Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Raz týždenne, dvakrát denne? Koľko sexu potrebuje vzťah?

9.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fischuk). Mnohí ľudia sa určite zaujímajú o to, aký je ich sexuálny život v porovnaní s ostatnými. Majú páry okolo nás častejšie sex? A čo znamená „častejšie“? Majú páry okolo nás častejšie sex? A čo znamená „častejšie“?Foto: shutterstock/Fischuk Od čoho závisí frekvencia sexuálnych kontaktov v našom živote? Samozrejme, závisí […]
Menej ako 1 min. min.

9.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fischuk).

Mnohí ľudia sa určite zaujímajú o to, aký je ich sexuálny život v porovnaní s ostatnými. Majú páry okolo nás častejšie sex? A čo znamená „častejšie“?

Majú páry okolo nás častejšie sex? A čo znamená „častejšie“?
Foto: shutterstock/Fischuk

Od čoho závisí frekvencia sexuálnych kontaktov v našom živote? Samozrejme, závisí to od mnohých faktorov: od životného štýlu, ktorý v danom čase vedieme, od nášho zdravotného stavu (a zdravotného stavu nášho partnera), od typu vzťahu, ktorý máme, od intenzity našej sexuálnej túžby a dokonca aj od ročného obdobia.

Koľko pohlavných stykov máte za rok?

Ako však ukázali výskumníci z amerického Kinseyho inštitútu, najviac závisí od nášho veku. Od zasvätenia do tridsiatky sa frekvencia našich pohlavných stykov zvyšuje. Po tridsiatke – bez ohľadu na pohlavie – začína klesať.

Vo veku od 18 do 29 rokov máme v priemere 112 pohlavných stykov ročne, t. j. milujeme sa každé 3-4 dni. Po 30. roku života tento počet klesá na 86 pohlavných stykov ročne, t. j. každých 4 – 5 dní. Ešte horší výsledok dosahujú páry po štyridsiatke – 69 pohlavných stykov za rok, t. j. jeden „raz“ za 5 – 6 dní, uvádza sa v správe Kinseyho inštitútu.

A čo staršie vekové skupiny? Tí, ktorí si myslia, že ľudia po päťdesiatke sú sexuálne pasívni, sa mýlia. Práve naopak! Hoci sa pohlavný styk s vekom stáva menej častým, menej intenzívnym a (pochopiteľne) menej fyzicky náročným, existuje mnoho štúdií potvrdzujúcich skutočnosť, že seniori majú sex častejšie, ako si všetci myslia.

Cítiš sa starý, si starý

Podľa citovanej správy a mnohých menších štúdií naša sexuálna aktivita nezávisí priamo od nášho metrického veku, ale od toho, ako sa cítime starí a ako hodnotíme svoju fyzickú kondíciu. Je dokázané, že ľudia, ktorí sa považujú za starých, sa sexuálnej sféry vzdávajú oveľa ľahšie, pretože práve tento pocit na nich pôsobí mimoriadne demotivujúco.

Zaujímavé je, že nechýbajú štúdie, ktoré dokazujú, že manželstvo podporuje časté sexuálne kontakty.

Aj z vyššie citovanej Kinseyho správy vyplýva, že páry, ktoré sú zosobášené alebo majú vážny, dlhodobý vzťah, majú častejšie sex a sú vo všeobecnosti spokojnejšie so spoločným životom ako páry, ktoré sú prchké a majú krátky vzťah. Keď sa opýtaných manželov pýtali na frekvenciu pohlavného styku, 34 % z nich vyhlásilo, že sa milujú 2 až 3-krát týždenne, 45 % má sex niekoľkokrát za mesiac a 13 % má sex niekoľkokrát za rok. Treba však mať na pamäti, že ide o priemerné výsledky pre rôzne vekové skupiny.

Od čoho závisí frekvencia sexuálnych kontaktov v našom živote?
Foto: shutterstock/LightField Studios

Ako často sa milovať, aby ste sa cítili dobre?

Ian Kerner, terapeut a výskumník v oblasti sexu, sa pri svojej práci často stretáva s otázkou párov „Ako často by sme sa mali milovať?“. Nakoniec sa rozhodol túto tému preskúmať sám a nájsť odpoveď na otázku, ktorá trápi toľko vzťahov. Opýtal sa teda svojich pacientov, ako často majú sex. Odpovede, ktoré dostal, oscilovali medzi „raz za týždeň“ a „raz za mesiac“. Preto dospel k záveru, že frekvenciu sexuálnych kontaktov nemožno považovať za ukazovateľ zdravia vzťahu.

Uviedol tiež, že na otázku „ako často sa máme milovať?“ neexistuje jasná odpoveď, iba „tak často, ako to obaja potrebujete a ako sa na to cítite“. Je totiž známe, že vo vzťahoch, kde začne chýbať intimita, sa objavuje hnev, pokles náklonnosti, frustrácia. To všetko často vedie k prejavom nevery a tie vedú k rozvodu. Štatisticky sa táto hrozba opiera o vzťahy, ktoré majú sex menej ako 10-krát za rok. V jazyku psychoterapeutov sa tieto vzťahy nazývajú „vzťahy bez sexu“.

Sám Kerner odporúča svojim párom, aby sa snažili robiť to aspoň raz týždenne pre ich vzájomný prospech, aby si udržali vzájomnú blízkosť a zabránili oslabeniu puta. To, samozrejme, nie je pevná požiadavka ani záruka úspechu. Skôr terapeutické odporúčanie a dobrá rada.

Čím častejšie, tým lepšie?

Zaujímavé svetlo na titulnú otázku vrhá štúdia, ktorá sa uskutočnila na Torontskej univerzite pod vedením Dr. Amy Muiseovej. Štúdia skúmala viac ako 30 000 Američanov starších ako 40 rokov a pýtala sa ich na frekvenciu pohlavného styku, spokojnosť vo vzťahu a celkovú životnú spokojnosť.

Výsledky boli zaujímavé a silne popreli tézu, že čím viac sexu vo vzťahu, tým lepšie zdravie. Ukázalo sa, že drvivá väčšina respondentov sa cítila plne spokojná, keď mala sex zhruba raz týždenne. Amy Muiseová v komentári k týmto výsledkom poznamenala, že príliš častý sex môže zabiť túžbu a spôsobiť, že fyzická láska už nebude niečo, po čom veľmi túžime. Ukazuje sa teda, že mierne podcenenie sexu môže udržať túžbu nažive aj v ďalších rokoch.

Možno práve v tom spočíva kľúč k úspechu vo vzťahu?

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

5 fáz lásky. V mnohých pároch sa vzťah zastaví v treťom bode. Tu je dôvod

Znamenia zverokruhu, ktoré dokážu prekvapiť svojich partnerov. Zoznam nie je dlhý

The post Raz týždenne, dvakrát denne? Koľko sexu potrebuje vzťah? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie