Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ratingové agentúry v prípade Slovenska zvolili vyčkávaciu taktiku. Oceňujú plány na konsolidáciu

Aktuálne hodnotenie Slovenska zo strany medzinárodných ratingových agentúr nie je prekvapujúce. Všetky tri najväčšie nechali v poslednom čase rating nezmenený. Vyzerá to tak, že v prípade Slovenska zatiaľ zvolili vyčkávaciu taktiku, zhodnotili ekonomickí analytici. Agentúra Moody´s v piatoknezmenila Slovensku ratingové hodnotenie a ponechala ho na doterajšej úrovni A2 s negatívnym výhľadom. Pridala sa tak k […]
Menej ako 1 min. min.

Aktuálne hodnotenie Slovenska zo strany medzinárodných ratingových agentúr nie je prekvapujúce. Všetky tri najväčšie nechali v poslednom čase rating nezmenený. Vyzerá to tak, že v prípade Slovenska zatiaľ zvolili vyčkávaciu taktiku, zhodnotili ekonomickí analytici.

Agentúra Moody´s v piatoknezmenila Slovensku ratingové hodnotenie a ponechala ho na doterajšej úrovni A2 s negatívnym výhľadom. Pridala sa tak k ďalším dvom agentúram Standard & Poor´s a Fitch Ratings, ktoré v poslednom období rovnako potvrdili svoje hodnotenia Slovenska.

Výraznejšia konsolidácia

“Je dobré, že minister financií už oznámil, že od budúceho roka sa Slovensko chystá výraznejšie konsolidovať, a to vo výške jedno percento hrubého domáceho produktu ročne. Tento krok je dôležitý pre vyslanie signálu, ratingové agentúry však čakajú, do akej miery sa tento sľub naplní a akými opatreniami bude dosiahnutý,” priblížil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Práve tieto faktory budú podľa neho kľúčové pre ďalšie hodnotenie do budúcnosti.

KOMENTÁR: Aj ratingové hodnotenie môže byť ako nezaslúžený aplauz

Okrem toho bude podľa analytika dôležité, ako sa budú vyvíjať rozhovory vládnych predstaviteľov a Európskej komisie, či potenciálne môžu byť legislatívne zmeny vyhodnotené ako porušenie princípov právneho štátu alebo pravidiel dohodnutých pre čerpanie európskych zdrojov.

“Zhoršenie vzťahov s Úniou, či prípadné zastavenie eurofondov či Plánu obnovy sú taktiež možnými negatívnymi faktormi, ktoré ratingové agentúry vyzdvihujú do popredia. V tomto momente je preto ďalší osud ratingov naozaj v rukách vlády a jej predstaviteľov,” doplnil Horňák.

Rast ekonomiky

Do ratingového hodnotenia vstupuje množstvo údajov, najvýznamnejšie z nich sú však rast a očakávaná miera rastu ekonomiky a dlhu krajiny, priblížil analytik 365.bank Tomáš Boháček.

“A práve prvý údaj o raste ekonomiky je teraz veľmi priaznivý. Aj keď je do veľkej miery založený na raste vládnych výdavkov, ktoré zvyšujú deficit/dlh krajiny, nie je to jediný zdroj,” vyzdvihol. Silná je tiež domáca spotreba, trh práce a začína sa oživovať aj priemysel a zahraničný obchod.

Zároveň však upozornil, že verejné financie a dôchodkový systém Slovenska nie sú v ideálnom stave a určite to vnímajú aj ratingové agentúry. Tie svoje hodnotenie upravujú na pravidelnej báze aj príležitostne a porovnávajú ho s vývojom ekonomiky. Aktuálne ratingové hodnotenia vníma ako objektívne, a to aj napriek dlhodobým problémom, ktorým slovenská ekonomika čelí.

Moody´s potvrdila Slovensku nezmenený rating. Veria krokom našej vlády, tvrdí Kamenický

Aj aktuálna pondelková aukcia štátnych dlhopisov ukázala, že Slovensko nateraz nemá problém s umiestnením dlhu na finančné trhy, zdôraznil Horňák. “Avšak v prípade, že investori nebudú vidieť snahu o konsolidáciu, iba nové dlhy, budú si pýtať vyššiu rizikovú prirážku. Dlh teda s najväčšou pravdepodobnosťou trhy absorbujú, otázkou je, za koľko,” upozornil.

“Dnešnú konkurenčnú časť aukcie s celkovým akceptovaným objemom 582 miliónov eur hodnotím v súlade s trendom od začiatku roka, teda pozitívne pre štát, a to napriek stále o niečo vyšším výnosom ako na sekundárnom trhu,” uviedol Boháček. Vyzdvihol záujem investorov, ktorý bol viac ako dvojnásobný. V tejto situácii očakáva, že štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity bude pri predaji dlhopisov pokračovať v súlade s nastaveným emisným plánom.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie