Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Raňajková miska s quinoou, ovocím a orechmi

Raňajky sú často považované za najdôležitejšie jedlo dňa, pretože poskytujú telu potrebné živiny a energiu na úspešný štart. V rýchlom tempe moderného života je ľahké upadnúť do zvykov, ktoré vedú k rýchlym a nezdravým raňajkám, ako sú sladké cereálie alebo pečivo. Avšak, investícia do výživných a chutných raňajok môže výrazne ovplyvniť vašu pohodu a produktivitu […]
Menej ako 1 min. min.

Raňajky sú často považované za najdôležitejšie jedlo dňa, pretože poskytujú telu potrebné živiny a energiu na úspešný štart. V rýchlom tempe moderného života je ľahké upadnúť do zvykov, ktoré vedú k rýchlym a nezdravým raňajkám, ako sú sladké cereálie alebo pečivo. Avšak, investícia do výživných a chutných raňajok môže výrazne ovplyvniť vašu pohodu a produktivitu počas celého dňa. Jedným z takýchto výnimočných raňajkových jedál je raňajková miska s quinoou, ovocím a orechmi.

Quinoa, často nazývaná „superpotravina“, je bohatá na bielkoviny, vlákninu a množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. Táto starodávna obilnina pochádzajúca z Južnej Ameriky je bezlepková a má nízky glykemický index, čo znamená, že poskytuje stabilnú energiu bez rýchleho nárastu a následného poklesu hladiny cukru v krvi. V kombinácii s čerstvým ovocím a orechmi vytvára quinoa ideálny základ pre výživné raňajky, ktoré sú nielen zdravé, ale aj lahodne chutné.

Ovocie ako jahody, banány, kiwi a čučoriedky pridávajú do raňajkovej misky sviežosť, sladkosť a dávku vitamínov a antioxidantov. Jahody sú bohaté na vitamín C, banány poskytujú draslík, kiwi obsahuje množstvo vitamínov a minerálov a čučoriedky sú známe svojimi silnými antioxidantmi. Tieto druhy ovocia nielenže zlepšujú chuť, ale aj podporujú imunitný systém a celkové zdravie.

Orechy, ako sú mandle, vlašské orechy a kešu orechy, pridávajú do misky chrumkavosť a sú vynikajúcim zdrojom zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Orechy tiež obsahujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a mozgu. Pridaním chia semienok získate ďalšiu dávku vlákniny a omega-3 mastných kyselín, čo ešte viac zvýši výživovú hodnotu tohto jedla.

Tento recept na raňajkovú misku je flexibilný a môžete ho prispôsobiť podľa vašich osobných preferencií a dostupných surovín. Ak máte radi krémovejšie raňajky, môžete pridať grécky jogurt alebo rastlinný jogurt. Med alebo javorový sirup dodávajú jemnú sladkosť, ktorá vyváži kyslosť ovocia a chrumkavosť orechov.

Príprava tejto raňajkovej misky je jednoduchá a rýchla, čo ju robí ideálnou voľbou aj pre rušné rána. Stačí len pár minút na prípravu quinoi a následné zloženie všetkých ingrediencií do misky. Výsledkom je výživné a chutné jedlo, ktoré vás nasýti a pripraví na náročný deň.

Recept Raňajková miska s quinoou, ovocím a orechmi

Ingrediencie

1 šálka quinoa

2 šálky vody

1 lyžica medu alebo javorového sirupu

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

1 šálka nakrájaných jahôd

1 banán, nakrájaný

1 kiwi, ošúpané a nakrájané

1/2 šálky čučoriedok

1/4 šálky mandlí, nasekaných

1/4 šálky vlašských orechov, nasekaných

1/4 šálky kešu orechov, nasekaných

1 lyžica chia semienok

Voliteľné: grécky jogurt alebo rastlinný jogurt na servírovanie

Postup

Dôkladne opláchnite quinou pod studenou vodou. Do hrnca dajte opláchnutú quinou a vodu. Priveďte do varu na stredne vysokom ohni. Znížte teplotu na nízku, prikryte a varte približne 15 minút, alebo kým quinoa neabsorbuje všetku vodu a nebude mäkká. Odstavte z ohňa a nechajte odpočívať, prikryté, 5 minút. Následne quinou premiešajte vidličkou.

Primiešajte med (alebo javorový sirup) a vanilkový extrakt do uvarenej quinoi.

Rozdeľte quinou do dvoch misiek. Na každú misku rovnomerne rozdeľte nakrájané jahody, banán, kiwi a čučoriedky. Posypte nasekanými mandľami, vlašskými orechmi a kešu orechmi. Ozdobte chia semienkami.

Ak používate, pridajte lyžicu gréckeho jogurtu alebo rastlinného jogurtu pre extra krémovosť a bielkoviny.

Okamžite podávajte a vychutnajte si svoju výživnú a chutnú raňajkovú misku!

Raňajková miska s quinoou, ovocím a orechmi otázky a odpovede

Môžem použiť iný druh ovocia?

Áno, môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte radi alebo ktoré máte práve doma. Skúste napríklad maliny, mango, ananás alebo hrozno. Recept je veľmi flexibilný a môžete ho prispôsobiť podľa svojich chutí a sezónnej dostupnosti ovocia.

Ako dlho môžem skladovať uvarenú quinou?

Uvarenú quinou môžete skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 5 dní. Môžete si teda pripraviť väčšie množstvo quinoi dopredu a používať ju postupne počas týždňa na rýchle a zdravé raňajky.

Môžem použiť mrazené ovocie?

Áno, mrazené ovocie je skvelou alternatívou, najmä keď nie je sezóna čerstvého ovocia. Mrazené ovocie nechajte pred použitím rozmraziť, alebo ho môžete použiť priamo, ak máte radi studenú a osviežujúcu raňajkovú misku.

Sú chia semienka nevyhnutné?

Chia semienka nie sú nevyhnutné, ale pridávajú extra dávku vlákniny a omega-3 mastných kyselín. Ak ich nemáte alebo ich nechcete použiť, môžete ich vynechať alebo nahradiť inými semienkami, napríklad ľanovými semienkami alebo konopnými semienkami.

Môžem použiť iné druhy orechov?

Áno, môžete použiť akékoľvek orechy, ktoré máte radi. Skúste napríklad lieskové orechy, pekanové orechy alebo pistácie. Môžete tiež kombinovať rôzne druhy orechov pre zaujímavejšiu textúru a chuť.

Môžem použiť sladidlo iné ako med alebo javorový sirup?

Áno, môžete použiť akékoľvek sladidlo podľa svojej preferencie. Skúste napríklad agávový sirup, kokosový cukor alebo dokonca steviu, ak chcete nízkokalorickú alternatívu.

Môžem si pripraviť túto raňajkovú misku večer dopredu?

Áno, môžete si pripraviť všetky ingrediencie dopredu a ráno ich len rýchlo zložiť do misky. Quinoa, ovocie a orechy môžete pripraviť zvlášť a ráno ich len zmiešať. Ak pridávate jogurt, pridajte ho tesne pred podávaním, aby misku nezvlhla.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Raňajková miska s quinoou, ovocím a orechmi je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie