Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Regulátor zrušil aukciu, na ktorú sa operátori pripravovali takmer dva roky

Súťaž o telekomunikačné frekvencie sa mala uskutočniť koncom minulého roka. Regulátor nakoniec aukciu zrušil a novú ohlásil na rok 2025. Operátori hovoria o premárnených prípravách, podľa regulátora ich to ale ovplyvní pozitívne.   Rok 2023 strávili slovenskí operátori prípravou na ohlásenú aukciu frekvencií. Vysúťažiť si u regulátora licenciu je pre nich kľúčové, keďže im umožňuje poskytovať internetový aj […]
Menej ako 1 min. min.

Súťaž o telekomunikačné frekvencie sa mala uskutočniť koncom minulého roka. Regulátor nakoniec aukciu zrušil a novú ohlásil na rok 2025. Operátori hovoria o premárnených prípravách, podľa regulátora ich to ale ovplyvní pozitívne.  

Rok 2023 strávili slovenskí operátori prípravou na ohlásenú aukciu frekvencií. Vysúťažiť si u regulátora licenciu je pre nich kľúčové, keďže im umožňuje poskytovať internetový aj telefonický signál vo veľkých mestách, ale aj na vidieku či na horách. Kto si frekvenciu nevysúťaží, musí si ju prenajať u konkurencie.

Aukcia však nakoniec vôbec neprebehla. Regulátor namiesto toho oznámil, že ju presúva na budúci rok.

„Premárnenie takmer dvoch rokov príprav na aukciu predmetných frekvencií v nás vzbudzuje viacero otáznikov,“ hovorí manažér oddelenia externej komunikácie O2 Slovensko Ján Kalafút.

Ďalšie dva roky čakania na aukciu dôležitých frekvencií pre operátorov znamená ďalšiu neistotu. Regulátor to však vidí inak.

„Verím, že to, naopak, pozitívne ovplyvní plánovanie investícií a nastavovanie investičných stratégií. Viem, o čom hovorím, lebo som bol 19 rokov strategickým riaditeľom jedného z mobilných operátorov,“ hovorí pre EURACTIV Slovensko predseda Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Ivan Marták.

Aukcia je dôležitá aj z pohľadu štátneho rozpočtu, do ktorého prinesie sumu vo výške niekoľkých stoviek miliónov eur.

Rádiové spektrum predstavuje ďalšiu výzvu pre zavedenie 5G sietí

Na to, aby nová generácia sietí mohla naplno využívať svoj potenciál, je potrebné prideliť na využívanie 5G významné frekvenčné spektrum. Možnosti na strednom pásme v Únii, najvhodnejšom pre siete piatej generácie, sa ale krátia.

Spor o deväťstovku

Marták vysvetľuje, že za rozhodnutím odložiť aukciu je spojenie viacerých plánovaných aukcií o celkom päť frekvenčných pásiem do jednej. Pôvodne sa malo v prvom kole súťažiť o spektrá 900 a 2 100 MHz. Deväťstovka bola pre operátorov zaujímavá, pretože dokáže prenášať modernú a rýchlu 5G sieť aj na vidieku alebo na diaľniciach.

Pre najmenšieho operátora 4ku bola dôležitá preto, lebo dnes nemá v portfóliu žiadnu sieť, ktorá by to dokázala. Preto si v menej zaľudnených oblastiach musí licenciu prenajímať od konkurencie. Práve tu nastal spor medzi operátormi ohľadom podmienok aukcie, v rámci ktorého 4ka spustila aj verejnú petíciu.

Ďalšia aukcia o frekvenciu 1 500 Mhz mala byť o dva roky. Posledná, o frekvencie 800 a 2 600 MHz, ešte o rok neskôr.

„Úrad sa rozhodol usporiadať miesto toho jednu veľkú aukciu v roku 2025, ktorá umožní v jednom momente operátorom vysúťažiť gro potrebných frekvencií až do roku 2048,“ hovorí Marták.

Práve to podľa neho operátorom pomôže lepšie plánovať a nastavovať investície. Okrem O2 však na zrušenie pôvodnej aukcie reagoval kriticky aj Orange.

„Časový sklz, s ktorým sa aukcia pripravovala, vnímame kriticky. Obom frekvenciám končí platnosť ich používania na konci roku 2025, respektíve v lete 2026. Keďže nie je známe, kedy a koľko frekvenčného pásma budeme mať k dispozícii, ovplyvňuje nás to pri ďalšom plánovaní investícií a nastavovaní inovačných stratégií,“ povedal pre TREND director of strategy, legal and wholesale spoločnosti Orange Slovensko Martin Mosný.

Slovensko vypína 3G siete, vytvára priestor pre rozvoj 5G

Vypínanie 3G siete spustil začiatkom roka aj posledný slovenský mobilný operátor O2. Bežných zákazníkov s mobilnými telefónmi to väčšinou neobmedzí. Problém môžu mať zariadenia, ako senzory či kamery, ktoré komunikovali cez 3G.

Konzultujú s Európskou komisiou

Stále nie je jasné, ako sa chystá regulátor s otázkami, ktoré vyvolali plány na zvýhodnenie jedného z operátorov v pôvodnej aukcii, vyrovnať.

„Stojíme si za tým, že ak by aukcia prebehla vo vlani ohlásenej podobe, znamenala by naše poškodenie a nedá sa vylúčiť, že aj vytlačenie z trhu. Či a aké zmeny chystá regulátor, nateraz nie je známe, preto sa k chystanej aukcii nemôžeme vyjadriť,“ odkazuje Pavel Ďurík, hovorca firmy SWAN, ktorá prevádzkuje 4ku.

To je dôležité aj vzhľadom na to, že spojená aukcia má prebehnúť v druhom alebo treťom kvartáli roka 2025. Niektoré z licencií pritom končia už na prelome rokov 2025 a 2026. Veľa času na vyriešenie prípadných sporov teda nezostáva.

„Súčasťou prípravy aukcie sú a budú konzultácie s Európskou komisiou, najmä DG Competition a DG Connect, o každom jednotlivom regulačnom nástroji, ktorý by sme v spektrálnej aukcii mienili použiť,“ hovorí Marták a sľubuje, že k príprave tejto veľkej aukcie bude prizvaný na pomoc aj medzinárodne renomovaný konzultant.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie