Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

RADAR: Nebezpečné bouřky udeří v Česku. Čeká se krupobití a silný vítr, hrozí povodně

V pátek má být převážně polojasno, odpoledne v Čechách a večer na Moravě a ve Slezsku bude ale přibývat oblačnosti a vyskytnou se přeháňky a bouřky, které mohou být i velmi silné. „Ojediněle se vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, většími kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu na svém […]
Menej ako 1 min. min.

V pátek má být převážně polojasno, odpoledne v Čechách a večer na Moravě a ve Slezsku bude ale přibývat oblačnosti a vyskytnou se přeháňky a bouřky, které mohou být i velmi silné. „Ojediněle se vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, většími kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu na svém webu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prudké bouře pustošily Německo. Padaly kroupy jako golfové míčky, svědci mluví o tornádu

Bouřková situace podle nich může být velmi nebezpečná. V platnosti je kvůli tomu výstraha, pro většinu republiky platí druhý stupeň. „Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Při nasyceném povodí předchozími srážkami je v pravděpodobný vznik přívalové povodně. Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Nejvyšší teploty v pátek dosáhnou 28 až 33 °C. V platnosti je tak i výstraha před vysokými teplotami. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ upozornili meteorologové.

Výstraha před silnými bouřkami:

Noc na sobotu bude oblačná až zatažená, na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky a zejména ve východní polovině území i bouřky. Nejnižší teploty klesnou na 20 až 16 °C, na západě až na 14 °C. „Ojediněle se vyskytnou silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h,“ uvedli meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy se vyskytne déšť nebo přeháňky, na východě ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 21 až 25 °C, na jihovýchodě až 27 °C. V neděli bude polojasno, přechodně oblačno a ojediněle se vyskytnou přeháňky. V noci teploty klesnou na 16 až 10 °C, přes den pak dosáhnou 22 až 26 °C, na jihovýchodě až 28 °C.

Na začátku nového týdne začnou teploty opět stoupat. V pondělí vyšplhají na 23 až 28 °C, obloha bude jasná až polojasná, přechodně až oblačná. V úterý teploměr ukáže 26 až 30 °C, obloha bude jasná až polojasná.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie