Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prví Slováci v Chorvátsku hlásia astronomické ceny. Neuveríte, koľko zaplatili

Kedysi bolo Chorvátsko synonymom pre cenovo dostupnú dovolenku pre Slovákov. Dnes však návštevníci zažívajú nepríjemné prekvapenie – ceny v tejto prímorskej krajine dosahujú úroveň západnej Európy. Píše o tom portál kryptomagaazin.sk Podľa správy RTL, mnoho Európanov dnes váha, či sa vydať do Chorvátska. Priemerný návštevník je teraz konfrontovaný s výrazným zvýšením cien v obľúbených destináciách […]
Menej ako 1 min. min.

Kedysi bolo Chorvátsko synonymom pre cenovo dostupnú dovolenku pre Slovákov. Dnes však návštevníci zažívajú nepríjemné prekvapenie – ceny v tejto prímorskej krajine dosahujú úroveň západnej Európy. Píše o tom portál kryptomagaazin.sk

Podľa správy RTL, mnoho Európanov dnes váha, či sa vydať do Chorvátska. Priemerný návštevník je teraz konfrontovaný s výrazným zvýšením cien v obľúbených destináciách ako Dubrovník, Rovinj a Šibenik.

Turisti musia rátať s tým, že za jeden kopček zmrzliny zaplatia 5 eur, hamburger ich vyjde na 22 eur a malý Aperol Spritz na 11 eur. Tieto ceny sú obzvlášť prekvapivé, keďže ešte pred pár rokmi bolo Chorvátsko považované za lacnú alternatívu k drahším destináciám ako Taliansko či Francúzsko.

„Najedli sme sa v Zadare šiesti, každý jednu porciu plus osem piv a dvakrát Aperol a dvakrát predjedlo (syr, šunka, saláma). Čašník prišiel so sumou 320 eur. Skoro sme odpadli.“ povedal Mário, ktorý bol v Zadare tento týždeň pre plenum.sk

Rastúca frustrácia medzi miestnymi obyvateľmi a turistami dosiahla vrchol, keď starosta Rovinj, Marko Paliaga, priznal, že cenová politika je prehnaná. Rovinj zaznamenal 30 % nárast cien v porovnaní s vnútrozemskými oblasťami Chorvátska.

Čo spôsobilo nárast cien?

Ekonomickí experti poukazujú na niekoľko faktorov: vysokú infláciu, dôsledky pandémie koronavírusu a zavedenie eura. K tomu sa pridávajú rastúce náklady na suroviny, energiu a prenájmy obchodných priestorov, ktoré tlačia ceny nahor.

Nárast cien aj na Slovensku

Nie je to však len Chorvátsko, kde ceny rastú. Aj na Slovensku sa tento rok ceny za obľúbenú letnú pochúťku zvýšili. V niektorých oblastiach dramaticky, zatiaľ čo inde zostali takmer nezmenené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie