Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Recept na kysnuté cesto, ktoré uniká z misy. Babička mala dve pravidlá

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je niečo, čo by podľa mojej babičky mala každá nevesta dokonale ovládať, „aby sa v novej rodine nemusela hanbiť“. No pravda je, že recept na kysnuté cesto sa stále považuje za základ kulinárskych zručností hneď vedľa tvarohového koláča a vývaru. Ako ho pripraviť tak, aby […]
Menej ako 1 min. min.

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Kysnuté cesto je niečo, čo by podľa mojej babičky mala každá nevesta dokonale ovládať, „aby sa v novej rodine nemusela hanbiť“. No pravda je, že recept na kysnuté cesto sa stále považuje za základ kulinárskych zručností hneď vedľa tvarohového koláča a vývaru. Ako ho pripraviť tak, aby krásne vykyslo a vždy vyšlo? Pravidlá mojej babičky nebudú zastarané.

Recept na kysnuté cesto, ktoré uniká z misy
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Kysnuté cesto je pre mnohých ľudí zdrojom obáv, pretože sa zdá byť komplikované. Nič nemôže byť ďalej od pravdy – kysnuté cesto je naozaj jednoduché, ale úspech závisí od toho, či cesto dobre vykysne, alebo klesne. Moja babička piekla kysnuté cesto takmer každú nedeľu počas 70 rokov. Ja si ho pamätám ešte dnes – mäkké ako obláčik a krásne vykysnuté. Dodržiavala dôležité pravidlo – keď cesto kyslo, nesmeli sa otvárať žiadne okná ani dvere, aby nevznikol prievan ani zmeny teploty. Zvykla si pridávať aj trochu liehoviny a považovala ho za zázračný prostriedok, ktorý zaručuje dokonalé cesto.

Začnite prípravou kvásku
Foto: shutterstock/Fascinadora

Recept na kysnuté cesto – dodržujte dve pravidlá

Ingrediencie:

500 g pšeničnej múky (dobre sa hodí typ 500),

250 ml prevareného mlieka (malo by byť teplé, ale nie horúce),

1 kocka masla (200 g),

polovica kocky čerstvého droždia,

2 celé vajcia,

4 žĺtky,

5 lyžíc cukru,

1 polievková lyžica liehoviny,

ďalšie: hrozienka, kandizované ovocie atď.

Keď sa cesto začne odlepovať od rúk, poklepte ho, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny
Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka

Jednoduché kysnuté cesto – ako ho pripraviť:

Začnite prípravou kvásku. Do misky rozdrobíme droždie a rozrobíme ho s 2 lyžicami cukru. Potom prilejte teplé mlieko a pridajte 3 polievkové lyžice múky. Dôkladne premiešajte a odložte, aby kvások začal pracovať.

Kým kvások vykysne, rozpustite v hrnci maslo a nechajte ho vychladnúť. Súčasne vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej peny.

Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme vykysnutý kvások, pridáme vajcia a rozšľahané žĺtky. Teplými rukami (bez akýchkoľvek ozdôb alebo krúžkov) začnite miesiť cesto a postupne prilievajte rozpustené a mierne vychladnuté maslo.

Keď sa cesto začne odlepovať od rúk, poklepte ho, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny. Potom misu s cestom prikryte čistou utierkou a odložte na teplé miesto bez prievanu, aby vykyslo.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, znova ho vymiesime a pridáme obľúbené prísady (ak chceme cesto s prísadami). Potom cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod utierkou ešte 15 minút kysnúť.

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vrchnú časť cesta potrieme rozšľahaným bielkom alebo posypeme mrveničkou. Formu s cestom vložte do predhriatej rúry a pečte ho asi hodinu, kým sa na povrchu nezačne sfarbovať na svetlohnedo.

Toto je ten druh cesta, ktoré kysne tak, že ho musíte „sledovať, či neuniká z misy“. Ak máte radi osvedčené recepty (pretože kto nemá rád), určite si uložte tento recept na babičkino kysnuté cesto. Vždy ho používam a vždy mi vyšlo.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čakáte a čakáte a kysnuté cesto nevykysne? Vďaka pekárskemu triku sa expresne zdvojnásobí

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť

The post Recept na kysnuté cesto, ktoré uniká z misy. Babička mala dve pravidlá appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie