Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Putin zmínil mírová jednání, Zelenského ale neuznává. Chce informační chaos, míní Just

„S kým vyjednávat? To samozřejmě není planá otázka. My si samozřejmě uvědomujeme, že legitimita současné hlavy státu skončila. Určitě potřebujeme pochopit, s kým můžeme jednat, abychom mohli podepsat právně závazné dokumenty. Potřebujeme mít jistotu, že jednáme s legitimními zástupci,“ nechal se v pátek v Minsku slyšet ruský prezident Vladimir Putin. Podle Putina by jakákoliv další jednání […]
Menej ako 1 min. min.

„S kým vyjednávat? To samozřejmě není planá otázka. My si samozřejmě uvědomujeme, že legitimita současné hlavy státu skončila. Určitě potřebujeme pochopit, s kým můžeme jednat, abychom mohli podepsat právně závazné dokumenty. Potřebujeme mít jistotu, že jednáme s legitimními zástupci,“ nechal se v pátek v Minsku slyšet ruský prezident Vladimir Putin. Podle Putina by jakákoliv další jednání měla brát v potaz i současnou situaci na bojišti.

ČTĚTE TAKÉ: Putin je ochoten zastavit boje na Ukrajině, píše Reuters. Ruské zdroje zveřejnily podmínky

„Je to taková politická obezlička, aby Rusko mohlo pokračovat za prvé ve válce proti Ukrajině a za druhé aby mohlo vyvíjet jistý nátlak na Ukrajinu. Chtějí tam vytvořit informační chaos, aby tamní vedení znejistělo,“ vysvětlil Putinova slova Jiří Just, spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku.

Rusko se dobytých území nevzdá

Český prezident Petr Pavel už minulý týden upozornil, že ani při mírových jednáních nebude Rusko chtít ustoupit z dobytých území. „Musíme být realisté. Myslím, že by bylo naivní říkat, že Ukrajina může získat v dohledné době plnou kontrolu nad celým svým územím. Rusko se nevzdá aktuálně okupovaných území. To, co teď potřebujeme, je zastavit válku a pak začít vyjednávat o budoucím uspořádání,“ prohlásil někdejší náčelník generálního štábu v rozhovoru pro Sky News.

Putin ale zároveň v Minsku jednal o společných rusko-běloruských cvičeních s jadernými zbraněmi. „Musíme být schopni tyto zbraně používat. Je to nebezpečná smrtící zbraň. Není to nějaký kulomet. Proto je třeba trénovat,“ řekl běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Snaha o mírová jednání není patrná ani u západních spojenců Ukrajiny. Šéf NATO se přimlouvá za to, aby Ukrajinci měli mandát používat dodané zbraně i k útokům na ruské území. „Myslím, že nadešel čas, aby spojenci zvážili, jestli by neměli zrušit některé restrikce uvalené na zbraně dodávané na Ukrajinu. Protože si musíme připomenout, o co tu jde. Je to agresivní válka Ruska proti Ukrajině. Ukrajinci se pouze brání a to zahrnuje i ostřelování cílů na ruském území,“ prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro The Economist.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajina hlásí významný milník. Rusové měli během války přijít o více než půl milionu mužů

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie