Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rastlina pri paradajkách. Vaši susedia vám budú závidieť takú bohatú úrodu

30.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny, ktoré Slováci pestujú. Sú vynikajúcou prísadou do mnohých rozmanitých jedál. Ukazuje sa, že pri ich pestovaní sa ich oplatí vysádzať v spoločnosti určitých rastlín. Akú zeleninu možno vysádzať vedľa paradajok a čo je lepšie vedľa nich neumiestňovať? Vysvetľujeme. Čo sadiť popri […]
Menej ako 1 min. min.

30.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ).

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny, ktoré Slováci pestujú. Sú vynikajúcou prísadou do mnohých rozmanitých jedál. Ukazuje sa, že pri ich pestovaní sa ich oplatí vysádzať v spoločnosti určitých rastlín. Akú zeleninu možno vysádzať vedľa paradajok a čo je lepšie vedľa nich neumiestňovať? Vysvetľujeme.

Čo sadiť popri paradajkách?
Foto: shutterstock/HiTecherZ

Aké rastliny vysádzať popri paradajkách?

Správne pestovanie paradajok nie je len o pravidelnom zalievaní, hnojení alebo prerezávaní. Niektorí záhradkári možno nevedia, že táto zelenina môže rásť lepšie, ak sa jej poskytne susedstvo správnych rastlín.

Ukázalo sa, že bylinky, napríklad bazalka, tymián, koriander alebo fenikel, sú jednou z takýchto rastlín. Vysadené v spoločnosti paradajok môžu prispieť k ich efektívnejšiemu rastu. Ich vôňa totiž môže pomôcť odohnať škodcov, ako sú vošky a roztoče. Navyše niektoré z týchto byliniek dokonale ladia s paradajkami na tanieri. V tomto prípade je skvelým príkladom bazalka.

Čo ďalšie sa oplatí vysadiť popri paradajkách? Zelenina ako cesnak a cibuľa má podobný účinok na odpudzovanie škodcov. Umiestnené vedľa paradajok odháňajú roztoče a vošky a okrem iného minimalizujú riziko niektorých hubových chorôb, ako je fytoftóra.

Paradajky je dobré pestovať v spoločnosti cesnaku a bazalky.
Foto: shutterstock/matunka

Cesnak, cibuľa, paradajky a bazalka môžu vytvoriť skutočný kulinársky zážitok. Okrem toho, menej škodcov, ktorí lovia paradajky, znamená lepšie podmienky na pestovanie, čo sa prejavuje vo vyšších výnosoch.

Čo sa nesmie pestovať spolu s paradajkami?

Vyššie sme uviedli zoznam rastlín, ktoré pri pestovaní paradajok môžu pomôcť ich rastu. A existujú nejaké druhy zeleniny alebo bylinky, ktoré sa neodporúča umiestniť do ich spoločnosti? Ukázalo sa, že sú. Patria medzi ne:

bôb;

hrach;

papriky;

uhorky.

Výsadba týchto rastlín vedľa paradajok môže spôsobiť ich pomalší rast a dozrievanie. To isté platí pre kapustu a reďkovky – tieto druhy zeleniny často oneskorujú kvitnutie paradajok.

Pri rozhodovaní o pestovaní paradajok sa oplatí vyhnúť výsadbe zemiakov vedľa nich. V opačnom prípade je riziko ochorenia daných rastlín oveľa vyššie.

Pestovanie papriky popri paradajkám spôsobuje pomalší rast a dozrievanie.
Foto: shutterstock.com/Vitalii M

Pestovanie paradajok – na čo nezabudnúť?

Pestovanie paradajok sa mnohým ľuďom môže zdať pomerne náročné. Je však potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí, ktoré zabezpečia, že rastliny budú mať správne podmienky na rast.

Pri výbere miesta na pestovanie paradajok je lepšie zvoliť dobre slnečné miesto. Táto zelenina je pomerne citlivá na mráz, takže ak sa rozhodnete zasadiť ju do zeme, je lepšie tak urobiť až v polovici mája. V skleníkoch alebo plastových tuneloch sa paradajky môžu vysádzať o niečo skôr.

Pred výsadbou paradajok je dobré pridať do pôdy kompost. V júli a auguste môžu rastliny potrebovať silné hnojenie. Je dobré spoľahnúť sa na osvedčené organické hnojivá.

Na čo ešte treba myslieť pri pestovaní paradajok? Pri vysoko rastúcich odrodách je dobré zabezpečiť, aby boli priviazané k silným podperám. Niektorí záhradníci používajú aj domáce postreky na cibuľu alebo cesnak, ktoré môžu pomôcť odradiť škodcov.

Vysoko rastúce odrody priviažte k podperám.
Foto: freepik/vecstock

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pripravujete sadenice paradajok? Vysejte medzi sadenice, plody budú šťavnatejšie a aromatickejšie

Trik záhradníka pri pestovaní zeleniny. Rozdrvte a pridajte do pôdy. Nebudete stíhať zbierať paradajky

The post Rastlina pri paradajkách. Vaši susedia vám budú závidieť takú bohatú úrodu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie