Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Radšej schovajte prepitné do vrecka. V týchto krajinách nie je vítané

07.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/CCISUL). Prepitné, na rozdiel od zdania, nie je taká jednoduchá záležitosť. Ak počas pobytu v USA nenecháte prepitné, môžu sa na vás pozerať cez prsty. Rovnako tak, ak dáte čašníkovi pár mincí navyše v inej krajine. Kde by ste teda nemali nechávať prepitné? Kde by ste sa mali zdržať […]
Menej ako 1 min. min.

07.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/CCISUL).

Prepitné, na rozdiel od zdania, nie je taká jednoduchá záležitosť. Ak počas pobytu v USA nenecháte prepitné, môžu sa na vás pozerať cez prsty. Rovnako tak, ak dáte čašníkovi pár mincí navyše v inej krajine. Kde by ste teda nemali nechávať prepitné?

Kde by ste sa mali zdržať nechávania prepitného?
Foto: shutterstock/CCISUL

So začiatkom dovolenkového obdobia čoraz viac ľudí navštevuje stravovacie zariadenia. Počas našej dovolenky máme možnosť ochutnať miestne jedlá z rôznych kútov sveta. Keď príde na zaplatenie účtu, mnohí z nás sa pýtajú, koľko a či by sme mali nechať sprepitné. Ukazuje sa, že nie všade je takáto forma poďakovania vítaná, keď ide o gastronómiu či hotelierstvo.

Koľko by ste mali nechať prepitné? Znalosť pravidiel savoir-vivre

Zvyky prepitného sa líšia v závislosti od kultúry a spoločenských noriem v danej krajine. Tento aspekt často mätie hostí. Na Slovensku nie je nechanie prepitného povinnosť, ale pekné gesto. V krajinách, ako je Veľká Británia, Grécko alebo Francúzsko, je často okamžite zahrnuté do účtu.

Suma, ktorá sa považuje za dobré mravy, by podľa etikety mala byť 10 % zo sumy na účte. Najlepšie je nechať ju na stole. Ak by sme dostali kartu s účtom, je dobré nechať mince alebo bankovky vo vnútri.

Ak by sme dostali kartu s účtom, je dobré nechať mince alebo bankovky vo vnútri.
Foto: Shutterstock/Kamil Zajaczkowski

Kde nenechávať prepitné? Tam sa to považuje za nevhodné správanie

Pokiaľ ide o prepitné v iných krajinách, je dôležité urobiť si domácu úlohu pred cestou a uistiť sa, že nedávate prepitné tam, kde je to neočakávané alebo ešte horšie, môže to uraziť. Hoci v niektorých spoločnostiach môže byť tento zvyk hlboko zakorenený, v niektorých krajinách nie je prepitné obvyklé ani neočakávané. Tu je zoznam niektorých krajín, kde sa to považuje za urážlivé alebo zbytočné.

V Číne nie je prepitné zaužívanou praxou. V skutočnosti môže byť zanechanie prepitného vnímané ako urážlivé alebo môže naznačovať nedostatok profesionality.

Japonsko má bohatú kultúru výnimočných služieb. Prepitné sa neočakáva ani nepraktizuje, pretože môže byť vnímané ako urážlivé a hrubé.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Robíte to v reštaurácii? V sekunde si pokazíte večeru a nahneváte obsluhu aj hostí

Taliani sa pri pohľade na tento dezert chytia za hlavu. Slováci budú vo vytržení.

The post Radšej schovajte prepitné do vrecka. V týchto krajinách nie je vítané appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie