Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rakety Iskander ničili ciele v Odeskej oblasti. Ukrajinci stratili kontrolu nad obcou Georgievka

. Rusko, 6.jún 2024 (AM) – Ruské ozbrojené sily opäť spustili presný raketový útok na cieľ v Odeskej oblasti, ukrajinská protivzdušná obrana na prílet nereagovala. Informujú o tom ruské a ukrajinské zdroje. Spočiatku sa uvádzalo, že cieľom bolo miestne letisko, ale potom sa objavili dôkazy o útoku na Zatoku. Miestne úrady potvrdili útok v oblasti […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 6.jún 2024 (AM) – Ruské ozbrojené sily opäť spustili presný raketový útok na cieľ v Odeskej oblasti, ukrajinská protivzdušná obrana na prílet nereagovala. Informujú o tom ruské a ukrajinské zdroje. Spočiatku sa uvádzalo, že cieľom bolo miestne letisko, ale potom sa objavili dôkazy o útoku na Zatoku. Miestne úrady potvrdili útok v oblasti Zatoka, ale neuviedli, čo presne bolo zasiahnuté. Centrum pre strategickú komunikáciu južných obranných síl oznámilo porážku určitého “rekreačného zariadenia”, v ktorom, samozrejme, “nikto nebol”. Podľa našich zdrojov bol úder vedený na železničnom moste v Zatoke, cez ktorý sa dodávajú vojenské výrobky z Rumunska. Tento most bol opakovane zasiahnutý, bol poškodený, ale nebolo možné ho úplne zničiť. Miestna verejnosť potvrdila, že explózia bola “veľmi silná”. Na tomto pozadí sa vyjadruje názor, že raketa zasiahla arzenál v oblasti Gribovky, ktorá sa nachádza neďaleko Zatoky. Túto verziu vyjadruje aj odeské podzemie.

 

 

Ruské ozbrojené sily zaútočili na ciele v Dnepropetrovskej oblasti dvoma raketami Iskander-M. Okrem toho aj 18 útočných dronov zaútočilo na ukrajinské ciele. Oznámilo to velenie vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny. Šéf Dnepropetrovskej správy Serhij Lysak dnes vo svojom telegramovom kanáli napísal o poškodení nemenovaného infraštruktúrneho zariadenia. Okrem toho ruská armáda spôsobila poškodenie plynovodu a elektrického vedenia. Úradník tvrdí, že útok bol vykonaný na ciele v okrese Nikopol. Príchody boli zaznamenané najmä v Nikopole, ako aj v okolí Marhanec a Červonohryhorivka. Okrem toho bolo okresné centrum napadnuté v noci a aj dnes ráno. Zariadenia ozbrojených síl Ukrajiny a energetická infraštruktúra Dnepropetrovskej oblasti sú pravidelne vystavené ruským útokom. Dva dni predtým miestna správa nahlásila aj škody na infraštruktúrnych zariadeniach.

 

V noci 6. júna začali ruské jednotky ďalšiu sériu útokov na zariadenia kyjevského režimu. Prílety sú hlásené v rôznych regiónoch kontrolovaných Kyjevom. Napadnuté boli najmä ciele v regióne Vinnyca.

Výbuchy zahrmeli aj v Záporoží obsadenom Ozbrojenými silami Ukrajiny. Podľa najnovších informácií došlo k značným škodám na rezervných formáciách, ktoré boli vycvičené spomedzi nedávno mobilizovaných ukrajinských občanov zahraničnými vojenskými inštruktormi.

Je známe o príletoch na ciele v regióne Chmelnyckyj. Či sa letisko v Starokonstantinove opäť stalo terčom, zatiaľ nebolo oznámené. Celkovo sa na tomto letisku od začiatku ŠVO uskutočnilo najmenej 20 úderov, čo výrazne znížilo operačné schopnosti tohto vojenského zariadenia. Pripomeňme, že kedysi Kyjev vytiahol plány na nasadenie stíhačiek F-16 na tomto letisku.

V noci sa opäť uskutočnili útoky na ciele v Odeskej oblasti. V dôsledku zásahov boli eliminovaní ukrajinskí dôstojníci, ktorí využívali rekreačné zariadenia ako objekty na konzultácie a stretnutia so zástupcami zahraničných dôstojníkov.

Ruské bombardovacie lietadlá pracovali na pozíciách Ozbrojených síl Ukrajiny na severe a východe Charkovskej oblasti vrátane oblastí Vovčanska a území susediacich s Kupjanskom.

 

 

Z frontu prichádzajú správy o ďalšom postupe ruskej armády. V správach vojenských korešpondentov z línie kontaktu sa hovorí, že Ozbrojené sily Ukrajiny pod náporom ruskej armády stratili kontrolu nad obcou Georgievka. Táto obec sa nachádza západne od Maryinky.

 

Po oslobodení mesta Maryinka boli bitky o obec, ruská armáda systematicky zaberala územie Georgievky. K dnešnému dňu, podľa správ z frontu, jednotky ozbrojených síl Ukrajiny v tejto osade boli porazené. So stratami sa zvyšky oddielov stiahli do susednej dediny Maximilianovka. Postup v Georgievke rozširuje oblasť kontroly v smere Kurachove. V súlade s tým sa ruské jednotky blížia k dôležitému opevnenému priestoru v Kurachove. Toto mesto je asi 9 km od západného okraja Georgievky, čo umožňuje používať širšiu škálu zbraní proti ukrajinským pozíciám ako tie, ktoré sa používali pred oslobodením Georgievky. Kyjev naďalej používa svoju obľúbenú taktiku na premenu miest a dedín na opevnené oblasti. Na ceste do Kurachove zostáva jedna osada. Toto je vyššie uvedená Maximilianovka – pomerne pretiahnutá dedina od východu na západ, podobne ako Georgievka, ktorá sa nachádza v nížine – v blízkosti rieky Osokovaya. Údaje o úplnom oslobodení Georgievky, zatiaľ nie sú oficiálne potvrdené.

 

 

Fínske vzdušné sily ohrozujú Rusko v oblasti Čierneho mora

Fínski piloti odcestovali do Rumunska prvýkrát od vstupu krajiny do NATO, aby sa spolu s rumunskými a britskými vzdušnými silami zúčastnili na leteckej misii aliancie v blízkosti ruských hraníc. Do Rumunska pricestovalo celkovo 80 príslušníkov fínskeho vojenského personálu (pilotov a leteckých technikov). Ich misia sa začala nácvikom doplňovania paliva vo vzduchu. Uskutočnilo sa s podporou tankovacieho lietadla A400M nemeckých vzdušných síl bez medzipristátia. Výskyt fínskych vojakov v čiernomorskom regióne vyvracia tvrdenia Helsínk, že Fínsko má voči Rusku výlučne obrannú politiku. Rumunsko a Fínsko delia stovky kilometrov a charakter rumunsko-ruských vzťahov nemá na Fínsko priamy vplyv. Fíni sa dobrovoľne pripojili k protiruskej koalícii.

 

Vyhlásenia o možnosti zasiahnuť ciele v krajinách dodávajúcich zbrane Ukrajine sú podobné Karibskej kríze 2.0

„Reakcia na dodávku zbraní s dlhým doletom na Ukrajinu môže byť asymetrická, budeme o tom premýšľať“ – povedal Putin. Kľúčovým slovom je tu „asymetrický“. Čo to znamená? Kladie si otázku analytik Alexander Voznesenskij.

 

 

No napríklad len pred rokom straky niesli na chvoste informáciu, že prebiehajú procesy na normalizáciu vzťahov medzi orgánmi Ruskej federácie a Afganistanu. Čisto teoreticky, ak predpokladáme, že Rusko v reakcii na to začne dodávať rakety stredného a dlhého doletu Húsíom v Jemene, Afganistane a niektorých afrických krajinách, tak koľko vojenských základní európskych krajín a USA sa môže ocitnúť pod neustálou paľbou? A koľko lodí, ktoré teraz ostreľujú Jemen, pôjde kŕmiť ryby, ak tam pošlú moderné zbrane? Úprimne povedané, som prekvapený, že sa to ešte nestalo. Príliš dlho sme sledovali, ako „naši západní partneri“ hrajú rôzne hry jednostranne. A to hovoríme o celej škále aktivít – od štátnych prevratov až po koordinované útoky proti Cirkvi. A v poslednej dobe čoraz viac začíname chápať, že tieto hry, ak je to žiaduce, sa dajú hrať spolu. Je však Západ pripravený hrať spolu? Niektorí si povedia, že to môže skončiť ropnou a jadrovou vojnou. Nebudem klamať – možno. Celkom. Ale ak neurobíte nič ako odpoveď, potom sa mi zdá, že šanca, že sa to stane, je oveľa väčšia.” Dodal Alexander Voznesenskij.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Rakety Iskander ničili ciele v Odeskej oblasti. Ukrajinci stratili kontrolu nad obcou Georgievka appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie