Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Reforma penzí není plně srozumitelná, zbyl prostor pro přestřelky, míní Jelínek. Viní i ANO

Opozice se podle Jelínka pokusí udělat z voleb do Evropského parlamentu referendum o vládě Petra Fialy (ODS). „Klání o křesla v europarlamentu ovládnou emotivní témata, ke kterým má každý co říct. Penzijní reforma k nim šikovně zapadne,“ poznamenal v pořadu Nový den. K TÉMATU: Koalici Spolu se útok na ANO vymstí, tuší politologové. Mluví o primitivnosti […]
Menej ako 1 min. min.

Opozice se podle Jelínka pokusí udělat z voleb do Evropského parlamentu referendum o vládě Petra Fialy (ODS). „Klání o křesla v europarlamentu ovládnou emotivní témata, ke kterým má každý co říct. Penzijní reforma k nim šikovně zapadne,“ poznamenal v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Koalici Spolu se útok na ANO vymstí, tuší politologové. Mluví o primitivnosti a zoufalství

Změna v důchodovém systému podle politologa dopadne výrazně již na současné penzisty. „Musí počítat s pomalejší valorizací. Na ty, kteří se do důchodu teprve chystají, čeká nižší vyměřovací základ. Myslím, že by vláda měla o tomto tématu s občany více hovořit, jelikož některé aspekty změny nejsou snadno pochopitelné,“ podotkl.

„Na jedné straně se nás Fialův kabinet snaží udržet co nejdéle v pracovním procesu a razí prodloužení věku odchodu do důchodu, na druhé straně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že zanikne zhruba 300 tisíc pracovních míst a v případě dosažení milionu dojde k výrazné změně náplně, a to kvůli robotizaci a digitalizaci,“ připomněl Jelínek.

„Práce tak bude ubývat, ale přesto budou muset lidé v zaměstnání strávit více času. Bude to komplikovaný oříšek nejen pro zaměstnavatele, ale i pro politiky,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jednání mezi vládou a opozičním hnutím ANO prý přišlo až na poslední chvíli. „Zástupci ANO si nejspíše spočítali, že pro ně není výhodné s vládou jednat o tak nepopulárním tématu, a proto dali od celé věci ruce pryč,“ poznamenal Jelínek s tím, že nyní „zbývá prostor pouze pro slovní přestřelky“.

Podle politologa je pochopitelné, že opoziční hnutí nepředložilo návrh v tomto volebním období. „ANO se dá ale vyčíst, že tento krok neučinilo za své vlády. Za exministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (SOCDEM) dokonce vznikla komise pro spravedlivé důchody vedená Danuší Nerudovou a došlo i ke konsenzu. Nakonec ale vše zamázl tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO),“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Májové oslavy doprovodily i slovní přestřelky. Bývalý premiér Jiří Paroubek se dostal do konfliktu s jedním z odpůrců

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie