Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prvýkrát od otvorenia ekonomiky emisie v Číne klesli. Stavieb bolo výrazne menej

Emisie oxidu uhličitého v Číne v marci 2024 klesli, a to prvý raz od opätovného otvorenia ekonomiky po obmedzeniach spojených s pandémiou ochorenia COVID-19. To naznačuje, že emisie v krajine už možno dosiahli svoj vrchol. Informujeme o tom na základe správy AFP. Marcový pokles bol výsledkom zvyšovania výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, ktorá pokryla takmer […]
Menej ako 1 min. min.

Emisie oxidu uhličitého v Číne v marci 2024 klesli, a to prvý raz od opätovného otvorenia ekonomiky po obmedzeniach spojených s pandémiou ochorenia COVID-19. To naznačuje, že emisie v krajine už možno dosiahli svoj vrchol. Informujeme o tom na základe správy AFP.

Marcový pokles bol výsledkom zvyšovania výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, ktorá pokryla takmer celý nárast dopytu po elektrine, ale aj výrazného prepadu stavebnej činnosti. Ak bude kapacita obnoviteľných zdrojov naďalej rásť, podľa analýzy Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia je možné, že čínske emisie dosiahli vrchol v roku 2023.

Emisné trendy

Z oficiálnych údajov vplýva, že emisie CO2 v Číne klesli v marci 2024 o tri percentá oproti predchádzajúcemu roku. Emisie za celý prvý štvrťrok 2024 však boli stále vyššie ako vlani. Prispel k tomu aj fakt, že výsledky za január a február 2024 sa porovnávali so stále pomalým rozbiehaním sa ekonomiky po zrušení obmedzení v decembri 2022.

Sny lídrov v Pekingu sa rúcajú. V stávke je osud miliónov Číňanov

Tohoročný marec je tak “prvým mesiacom, ktorý jasne naznačuje emisné trendy po oživení hospodárstva”, uvádza sa v analýze zverejnenej v utorok.

Analýzy ďalej odhalila, že emisie v energetickom sektore v Číne sa stabilizovali v dôsledku zvýšenia výroby solárnej a veternej energie, zatiaľ čo výroba ocele klesla o osem percent a výroba cementu až o 22 percent. To odráža spomalenie v sektore nehnuteľností, ktoré bude pravdepodobne pokračovať.

Dopyt po nafte

Rastúci záujem o elektromobily medzitým naďalej ovplyvňuje dopyt po nafte, pričom elektromobily v súčasnosti predstavujú niečo viac ako desať percent všetkých vozidiel na cestách. Na porovnanie, vlani to bolo 7 percent.

Rozhodujúce je, že zatiaľ čo dopyt po elektrine rástol, to aj na úrovni domácností, ktoré nakupujú klimatizácie, takmer 90 percent z tohto vyššieho dopytu pokryli v marci obnoviteľné zdroje. Veľkú časť obnoviteľnej kapacity predstavuje solárna energia, ktorá je čoraz dôležitejšia pri raste obnoviteľných zdrojov v Číne.

Za prvý štvrťrok sa zvýšil počet solárnych a veterných zariadení o 40 percent, aj keď stále existujú problémy s prístupom nových kapacít do rozvodnej siete. Výsledkom je, že veterná a solárna energia predstavujú zatiaľ iba 15 percent výroby elektriny v Číne, hoci úrady sa snažia lepšie integrovať obnoviteľné zdroje do siete.

Emisná dráha Číny však zostáva neistá a vládne ekonomické ciele naznačujú, že Peking by mohol byť stále na ceste k zvýšeniu emisií, varovala analýza. Čína pokračuje tiež v investíciách do uhlia, a hoci sa rast uhoľnej kapacity v 1. štvrťroku mierne spomalil, značný počet uhoľných elektrární zostáva.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie