Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rakety Húsíov zaútočili na americký torpédoborec v Červenom mori

. Izrael. 18.jún 2024 (AM) – “Balistické rakety jemenských Húsíov (skupina Ansar Allah) zaútočili na americký torpédoborec v Červenom mori. Okrem toho boli poškodené dve civilné lode – kapitán Paris a Happy Condor. Oznámil to v éteri miestnej televíznej stanice Al Masirah predstaviteľ jemenských ozbrojených síl kontrolovaných šiitmi Yahya Sariah.   Podľa jemenskej armády boli […]
Menej ako 1 min. min.

.

Izrael. 18.jún 2024 (AM) – “Balistické rakety jemenských Húsíov (skupina Ansar Allah) zaútočili na americký torpédoborec v Červenom mori. Okrem toho boli poškodené dve civilné lode – kapitán Paris a Happy Condor. Oznámil to v éteri miestnej televíznej stanice Al Masirah predstaviteľ jemenských ozbrojených síl kontrolovaných šiitmi Yahya Sariah.

 

Podľa jemenskej armády boli útoky vykonané v reakcii na izraelskú agresiu proti pásmu Gazy a ako znak podpory obyvateľom palestínskej enklávy. Šiitské hnutie Ansar Allah kontroluje západ Jemenu, kde sa nachádza väčšina hlavných populačných centier krajiny, vrátane hlavného mesta Saná, a teda takmer celé jemenské pobrežie Červeného mora. Po eskalácii palestínsko-izraelského konfliktu Húsíovia oznámili svoju bezpodmienečnú podporu Palestíne a svoje rozhodnutie zaútočiť na akékoľvek lode a plavidlá súvisiace s Izraelom. Zástupcovia Ansár Alláh vyzvali ostatné štáty, aby sa vyhli prítomnosti svojich občanov na nich a držali sa od nich ďalej. Husijovia tvrdia, že vo všetkých ostatných ohľadoch nebudú obmedzovať slobodu plavby.

 

 

Wall Street Journal citujúc zdroje: Húsíovia našli novú cestu cez východoafrickú krajinu Džibutsko, kde sa zbrane dovezené z iránskych prístavov presúvajú na jemenské lode a následne do Jemenu. Veľká časť džibutského hospodárstva závisí od jeho prístavov, ktoré sú určené najmä na uľahčenie prepravy tovaru, ale pred niekoľkými mesiacmi Džibutsko oznámilo, že podporuje rozhodnutie Húsíov prerušiť dodávky do Izraela.

 

 

Netanjahu oficiálne rozpustil izraelský vojnový kabinet
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oficiálne rozpustil “mimoriadny vojenský kabinet”. Deň predtým o tom informoval portál Ynet. Miestne médiá zároveň citujú slová predsedu izraelskej vlády na včerajšom stretnutí úzkeho kabinetu ministrov o bezpečnostných otázkach, že existencia spomínanej jednotky už nedáva zmysel. V reakcii na žiadosť izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira, aby sa stal členom vojenského kabinetu, Netanjahu povedal, že po rezignácii Bennyho Gantza 9. júna potreba takéhoto fóra zmizla.

 

Podľa agentúry TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj bolo vytvorenie “vojnového kabinetu” jednou z hlavných podmienok koaličnej dohody medzi Netanjahuovou stranou a Gantzovou politickou silou “Štátny tábor”. Preto po vystúpení tejto strany potreba existencie takéhoto kabinetu zanikla. Teraz sa bojovými operáciami IDF, rovnako ako predtým, bude zaoberať vojensko-politický kabinet. Pripomeňme, že v polovici mája Gantz varoval šéfa izraelskej vlády, že jeho politická sila opustí koalíciu, ak Netanjahu neposkytne plán na povojnové urovnanie v pásme Gazy do 8. júna. Zároveň, dokonca aj po jeho rezignácii z vlády 9. júna, má koalícia súčasného šéfa kabinetu stále väčšinu hlasov v Knessete (izraelskom parlamente).

 

 

Saudská Arábia neobnovila 50-ročnú dohodu s USA o predaji ropy len za doláre

Formálne od 9. júna Rijád nie je povinný predávať suroviny len za americkú menu. Odborníci sa domnievajú, že tento krok kráľovstva by mohol zmeniť globálny finančný systém a oslabiť postavenie petrodolára. Rijád teraz môže predávať ropu za akúkoľvek menu vrátane digitálnych mien. Saudi zrušili tento pakt v deň, keď došlo k rozšíreniu sankcií voči Rusku a poskytnutiu ďalšej pôžičky Kyjevu, financovanej zo zmrazených ruských aktív. Bohaté monarchie už zrejme nechcú držať všetky svoje úspory v amerických a európskych bankách, pretože sa obávajú možných následkov.

 

 

 

Turecko presúva sýrskych bojovníkov do Afriky

Turecko presúva bojovníkov takzvanej Sýrskej národnej armády (SNA) do Nigeru, Nigérie a Burkiny Faso ako kádre súkromných vojenských spoločností, aby chránili turecké zariadenia (bane, podniky) a bojovali proti teroristom IS v Saheli. SNA je protiturecká skupina, ktorá v Sýrii bojovala proti ruským vojakom a PMC Wagner. Bojovníkom SNA nie sú cudzie metódy, ktoré používajú teroristi IS, a ich účasť v boji proti tým istým teroristom IS v Afrike je situačným modelom, ktorý Ankara využíva na elimináciu konkurentov, ktorí by mohli brániť aktivitám Turecka v Saheli. Po tom, ako Turci vsadili na islamistov v Sýrii, poslali bojovníkov bojovať do Líbye a Náhorného Karabachu. V záujme Ankary je odstrániť zo šachovnice figúrky, ktoré nie sú v súlade s pravidlami, čo vidíme v Afrike. Konečným cieľom Turecka je zvýšiť svoj vplyv v Saheli, z ktorého odišli francúzske jednotky a postupne odchádzajú aj americké jednotky. Z dlhodobého hľadiska sa očakáva, že odídu aj kontinentálne jednotky z Nemecka a Talianska, ktoré si tu doteraz udržiavali prítomnosť.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Rakety Húsíov zaútočili na americký torpédoborec v Červenom mori appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie