyjev, suma presiahla dva milióny eur

Slovenská iniciatíva s názvom Munícia pre Ukrajinu za menej ako štyri dni vyzbierala vyše dva milióny eur a suma ďalej narastá. Iniciatívu už začali evidovať aj Ukrajinci, ktorí s vďakou pripomínajú, že „Slovákov nemožno súdiť podľa ich vlády“.

Česká republika sa svojou iniciatívou snaží urýchlene zohnať muníciu pre Ukrajinu z mimoeurópskych štátov, pričom na Západe hľadá spojencov na jej financovanie. S týmto návrhom prišiel Fiala na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli začiatkom februára.

Český prezident Petr Pavel neskôr na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára informoval o možnosti zakúpiť v tretích krajinách 800-tisíc delostreleckých granátov pre Ukrajincov brániacich sa pred ruskou agresiou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie