Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rastlina sa nachádza pri severnej stene domu. Tri popínavé rastliny, ktoré milujú tieň

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alberto Masnovo). Táto časť záhrady je zvyčajne dosť náročná. Ide o tienisté plochy pri severnej stene domu, ktoré sú nevhodné na pestovanie rastlín. Niektoré popínavé rastliny sú dokonca stvorené pre problematické oblasti: tieto tri sa určite uplatnia na miestach, kde vadí studený vietor a málo svetla. Popínavé rastliny prinášajú jedinečný […]
Menej ako 1 min. min.

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alberto Masnovo).

Táto časť záhrady je zvyčajne dosť náročná. Ide o tienisté plochy pri severnej stene domu, ktoré sú nevhodné na pestovanie rastlín. Niektoré popínavé rastliny sú dokonca stvorené pre problematické oblasti: tieto tri sa určite uplatnia na miestach, kde vadí studený vietor a málo svetla.

Popínavé rastliny prinášajú jedinečný spôsob, ako oživiť vašu záhradu aj vo vertikálnom rozmere.
Foto: shutterstock/Alberto Masnovo

Málo svetla, viac vlhkosti a k tomu studený vietor. Severná časť záhrady je pomerne náročná aj pre najskúsenejšieho majiteľa pozemku alebo záhradníka. Ak chcete účinne tieniť severnú stenu domu alebo plot, oplatí sa použiť trvalkové popínavé rastliny. Mnohé z nich sú ideálne na tienisté miesta. Najznámejšie z nich sú rôzne druhy brečtanu, ale na zozname nechýbajú ani ďalšie zaujímavé rastliny. Zamaskujú neatraktívne miesta alebo zakryjú časť plota či pergoly, ktorú nechcete príliš odhaľovať.

Rastlina sa nachádza pri severnej stene domu. Budú vás tešiť celé roky

Tieňomilné rastliny potrebujú na dobrý rast len malé množstvo svetla. Dalo by sa povedať, že sú špeciálnymi úlohami v záhrade, dokonale prispôsobené životu v tieni. Nie sú len krásnymi dekoráciami v neatraktívnych častiach záhrady. Predovšetkým sú to druhy, ktoré môžu na pozemku plniť rôzne funkcie. Na tienistých miestach sú výbornou náhradou za kvety alebo kríky, ktoré milujú slnečné polohy.

Ktoré trvalkové popínavé rastliny si vybrať? Predstavujeme tri vybrané druhy, ktoré dobre rastú v tieni.

Hortenzia popínavá

Vyžaduje úrodnú, vlhkú a humusovitú pôdu. Ak jej ju poskytnete, odvďačí sa vám krásnym vzhľadom. Popínavá hortenzia patrí medzi vždyzelené rastliny, ktorá sa veľmi ľahko šplhá po stene a môže vyrásť až do výšky približne 30 metrov. Vybranú plochu dokáže pokryť hustým, tmavozeleným olistením a koncom júna/začiatkom júla sa k nemu pridajú biele kvety. Popínavá hortenzia nemá rada svetlé slnečné miesta, takže je vlastne ideálna na tienisté miesta.

Rastlina nie je príliš náročná na pestovanie, ale treba ju pravidelne zalievať, pretože nemá rada vysychanie. Možno ju vysádzať v blízkosti stromov, po ktorých sa bude šplhať. Vhodným miestom budú aj ploty, ohrady alebo stĺpy. Krásne sa kombinuje so stromami alebo okrasnými kríkmi, ako sú trávy, prízemné ruže, rododendrony alebo kalinolisté hortenzie. Popínavá hortenzia je mrazuvzdorná, preto je obľúbená v krajinách, ako je Nórsko a Švédsko. Dokáže odolať aj niekoľkostupňovým mrazom.

Hortenzia popínavá vytvára koncom júna/začiatkom júla biele kvety.
Foto: shutterstock/bevz tetiana

Brečtan popínavý

V našom zozname nemôže chýbať. Brečtan obyčajný je jednou z najobľúbenejších rastlín na Slovensku, ktoré milujú tieň. Táto popínavá rastlina pomerne často zarastá steny budov a ploty. Vždyzelená rastlina, ktorá sa dokonale prispôsobí tienistým miestam. Môže sa vyšplhať až do výšky 20 metrov a jeho schopnosti možno pomerne často vidieť v mestách: dokáže pokryť napríklad fasádu činžiaku alebo viacbytového domu. Ľahko pestovateľná rastlina, ktorá sa ľahko prispôsobuje svojmu prostrediu a rastie takmer na každej pôde. Popínavá rastlina rastie pomerne pomaly, do 50 cm ročne, ale je to dlhoveká rastlina. Nemá veľmi vysoké klimatické nároky a ľahko sa prispôsobuje prevládajúcim podmienkam. Najlepšie rastie na vápenatej, na humus bohatej pôde. Brečtan šplhajúci sa po stenách počas obzvlášť chladných zím môže lokálne zmrznúť.

Ak plánujete vysadiť brečtan, ktorý má v konečnom dôsledku šplhať po stene budovy, je dobré mať na pamäti niekoľko pravidiel. Najlepšie je vysadiť niekoľko rastlín rovnakej odrody každých približne 0,5-0,7 m a vo vzdialenosti približne 40 cm od budovy. Príliš husto vysadený brečtan začne súperiť o vodu a živiny, čo spôsobí, že sa jednotlivé liany budú horšie vyvíjať. Aby sa zabezpečilo, že mladé druhy brečtanu nasmerujú svoje výhonky správnym smerom, odporúča sa poskytnúť im vhodné podpery upevnené približne 20 cm od steny.

Brečtan miluje tieň a rastie pomerne pomaly.
Foto: shutterstock/crystaldream

Pavinič

Rýchlo rastie a na jeseň sa krásne sfarbuje. Pavinič je silný popínavý a dosahuje výšku 10 až 20 m. Rastlina narastie až o 1 – 2 m ročne a „šplhá“ vďaka úponkom zakončeným spojkami, ktoré jej umožňujú udržať sa aj na rovnom povrchu. Rastlina má rada slnečné aj tienisté stanovištia, takže bude okrasou aj v severnej časti záhrady.

Na Slovensku sa za najobľúbenejší považuje pavinič päťlistý s charakteristickými dlaňovitými listami pozostávajúcimi z piatich listov spojených stopkami. Pavinič nie je veľmi náročný na údržbu – je dobré pravidelne zastrihávať stonky, aby sa príliš nerozširovali. Rastlina je najvhodnejšia ako prírodný pôdny kryt pre steny budov, ploty (múriky, pletivo) a môže prerásť stromy, stĺpy verejného osvetlenia a stožiare. Často sa používa ako pôdny kryt pre altánky, pergoly, brány alebo oblúky.

Na jeseň pavinič ohromuje pestrými farbami.
Foto: shutterstock/Sanja Veljkovic

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tri z najdlhšie kvitnúcich kríkov. Budú zdobiť vašu záhradu až do neskorej jesene

Toto sú najkrajšie popínavé rastliny, ktoré vás budú chrániť pred zvedavými susedmi. Vyzerajú ako rajská záhrada

The post Rastlina sa nachádza pri severnej stene domu. Tri popínavé rastliny, ktoré milujú tieň appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie