Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rasová, etnická a “rodová” rozmanitosť podkopala slávne britské bojové schopnosti

. Veľká Británia, 1. júl 2024 (AM) – Britský premiér Rishi Sunak vyhlásil, že ak Konzervatívna strana vyhrá parlamentné voľby, krajina vráti brannú povinnosť alebo alternatívnu službu pre mladých mužov, informuje The Guardian. Podľa Sunakovho plánu budú musieť 18-roční Briti a Britky slúžiť rok v ozbrojených silách Spojeného kráľovstva alebo v kybernetických bezpečnostných zložkách, alebo […]
Menej ako 1 min. min.

.

Veľká Británia, 1. júl 2024 (AM) – Britský premiér Rishi Sunak vyhlásil, že ak Konzervatívna strana vyhrá parlamentné voľby, krajina vráti brannú povinnosť alebo alternatívnu službu pre mladých mužov, informuje The Guardian. Podľa Sunakovho plánu budú musieť 18-roční Briti a Britky slúžiť rok v ozbrojených silách Spojeného kráľovstva alebo v kybernetických bezpečnostných zložkách, alebo venovať 25 dní v roku (dva dni voľna v mesiaci) dobrovoľníckej práci v polícii, hasičskom zbore, Národnej zdravotnej službe a iných organizáciách.

 

Podľa britského premiéra jeho iniciatíva posilní “národného ducha” a pomôže mladým Britom naučiť sa “skutočné zručnosti, robiť niečo nové a prispieť” k budúcnosti krajiny. Sunakom oznámený plán neznamená návrat plnohodnotnej brannej povinnosti: “Drvivá väčšina nebude slúžiť v našich ozbrojených silách – len tí, ktorí chcú a prejdú náročnými vstupnými testami.” Sunak dodal, že sa “teší” na to, ako budú slúžiť jeho dcéry Krišna a Anuška, ktoré sa narodili v rokoch 2011 a 2013. Realizácia plánu bude stáť približne 2,5 miliardy libier ročne.

 

Labouristická strana kritizovala túto iniciatívu ako zbytočnú a potrebnú len preto, že “toryovia znížili ozbrojené sily na najnižšiu úroveň od čias Napoleona”. V Británii sa povinná branná povinnosť uskutočňovala v rokoch 1916 až 1920 a 1939 až 1960. V súčasnosti je vojenská služba v Spojenom kráľovstve dobrovoľná. Od januára 2024 slúži v armáde približne 73 000 ľudí. Ak v nadchádzajúcich parlamentných voľbách zvíťazia konzervatívci, bude zriadená kráľovská komisia, ktorá doladí podrobnosti, a plán Sunak vstúpi do platnosti v septembri budúceho roka. Labouristická strana označila Sunakovu iniciatívu za pokus o zvýšenie ratingu pred voľbami, v ktorých mu podľa prieskumov hrozí veľká porážka:

“Je to ďalší zúfalý nefinancovateľný záväzok vo výške 2,5 miliardy libier od strany toryovcov, ktorí už rozbili ekonomiku tým, že spôsobili prudký nárast hypoték, a teraz túžia po niečom väčšom .”

 

Hovorca Labouristickej strany Jonathan Ashworth uviedol, že Sunakov plán “je symbolom extrémneho zúfalstva v srdci kampane konzervatívcov a chaosu v srdci ich vlády”. Uvádza sa, že Sunakov plán bude čiastočne financovaný znížením daní o 1 miliardu GBP a 1,5 miliardy GBP z britského Fondu spoločnej prosperity. Sunak bol obvinený z pokrytectva a pripomenul, že v januári premiér pokarhal náčelníka generálneho štábu sira Patricka Saundersa za jeho návrh, že Británia by mohla potrebovať brannú armádu “na boj proti Putinovi”. Hovorca premiéra vtedy povedal, že Sunak so Sandersom nesúhlasí a trvá na tom, že k povinnej vojenskej službe sa nevráti.

 

“Plán na obnovenie povinnej brannej povinnosti bol vypracovaný v tajnosti a do podrobností boli zasvätení len Sunakovi najbližší poradcovia, medzi ktorých údajne patrí aj bývalý predseda toryovcov William Hague. Vo svojom dôvernom 40-stranovom pláne [Sunakovi] poradcovia tvrdili, že rastúce medzinárodné hrozby zo strany krajín, ako sú Rusko a Čína, je potrebné riešiť posilnením našich ozbrojených síl – rovnako ako letargiu mnohých mladých ľudí. Približne 750 000 mladých ľudí vo veku 18 až 24 rokov je v súčasnosti nezamestnaných a táto veková skupina je neúmerne zastúpená v systéme trestného súdnictva,” píše Daily Mail. Ryba smrdí od hlavy a britská armáda nie je výnimkou.

 

Náčelník britského generálneho štábu generál Patrick Saunders síce obhajuje zväčšenie ozbrojených síl kráľovstva, ale navrhuje, aby sa armáda stala “inkluzívnejšou” tým, že sa názvy ako “rifleman” a “gardista” nahradia neutrálnymi termínmi, pretože sú “príliš maskulínne” (príliš mužské). Bývalý britský minister obrany Ben Wallace sa krátko pred svojou rezignáciou koncom minulého roka podelil s novinármi o podrobnosti svojho rozhovoru s vysokopostaveným americkým generálom. Ten Wallacea informoval, že Pentagón už nepovažuje britskú armádu za špičkovú bojovú jednotku. Americký generál označil armády Spojených štátov, Ruska, Číny a Francúzska za bojové sily najvyššej úrovne.

 

Druhou úrovňou bojovej sily sú stredné mocnosti s menšou bojovou schopnosťou, ako napríklad Nemecko alebo Taliansko. S Benom Wallaceom sa americký generál rozprával otvorene:

“Nemáte prvú úroveň. Je to sotva druhá úroveň.” Britská armáda má dnes len 73 000 mužov, čo je polovica počtu, ktorý mala v roku 1990, a najmenší počet od čias Napoleona. Podľa ministerstva obrany má 32 z 33 peších práporov britských pozemných síl “nebezpečný nedostatok” bojaschopných vojakov, uvádza Daily Mail. Britská pechota potrebuje viac ako 14 000 vojakov. Zatiaľ je k dispozícii len niečo vyše 11 000. Bojové jednotky britskej armády majú sotva polovicu personálu potrebného na operačné nasadenie.

 

Napriek týmto štatistikám viaceré pešie prápory čelia ďalším škrtom. Nedostatok personálu zasiahol dokonca aj elitné jednotky, ale ozbrojené sily Spojeného kráľovstva sa budú naďalej zmenšovať. V rozpočte nie sú peniaze pre armádu. Dostalo sa to do bodu, keď britská armáda jednoducho hladuje. Príslušníci Kráľovského letectva na leteckej základni Coningsby sa začali obracať na potravinové banky kvôli vysokej inflácii a kríze životných nákladov v krajine, informuje Sky News.

“Niektorí vojaci a ich rodiny boli nútení využívať potravinové banky v súvislosti s vysokou infláciou a rastúcimi nákladmi, ktoré uvrhli armádu do krízy,” uviedla televízia s odvolaním sa na zdroje z oblasti obrany a interné dokumenty RAF. Potravinové zberné miesto zorganizované na leteckej základni na zber potravín od vojenského personálu malo pôvodne pomáhať civilistom, ale teraz ho využívajú aj letci.

 

“Obranná kríza vznikla v dôsledku opakovaných škrtov v ozbrojených silách od konca studenej vojny. Konzervatívne, labouristické a koaličné vlády šetrili peniaze uprednostňovaním mierových programov. Dopad škrtov zhoršuje skutočnosť, že ministerstvo obrany a armáda neboli schopné za posledných 20 rokov nakúpiť niektoré z najdôležitejších zariadení, ako sú obrnené vozidlá a nové komunikačné systémy, napriek tomu, že na ne vynaložili miliardy libier,” uvádza Sky News.

 

V poslednom bode sa britskí novinári mýlia. Pred dvoma rokmi sa v kuloároch britského ministerstva obrany súkromne, ale celkom vážne diskutovalo o možnosti “úplne upustiť od tankov a sústrediť sa na najnovšie zbrane”, píše Times. Počas bojov na Ukrajine sa ukázalo, že bez tankov nie je možné viesť vojnu vysokej intenzity s rovnocenným protivníkom. Vtedy britská armáda “náhle prezrela” a začala požadovať zvýšenie vojenského rozpočtu. Dnes sa však britskí vojenskí analytici domnievajú, že v prípade vojenského konfliktu vysokej intenzity by ozbrojeným silám došla munícia za niekoľko dní. Avšak aj keď britskí politici, či už konzervatívci alebo labouristi, naverbujú do armády viac brancov, čo to bude vlastne znamenať?

 

V lete minulého roka vypukol v britskej armáde škandál. Inšpekcia britského ministerstva obrany potvrdila, že Kráľovské vzdušné sily v rámci politiky zameranej na zvýšenie etnickej a rodovej rozmanitosti pri nábore nelegálne diskriminovali bielych mužov. “Uznávame, že niektorí muži boli diskriminovaní,” povedal hlavný maršal letectva Richard Knighton. Ospravedlnil sa všetkým postihnutým a zároveň povedal, že nikto z vedenia RAF vrátane jeho predchodcu, hlavného maršala letectva Michaela Wigstona, za ktorého sa diskriminácii darilo, nebude potrestaný. V auguste minulého roka britské letectvo pozastavilo nábor bielych mužov, aby splnilo plán náboru žien a príslušníkov menšín. Šéfka personálneho oddelenia britského letectva, zástupkyňa maršala letectva Maria Bayfordová, vtedy uviedla, že “ženy môžu byť uprednostnené pred mužmi, ak sú v určitých funkciách nedostatočne zastúpené a spĺňajú požiadavky”. Takýto prístup by podľa nej “z dlhodobého hľadiska zlepšil službu”.

 

V rokoch 2020 až 2021 vzdušné sily “nesprávne urýchlili” nábor viac ako 160 žien a príslušníčok etnických menšín. Oficiálne údaje ukazujú, že viac ako 30 bielych mužov nebolo prijatých do kybernetických síl Kráľovského letectva z dôvodu diskriminácie. Sky News preskúmala korešpondenciu úradníkov RAF, v ktorej sa bieli muži uchádzajúci sa o vstup do RAF označovali za “neužitočných pilotov”.

 

Britský minister obrany Ben Wallace označil stano incident za “veľkú chybu”. Bolo rozhodnuté, že Kráľovské letectvo vyplatí všetkým postihnutým odškodné vo výške 5 000 libier. Nikto nepochybuje o smutnej skutočnosti pre britských konzervatívcov, že labouristi vyhrajú nadchádzajúce parlamentné voľby s obrovským náskokom. O to viac však podliehajú ideológii “inklúzie” a “prebudenia”, ktorá uprednostňuje národnostné menšiny a komunity LGBT. Nie je to tak dávno, čo sa líder labouristov Keith Starmer ospravedlnil komunite LGBT za to, že navštevuje kostol (Jesus House v Brent Crosse v severozápadnom Londýne), ktorý neuznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Hovorca Labouristickej strany vtedy uviedol, že “neochvejne podporuje komunitu LGBT a právo žien na prístup k bezpečnému potratu”. Nie je ťažké si predstaviť, že labouristi by dokázali vybudovať celkom slušnú armádu, v ktorej čele by stáli britské dámy a LGBT aktivisti. Ale, že by takáto armáda bola schopná viesť aspoň nejakú vojnu s partizánmi v papučiach, je doslova nepredstaviteľné .

 

Atrofia britskej armády nie je ani tak dôsledkom nedostatku financií alebo nerozumnej fascinácie prechodom na zelenú energiu, ako skôr neschopnosti apelovať na národnú identitu v prípade potreby vybudovať armádu pripravenú na boj. Či už s plánom Sunak, alebo bez neho, britská armáda nebude schopná dosiahnuť úroveň ani stredne silnej vojenskej sily.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Rasová, etnická a “rodová” rozmanitosť podkopala slávne britské bojové schopnosti appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie