Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Raz denne si ním natrite pery. Po bolestivých trhlinkách nebude ani stopy

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/csikiphoto). Mnohí z nás sa aspoň raz v živote stretli s nepríjemným problémom zapálených kútikov úst. Zvyčajne v takýchto situáciách vyhľadáme pomoc v lekárni a kúpime si masť, ktorú nám odporučí lekárnik. Niekedy však nemôžeme ísť nakupovať. Čo máme robiť pri popraskaných kútikoch? Domáce prostriedky prinesú úľavu a pomôžu […]
Menej ako 1 min. min.

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/csikiphoto).

Mnohí z nás sa aspoň raz v živote stretli s nepríjemným problémom zapálených kútikov úst. Zvyčajne v takýchto situáciách vyhľadáme pomoc v lekárni a kúpime si masť, ktorú nám odporučí lekárnik. Niekedy však nemôžeme ísť nakupovať. Čo máme robiť pri popraskaných kútikoch? Domáce prostriedky prinesú úľavu a pomôžu ich zahojiť.

Čo spôsobuje zapálené kútiky ? Existujú rôzne príčiny.
Foto: shutterstock/csikiphoto

Čo spôsobuje zapálené kútiky ? Existujú rôzne príčiny

Zapálené kútiky na ústach, odborne cheilitis angularis, sa najčastejšie vyskytuje na jeseň a v zime, ale nie je to pravidlom. Zvyčajne vznikajú počas infekcie, ktorú spôsobujú kvasinky. Tieto lézie nie sú nákazlivé a väčšina z nich po niekoľkých dňoch spontánne prejde. Niektoré spôsoby nášho správania podporujú vznik kútikov a častejšie sa vyskytujú u ľudí, ktorí si notoricky oblizujú pery, otvárajú ústa dokorán alebo majú zhoršenú sekréciu slín. Niekedy vznikajú aj v dôsledku kontaktnej alergie, napr. na zubnú pastu alebo rúž.

Čo to sú zapálené kútiky? Domáce prostriedky, ktoré vám pomôžu rozlúčiť sa s týmto problémom

Zapálené kútiky sú pomerne bolestivým ochorením, preto by sme mali rýchlo konať, aby sme ho vyliečili. Domáce prostriedky môžu byť rovnako účinné ako masti z lekárne, takže ak vás trápia popraskané kútiky úst, vyskúšajte ich. Pred prvým použitím však nezabudnite vykonať test senzibilizácie na malom kúsku pokožky.

Med upokojuje podráždenie pokožky, a preto urýchľuje hojenie kútikov.
Foto: shutterstock.com/pick

Kokosový olej. Svojím protizápalovým účinkom upokojuje postihnuté miesta, takže môžeme pociťovať menšiu bolestivosť. Hydratačné vlastnosti oleja znižujú napätie pokožky a urýchľujú hojenie. Malú vrstvu prípravku natrite na trhlinky niekoľkokrát denne, a keď úplne zmiznú, každé ráno na prevenciu.

Med. Táto zložka upokojuje prípadné podráždenie pokožky, a preto urýchľuje hojenie kútikov. Má antibakteriálny účinok, a preto znižuje zápal v kútikoch úst. Natrite malé množstvo medu na trhlinky a nechajte pôsobiť 20 minút. Jemne opláchnite teplou vodou a osušte uterákom. Ošetrenie opakujte dvakrát denne, kým príznaky nezmiznú.

TIP! Ak sa vám kútiky objavujú často a trvajú dlho, mali by ste sa poradiť s lekárom. Ich častá prítomnosť môže poukazovať na nedostatok vitamínov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto sa zbavíte nepríjemného problému. Zápach nôh zmizne

Suché a popraskané pery už nebudú problémom. Tieto 3 skvosty máte vo svojej kuchyni

The post Raz denne si ním natrite pery. Po bolestivých trhlinkách nebude ani stopy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie