Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Putin vydesil USA

www.slovanskenoviny.sk/rss Ruský prezident Vladimír Putin ešte pred cestou do Severnej Kórey spísal text, v ktorom KĽDR pochválil za jej dlhoročný odpor proti USA. Po KĽDR bude pokračovať do Vietnamu, s ktorým Ruská federácia udržuje pozitívne vzťahy. Ian J. Storey, vedúci pracovník ISEAS Yusof Ishak Institute v Singapure poznamenal, že Putin ide do KĽDR a Vietnamu, […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ruský prezident Vladimír Putin ešte pred cestou do Severnej Kórey spísal text, v ktorom KĽDR pochválil za jej dlhoročný odpor proti USA. Po KĽDR bude pokračovať do Vietnamu, s ktorým Ruská federácia udržuje pozitívne vzťahy. Ian J. Storey, vedúci pracovník ISEAS Yusof Ishak Institute v Singapure poznamenal, že Putin ide do KĽDR a Vietnamu, aby v reakcii na mierový summit Ukrajiny vo Švajčiarsku ukázal, že Rusko rozhodne nie je v medzinárodnej izolácii, informujú PL.cz.

Západ stretnutie vodcov bagatelizuje

Ruský prezident „chválil Kim Čong-una za oddanosť odkazu jeho otca a dedka a chválil „pevný rovnako zmýšľajúci“ národ, ktorý stojí s Ruskom v opozícii voči kolektívnemu Západu. Putin poznamenal, že Rusko si rovnako ako Severná Kórea udržuje svoju silnú ekonomiku a nezávislosť napriek západným sankciám a ocenil dlhodobý boj Severnej Kórey proti Západu“, napísal podľa washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruský vládca.

Ruský prezident Vladimír Putin pristál v Pchjongjangu 18. júna prvýkrát po 24 rokoch. Putin, ktorého na ranveji pozdravil severokórejský diktátor Kim Čong-un, „prechádzal okolo mesta plného ruských vlajok a obrích portrétov ruského vodcu, vyzeral šťastne – bol na návšteve krajiny, ktorá stále považuje Rusko za dôležitého spojenca. Tentoraz však Rusko potrebovalo Severnú Kóreu rovnako, ak nie viac, než kedykoľvek predtým“, napísal k Putinovej ceste Kyiv Independent.

Yong-Chool Ha, riaditeľ Centra pre kórejské štúdiá na Henry M. Jackson School of International Studies, University of Washington, prezradil, že až čas ukáže, ako ďaleko zájde ruská strana v podpore diktátorského režimu. Severná Kórea poslala asi päť miliónov delostreleckých granátov ruskej armáde, dodal Ha.

Agentúra Reuters poznamenala, že Putin sa skutočne ocitol v izolácii, keď už musel ísť za severokórejským vládcom, a tak sa spoločne snaží demonštrovať existenciu nového multipolárneho sveta.

Partnerstvo týchto krajín je „motorom na urýchlenie budovania nového multipolárneho sveta“ a Putinova návšteva demonštruje neporaziteľnosť a trvanlivosť ich priateľstva a jednoty, uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. „Najvyšší predstavitelia, ktorí prechádzali v noci pôvabne osvetlenými ulicami Pchjongjangu, si vymenili svoje skryté myšlienky a otvorili svoju myseľ, aby rozvíjali vzťahy medzi KĽDR a Ruskom,“ pokračovala KCNA.

Hovorca americkej národnej bezpečnosti John Kirby počas tlačovej konferencie uviedol, že USA sú znepokojené prehlbovaním rusko-severokórejských vzťahov, ako kvôli dôsledkom na Ukrajine, tak kvôli bezpečnosti Kórejského polostrova.

Spojené štáty a ich spojenci sa obávajú, že by Rusko mohlo poskytnúť pomoc severokórejským raketovým a jadrovým programom, ktoré sú zakázané rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, a obvinili Pchjongjang z poskytovania balistických rakiet a delostreleckých granátov, ktoré Rusko použilo vo vojne na Ukrajine.

Moskva a Pchjongjang transfery zbraní popreli.

„Rusko podľa februárového vyhlásenia USA od septembra dostalo od Severnej Kórey viac ako 10 000 prepravných kontajnerov – ekvivalent 260 000 metrických ton munície alebo materiálu súvisiaceho s muníciou. Ruské sily tiež od septembra odpálili na Ukrajinu najmenej 10 rakiet vyrobených v Severnej Kórei, uviedol v marci aj americký predstaviteľ,“ napísala k tomu CNN .

Zbrane môžu byť menej kvalitné ako tie ruské, ale pomohli Rusku doplniť jeho zmenšujúce sa zásoby a udržať krok so zbrojnou podporou, ktorú Ukrajina dostáva od Západu, hovoria pozorovatelia.

„Putin zdôrazňuje, že Rusko má priateľov – a šíri myšlienku, že vojnu nemôže Ukrajina vyhrať, pretože Rusku nedôjdu zbrane,“ povedal John Erath, hlavný politický riaditeľ Centra pre kontrolu zbraní a nešírenia zbraní.

hlavnydennik.sk

Príspevok Putin vydesil USA je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie