Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 percenta a v budúcom roku o 2,5 percenta. Uviedol to v stredu vo svojej prognóze viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche, wiiw), čím poprel predpovede, že invázia Moskvy na Ukrajinu povedie k ekonomickému krachu Ruska, informuje DPA. Podľa ekonóma viedenského inštitútu Vasilija Astrova ruskému prezidentovi […]
Menej ako 1 min. min.

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 percenta a v budúcom roku o 2,5 percenta. Uviedol to v stredu vo svojej prognóze viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche, wiiw), čím poprel predpovede, že invázia Moskvy na Ukrajinu povedie k ekonomickému krachu Ruska, informuje DPA.

Podľa ekonóma viedenského inštitútu Vasilija Astrova ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi “nedôjdu peniaze na vojnu”. “Pre ruskú ekonomiku je otázkou skôr to, čo príde po vojne, keďže v súčasnosti je od nej úplne závislá,” domnieva sa Astrov. V Rusku došlo totiž vlani k masívnemu nárastu verejných výdavkov, najmä na armádu.

Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto

Reálne mzdy v Rusku sa v roku 2023 zvýšili o takmer osem percent v dôsledku nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, zatiaľ čo súkromná spotreba vzrástla o 6,5 percenta, uvádza správa inštitútu, ktorý sa špecializuje na východnú Európu. Hrubý domáci produkt Ruska sa vlani zvýšil o 3,6 percenta, a to aj napriek masívnym západným sankciám.

V prípade Ukrajiny viedenský inštitút očakáva rast HDP o 3,2 percenta v tomto roku po zvýšení o 5,3 percenta v roku 2023.

Čoraz “tenšia” protivzdušná obrana Kyjeva si ale vyberá svoju daň, pričom ruské letecké útoky prerušujú dodávky elektriny do domácností a pre priemysel.

“V konečnom dôsledku všetko bude stáť alebo padať na primeranej a včasnej vojenskej a finančnej pomoci od Západu. Len v roku 2024 bude Ukrajina čeliť nedostatku financií vo výške 40 miliárd dolárov,” dodal Astrov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie