Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Regiony hlásí razantní nárůst boreliózy a klíšťové encefalitidy. Lékaři doporučují očkování

Klíšťata začala být velmi aktivní už na konci února, kdy se teploty šplhaly rekordně vysoko. Například z jihu Čech už proto letos hlásí 156 případů boreliózy a 15 případů encefalitidy. To je přibližně o třetinu více než loni. ČTĚTE TAKÉ: Lidé se stydí za migrénu, společnost se jim posmívá. Nepochopení přichází i od zdravotníků Podobný nárůst hlásí […]
Menej ako 1 min. min.

Klíšťata začala být velmi aktivní už na konci února, kdy se teploty šplhaly rekordně vysoko. Například z jihu Čech už proto letos hlásí 156 případů boreliózy a 15 případů encefalitidy. To je přibližně o třetinu více než loni.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé se stydí za migrénu, společnost se jim posmívá. Nepochopení přichází i od zdravotníků

Podobný nárůst hlásí i východ Moravy. „Letos ve Zlínském kraji evidujeme 26 případů lymské boreliózy a osm případů klíšťové encefalitidy. Jeden případ je velmi vážný,“ sdělila pro CNN Prima NEWS ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

Boreliózou v Česku ročně onemocní přes 3 000 lidí. Většinou ji charakterizuje několikacentimetrová červená skvrna. Při včasném záchytu je léčitelná antibiotiky. Vzácnější encefalitida se v první fázi obvykle projevuje jako chřipka. Pak následuje druhá fáze. „Ta se projevuje sníženou koncentrací, poruchou řeči či obrnou končetin. V hraničních případech může dojít i k úmrtí,“ dodala Sedláčková.

Účinnou zbraní proti klíšťové encefalitidě je očkování. Podle lékařů už tolik nezáleží, v jakou roční dobu se necháte naočkovat. „Očkování je důležité pro všechny věkové skupiny. U seniorů je navíc problém, že mají oslabenou imunitu a následky onemocnění pak pro ně mohou být výrazně horší,“ sdělil praktický lékař Lubomír Nečas.

Účinná ochrana se vytvoří u 99 procent očkovaných. Lidem starším 50 let navíc očkování hradí pojišťovna.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prymula varuje před zamořením klíšťaty. Do Česka dorazí i exotické nemoci, má jasno

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie