Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Recepty starých materí: Míša rezy ako z cukrárne

Som gastroturistka. Pri návšteve akejkoľvek krajiny, regiónu či mesta hľadám vždy autentické chute. Rovnako ako ochutnávanie všakovakých miestnych dobrôt milujem aj nádych starých receptov. Ak sa tieto moje dve vášne spoja som blažená. Takto to naposledy bolo keď sme boli na víkend v Prahe. Prvorepublikovú cukráreň Myšák som mala v hľadáčiku už dlhšiu dobu, no […]
Menej ako 1 min. min.

Som gastroturistka. Pri návšteve akejkoľvek krajiny, regiónu či mesta hľadám vždy autentické chute. Rovnako ako ochutnávanie všakovakých miestnych dobrôt milujem aj nádych starých receptov. Ak sa tieto moje dve vášne spoja som blažená.

Takto to naposledy bolo keď sme boli na víkend v Prahe. Prvorepublikovú cukráreň Myšák som mala v hľadáčiku už dlhšiu dobu, no a konečne sme sa tam dostali. Pri vstupe nás privítal nesmierne milý a úslužný personál a očaril nás interiér ako za starých čias. Nevedeli sme sa rozhodnúť čo si z toľkej ponuky vybrať (najradšej by sme boli ochutnali všetko). Nakoniec sme si zvolili ovocnú tortu a Míša rez.

Českú klasiku, Míša rez, som dovtedy nepoznala, no na prvé ochutnanie som si ho zamilovala. Tak mi zachutil, že som sa ho rozhodla upiecť aj v domácich podmienkach. Začala som pátrať po receptoch. Míša rez je klasický koláč na plechu s jednou vrstvou piškótu, jednou vrstvou tvarohového krému a čokoládovou polevou. V cukrárni Myšák ho povýšili na luxusnú tortu a urobili z neho majstrovský kúsok – ľahký tvarohový krém na jemnom kakaovom piškóte s jemnou vrstvou džemu.

Pri hľadaní receptov som neopomenula ani staré kuchárske knihy, no na moje počudovanie som ho v nich nenašla. A už vôbec nie v tých prvorepublikových. Vypátrať jeho históriu bolo ozaj náročné, no nakoniec som čosi našla. Míša rez vznikol až v 60. – 70. rokoch a inšpiráciou pri vzniku tohto zákusku bol tvarohový nanuk Míša, ktorý sa vyrába od roku 1962 až dodnes.

Receptov na Míša rez je na internete neúrekom a všetky sú takmer totožné. Spisovať tento recept by nemalo význam, ak by som neokúsila jeho luxusnú verziu u Myšáka. Recept na cesto som prebrala zo stránky bonvivani.sk, avšak neupiekla som ho na plechu, ale v tortovej forme. Do tvarohového krému som pridala i mascarpone, aby bol ešte lahodnejší, piškót som okrem potretia marhuľovým džemom pokvapkala tmavým rumom.

Z veľkej časti je recept variabilný. Ak nechcete použiť mascarpone, nahraďte ho mäkkým tvarohom. Krém si doslaďte podľa svojej chuti (ja vždy sladím menej). Ak chcete klasický Míša rez, upečte ho na plechu, neprekrajujte a natrite iba jednou vrstvou krému. Čokoládovú polevu urobte podľa vašich preferencií, buď z čokolády na varenie (ja som použila čokoládu, maslo a olej, ale bola dosť tuhá) alebo z kakaa (ako bonvivani.sk)

Potrebujeme (okrúhla tortová forma s priemerom 24 cm):

na cesto:

6 vajec od šťastných sliepočiek

6 PL práškového cukru

6 PL polohrubej múky

2 PL rastlinného oleja

3 PL kakaa z nepražených bôbov

1/2 bezfosfátového prášku do pečiva

štipka soli

na krém:

250 g masla

250 g jemný tvaroh (vaničkový)

250 g mascarpone

4 PL práškového cukru (alebo podľa chuti viac či menej)

marhuľový džem

kvalitný tmavý rum

čokoládová poleva (viď poznámka vyššie nad ingredienciami)

Postup:

Najprv si upečieme cesto. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaom a štipkou soli. Nakoniec pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.

Cesto nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy (na spodok môžeme dať papier na pečenie) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 – 25 minút. Keď je korpus upečený (urobíme test špajdľou) necháme ho vychladnúť.

Suroviny na krém vyberieme z chladničky a necháme otepliť na izbovú teplotu. Maslo vyšľaháme s mascarpone a tvarohom do ľahkého krému. Osladíme podľa chuti. Korpus rozrežeme na polovicu a reznú stranu pokvapkáme rumom (nešetríme ním). Spodnú časť korpusu potrieme marhuľovým džemom. Polovicu krému navrstvíme na spodnú časť, priklopíme druhou časťou a na vrch opäť nanesiem krém. Dáme chladiť do chladničky. Po stuhnutí krému tortu vyberieme a polejeme čokoládovou polevou (nesmie byť príliš teplá, lebo sa nám tvarohový krém začne topiť). Opäť dáme do chladničky a necháme do druhého dňa odležať.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie