Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rakytníkový koláč s mandľovou kôrkou. Lahodný jesenný dezert

Rakytníkový koláč s mandľovou kôrkou je dokonalým jesenným dezertom, ktorý prepojí sviežu kyselkavosť rakytníka s jemnou, chrumkavou vrstvou mandlí. Tento koláč v sebe nesie všetky chute, ktoré k jeseni patria – hrejivú arómu, jemne kyslý nádych a sladkú chrumkavosť, ktorá príjemne pohladí na jazyku. Ak hľadáte niečo, čo zaujme svojou originálnou chuťou a zároveň poteší […]
Menej ako 1 min. min.

Rakytníkový koláč s mandľovou kôrkou je dokonalým jesenným dezertom, ktorý prepojí sviežu kyselkavosť rakytníka s jemnou, chrumkavou vrstvou mandlí. Tento koláč v sebe nesie všetky chute, ktoré k jeseni patria – hrejivú arómu, jemne kyslý nádych a sladkú chrumkavosť, ktorá príjemne pohladí na jazyku. Ak hľadáte niečo, čo zaujme svojou originálnou chuťou a zároveň poteší aj estetickým vzhľadom, tento dezert vás nesklame. Ideálne na popoludnie so šálkou čaju alebo ako sladká bodka na rodinnej oslave!

Ingrediencie

Korpus

200 g mandľovej múky (môžete použiť aj jemne pomleté mandle)

100 g hladkej múky

50 g práškového cukru

120 g studeného masla (nakrájaného na kocky)

1 vajce

Štipka soli

Náplň

250 ml rakytníkového pyré (môžete ho pripraviť z čerstvého alebo mrazeného rakytníka)

3 vajcia

150 g cukru (alebo podľa chuti)

100 g masla (rozpusteného)

2 polievkové lyžice kukuričného škrobu

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Na ozdobu (voliteľné)

Práškový cukor na posypanie

Čerstvé rakytníkové bobule alebo mandle

Postup

Príprava mandľovej kôrky: V miske zmiešajte mandľovú múku, hladkú múku, práškový cukor a štipku soli. Pridajte nakrájané studené maslo a prstami ho zapracujte do múčnej zmesi, kým nevznikne jemne drobivá konzistencia. Pridajte vajce a pokračujte v miešaní, kým sa zmes nezačne formovať do cesta. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu studenej vody (po lyžičkách), aby sa zlepilo. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.

Pečenie kôrky: Predhrejte rúru na 180 °C. Vyvaľkajte cesto a vyložte ním formu na koláč (priemer približne 24 cm). Cesto dôkladne vtlačte do formy a odstráňte prebytočné okraje. Dno cesta popichajte vidličkou, aby sa nevydulo, a pečte ho naslepo (zakryté papierom na pečenie a zaťažené fazuľami alebo ryžou) približne 15 minút. Potom odstráňte závažie a pečte ďalších 5 minút, kým cesto zľahka zhnedne.

Príprava pyré: Ak používate čerstvý rakytník, rozmixujte ho v mixéri a prepasírujte cez jemné sitko, aby ste odstránili semienka a šupky. Ak používate mrazený rakytník, nechajte ho rozmraziť a potom postupujte rovnako.

Miešanie náplne: V miske vyšľahajte vajcia s cukrom, kým zmes nebude nadýchaná a jemná. Potom pridajte rakytníkové pyré, rozpustené maslo, kukuričný škrob a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.

Pečenie koláča: Nalejte rakytníkovú zmes na predpečenú mandľovú kôrku a koláč vráťte do rúry. Pečte pri 180 °C približne 30-35 minút, alebo kým náplň nestuhne, ale stále bude jemná na dotyk. Koláč nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

Zdobenie: Koláč môžete posypať práškovým cukrom a ozdobiť čerstvými rakytníkovými bobuľami alebo nasekanými mandľami pre extra chuť a vizuálny efekt.

Servírovanie: Pred podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť, aby náplň správne stuhla. Podávajte samotný alebo s kopčekom šľahačky či vanilkovej zmrzliny.

Je možné použiť mrazený rakytník na tento koláč?

Áno, mrazený rakytník je ideálnou alternatívou k čerstvému. Nechajte ho úplne rozmraziť a prepasírujte, aby ste získali hladké pyré. Z mrazeného rakytníka dosiahnete rovnakú chuť a textúru ako z čerstvého.

Ako môžem pripraviť rakytníkové pyré?

Rakytníkové pyré pripravíte tak, že čerstvé alebo rozmrazené bobule rozmixujete a potom prepasírujete cez jemné sitko, aby ste odstránili semienka a šupky. Ak je pyré príliš husté, môžete pridať trochu vody alebo džúsu.

Môžem nahradiť mandľovú múku v kôrke?

Áno, mandľovú múku môžete nahradiť mletými orechmi, ako sú lieskové orechy alebo vlašské orechy. Prípadne môžete použiť klasickú hladkú múku, ale tým stratíte jemnú mandľovú chuť.

Ak nemám rakytník, môžem použiť iné ovocie?

Áno, ak nemáte rakytník, môžete ho nahradiť iným ovocím s výraznou kyslosťou, napríklad citrónmi, malinami alebo marakujou. Chuť bude iná, ale koláč zostane osviežujúci.

Je možné znížiť množstvo cukru v náplni?

Áno, množstvo cukru môžete prispôsobiť svojej chuti. Rakytník je prirodzene kyslý, takže ak máte radi menej sladké dezerty, môžete cukor znížiť alebo použiť sladidlo podľa vášho výberu.

Ako uchovávať koláč po upečení?

Koláč môžete skladovať v chladničke v uzavretej nádobe 2-3 dni. Pred podávaním ho nechajte chvíľu pri izbovej teplote, aby bol mäkší a chute sa plne rozvinuli.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Rakytníkový koláč s mandľovou kôrkou. Lahodný jesenný dezert je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie