Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Realitný expert pre HN: Bratislavu v najbližšom čase nečakajú výrazné cenové zmeny, neskôr príde postupný rast

Začiatkom minulého mesiaca makléri naprieč celým Slovenskom pre HN potvrdzovali oživenie predajov, stabilizáciu cien a pozitívnu náladu na trhu. Veľa z nich hovorilo práve o tom, že ľudia pochopili, že ceny už klesať nebudú a že sa trend môže otočiť, čo potvrdzovali aj štatistiky, ktoré ukazovali stagnáciu. Podľa posledných údajov Štatistického úradu však ceny v prvom kvartáli klesali, a to medzikvartálne […]
Menej ako 1 min. min.

Začiatkom minulého mesiaca makléri naprieč celým Slovenskom pre HN potvrdzovali oživenie predajov, stabilizáciu cien a pozitívnu náladu na trhu. Veľa z nich hovorilo práve o tom, že ľudia pochopili, že ceny už klesať nebudú a že sa trend môže otočiť, čo potvrdzovali aj štatistiky, ktoré ukazovali stagnáciu. Podľa posledných údajov Štatistického úradu však ceny v prvom kvartáli klesali, a to medzikvartálne aj medziročne. Čo tento výsledok pre trh znamená? 

S týmito vyjadreniami v súvislosti s oživením predajov či pozitívnejšou náladou na realitnom trhu sa stotožňujem, no budem hovoriť najmä za Bratislavu, keďže práve tu pôsobím. Na trhu nastala zmena vnímania a ľudia pochopili, že toto je nový normál. Pochopili, že úrokové sadzby na úrovni jedného percenta sú dávnou minulosťou a že ani samotné predajné ceny už nebudú výraznejšie klesať. Preto už nedáva zmysel vyčkávať s kúpou. Ak by sme aktuálny stav porovnali so začiatkom minulého roka, ide o výraznú zmenu.

Aktuálny záujem je výrazne vyšší a aj z našich dát vidno, že medzikvartálne sa zvýšil aj počet obhliadok. Stále však nie sme v stave z minulosti, keď ste predali nehnuteľnosť za pár dní či týždňov.

V súvislosti so zmenami predajných cien by som povedal, že veľmi záleží na lokalite a stave nehnuteľnosti. Nie som úplne zástancom zovšeobecňovania a priemerovania, skôr individuálneho prístupu.

Po dvoch štvrťrokoch rastu sa ceny medzikvartálne znížili o 1,7 percenta. Je toto dostatočne vysoké číslo na to, aby sme mohli hovoriť o „otočke“ alebo zvrate na realitnom trhu?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie