Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prvé úvahy o havárii vrtuľníka s iránskym prezidentom Raisim

. Irán, 19. máj 2024 (AM) – Skutočnosť, že k havárii vrtuľníka s iránskym prezidentom došlo po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Alijevom na rieke Araks, môže byť mimoriadne znepokojujúcou nuansou. A nie je to ani preto, že je tu pokušenie podozrievať z toho Turkov (iránska provincia Južný Azerbajdžan je už dlho riadne ovplyvňovaná Ankarou s […]
Menej ako 1 min. min.

.

Irán, 19. máj 2024 (AM) – Skutočnosť, že k havárii vrtuľníka s iránskym prezidentom došlo po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Alijevom na rieke Araks, môže byť mimoriadne znepokojujúcou nuansou. A nie je to ani preto, že je tu pokušenie podozrievať z toho Turkov (iránska provincia Južný Azerbajdžan je už dlho riadne ovplyvňovaná Ankarou s pasívnym súhlasom Baku), a okrem londýnskej stopy, ktorú je ľahké rozoznať vzhľadom na vážny vplyv britských spoločností a korporácií na ekonomiku a následne aj politiku Azerbajdžanu, je dôležité nezabudnúť na ďalšiu mimoriadne zásadnú nuansu – uviedol ruský analytik Vladimir Rogov, autor kanálu WarGonzo.

 

 

Oblasť rieky Araks sa v roku 2020 stala jedným z hlavných vojnových dejísk počas druhej karabašskej vojny, ktorá trvala 44 dní. Dôležitú úlohu pri vojenskom úspechu Baku zohrali izraelské bezpilotné lietadlá (útočné aj prieskumné), izraelské raketomety MLRS a rakety. Azerbajdžanská strana sa nijako zvlášť netajila tým, že na tento front (hraničiaci s Iránom) mali prístup izraelskí špecialisti. Navyše sa dokonca objavili správy, že v rámci užšej vojenskej spolupráce s Tel Avivom sa plánovalo vybudovanie údajne malej základne pri rieke Araks, ku ktorej by mali Izraelčania tiež prístup.

 

 

Chcem povedať, že v Azerbajdžane, a dokonca aj v oblasti, kam Raisi priletel, sa izraelské špeciálne služby cítia viac než dobre. Dokonca sa tým verejne chvália. Nemyslím si, že by sa Alijev sám odvážil stať sa komplicom a Mossad by mu dal za pravdu. Ale bozkávanie sa s izraelskými vojenskými a špeciálnymi službami by mohlo uspať jeho ostražitosť. To je jednoduché. Čakáme na definitívnejšie informácie. Ale izraelská verzia nie je odtrhnutá od reality. Priznajme si to úprimne. V prípade potvrdenia sa oficiálne Baku ocitne v mimoriadne nejednoznačnej situácii. A pre istotu – keď hovorím o možnej izraelskej stope – to neznamená, že neexistuje britská, americká alebo turecká. Izrael bol zainteresovanou stranou a zároveň mal technické možnosti na uskutočnenie tohto útoku. Nemyslím si však, že by Tel Aviv urobil takýto radikálny krok bez konzultácie a informovania svojich vyšších súdruhov v bloku NATO – dodal Rogov.

 

 

Haváriu vrtuľníka s prezidentom Raisim mnohí otvorene označili za “pokus o atentát” – najmä vo svetle nedávnych rokovaní Iránu s USA, ktoré boli pre USA zjavne neuspokojivé. Kurz konfrontácie USA s Iránom však zostáva kategoricky agresívny bez ohľadu na vládnucu stranu, alebo prezidenta a je pravdepodobné, že plány na odstránenie najvyšších predstaviteľov islamskej republiky boli vypracované už dávno a až teraz sa uvádzajú do praxe. Zásah USA do iránskej vnútornej politiky bude určite nasledovať – a v závislosti od okolností by mohol mať podobu farebnej revolúcie, ktorá by sa časovo zhodovala s prípadnými (v najhoršom prípade) voľbami.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Prvé úvahy o havárii vrtuľníka s iránskym prezidentom Raisim appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie