Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Putin navrhuje Belousova ako náhradu za Šojgua

www.slovanskenoviny.sk/rss Ďalší vedúci predstavitelia ministerstiev a služieb bezpečnosti, ako aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, si ponechajú svoje posty vo vláde Ruský prezident Vladimir Putin navrhol vymenovať Andreja Belousova, ktorý predtým pôsobil ako prvý podpredseda vlády, za nového ruského ministra obrany. Súčasný šéf ruskej obrany Sergej Šojgu nahradí Nikolaja Patruševa na poste tajomníka Bezpečnostnej rady. […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ďalší vedúci predstavitelia ministerstiev a služieb bezpečnosti, ako aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, si ponechajú svoje posty vo vláde

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol vymenovať Andreja Belousova, ktorý predtým pôsobil ako prvý podpredseda vlády, za nového ruského ministra obrany.

Súčasný šéf ruskej obrany Sergej Šojgu nahradí Nikolaja Patruševa na poste tajomníka Bezpečnostnej rady.

Ostatní šéfovia ministerstiev a služieb bezpečnosti, ako aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, si ponechajú svoje posty vo vláde. Prezident tiež navrhol vymenovať Borisa Kovaľčuka za predsedu účtovnej komory. Toto miesto je neobsadené rok a pol.

Agentúra TASS zhrnula informácie o reorganizácii kabinetu.

Reorganizácia na ruskom ministerstve obrany

Sergej Šojgu, ktorý stojí na čele ruského ministerstva obrany od roku 2012, bol vymenovaný za tajomníka Bezpečnostnej rady. Putin navrhol vymenovať Andreja Belousova za nového šéfa ruskej obrany. Belousov predtým pôsobil ako minister hospodárskeho rozvoja, poradca ruského prezidenta pre ekonomické otázky a prvý podpredseda vlády, ktorý dohliadal na hospodársky blok.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že rozhodnutie vymenovať Belousova za ministra obrany súvisí s potrebou „urobiť ekonomiku bezpečnostného bloku súčasťou ekonomiky krajiny“. Teraz sa rozpočet ministerstva obrany blíži k úrovni z roku 1980, „čo nie je kritické, ale <… > nesmierne dôležité.“

Náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov si svoj post ponechá, zdôraznil Peskov. Belousovovo vymenovanie „v žiadnom prípade nezmení súčasný súradnicový systém“ z hľadiska otázok obrany, poznamenal.

Šojgu nahradí Patruševa

Ako tajomník ruskej bezpečnostnej rady bude Šojgu okrem iného dohliadať na prácu Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu, ktorá sa nedávno stala priamo podriadenou prezidentovi.

Okrem toho sa Šojgu stane aj zástupcom prezidenta vo vojensko-priemyselnej komisii. Teraz je jeho predsedom Putin, zatiaľ čo Dmitrij Medvedev je jeho prvým zástupcom v tomto orgáne.

Patrušev bol podľa prezidentského dekrétu zbavený svojich povinností v súvislosti s jeho novým postom. Kremeľ oznámi ďalšie podrobnosti o jeho novej pozícii „v najbližších dňoch“, povedal Peskov.

Opätovné vymenovania

Putin navrhol, aby si ostatní šéfovia ministerstiev a agentúr bloku bezpečnostnej a zahraničnej politiky ponechali svoje posty. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, minister vnútra Vladimir Kolokolcev, minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov a minister spravodlivosti Konstantin Chuychenko si tak budú naďalej plniť svoje povinnosti.

Ďalšími úradníkmi, ktorí si ponechajú svoje funkcie, sú riaditeľ zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin, šéfovia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby a Federálnej ochrannej služby Alexander Bortnikov a Dmitrij Kochnev, ako aj šéf Národnej gardy (Rosgvardija) Viktor Zolotov. Alexander Lints zostane vedúcim hlavného oddelenia pre špeciálne programy prezidenta (je zodpovedný za rozvoj a implementáciu štátnej politiky v oblasti mobilizačných otázok a plánovanie príslušných podujatí).

Účtovná komora

Putin tiež navrhol vymenovať Borisa Kovaľčuka za predsedu účtovnej komory. Tento post je neobsadený od novembra 2022, keď Alexej Kudrin ponúkol svoju rezignáciu. Predsedu účtovnej komory vymenúva Rada federácie. Kovaľčuk bol jedným z troch kandidátov, ktorých na prezidenta navrhla predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

V rokoch 2010-2024 bol Kovaľčuk predsedom predstavenstva Interu RAO. V marci 2024 bol vymenovaný za zástupcu vedúceho riaditeľstva kontroly v ruskej prezidentskej administratíve.

hlavnydennik.sk

Príspevok Putin navrhuje Belousova ako náhradu za Šojgua je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie