Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rektorka o střelbě na filozofické fakultě: Univerzita Karlova byla zasažena, ale kráčí dál

Králíčková zdůraznila, že je nutné věnovat pozornost psychosociálnímu zdraví celé společnosti. „Musíme univerzitu budovat jako instituci, která je nezlomná, a byť zraněná, kráčí ve své roli dál,“ podotkla. K TÉMATU: Policisté zasahující na fakultě naplnili přísahu do písmene, zachránili řadu životů, řekl Vondrášek Děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Eva Lehečková uvedla, že vzájemná pomoc a komunitní […]
Menej ako 1 min. min.

Králíčková zdůraznila, že je nutné věnovat pozornost psychosociálnímu zdraví celé společnosti. „Musíme univerzitu budovat jako instituci, která je nezlomná, a byť zraněná, kráčí ve své roli dál,“ podotkla.

K TÉMATU: Policisté zasahující na fakultě naplnili přísahu do písmene, zachránili řadu životů, řekl Vondrášek

Děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Eva Lehečková uvedla, že vzájemná pomoc a komunitní život je pro vyrovnání se s tragickými událostmi nezbytná.

O následných krocích hovořila zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. „Spolupracovali jsme s kolegy ze zahraničí, kteří prošli podobnou tragickou zkušeností. Doporučili nám investovat do dostatečné prevence, abychom včas detekovali každého, kdo prochází traumatickým obdobím, a to zvláště během dětství nebo dospívání,“ přiblížila.

„Bezpečnostní radě státu proto v nejbližších dnech představíme návrh opatření, které by mělo změnit nastavení na úrovni systémové prevence. Výzkumné poznatky ze zahraničí potvrzují, že až 72 procent pachatelů podobných činů vykazuje znaky negativní zkušenosti, 60 procent zažívalo v dětství fyzickou nebo online šikanu, 42 procent prošlo traumatem,“ shrnula zmocněnkyně.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) její slova potvrdil. „Z celé události vzešel apel na témata, kterými je nutné se zabývat na celospolečenské úrovni. Jde o poskytnutí psychosociální pomoci, které se mnohokrát nedostává,“ řekl.

„Ve spolupráci s ministerstvem školství chceme vytipovat důležité okamžiky, kdy systém zareaguje a poskytne včasně pomoc zvláště dětem, jejichž rodinné zázemí vykazuje patologické známky a v jejichž případě hrozí, že se u nich v budoucnu projeví psychická nestabilita,“ podotkl šéf resortu.

Připomněl také, že do konce roku 2025 bude vytvořen centrální registr zbraní s propojením na ten zdravotnický. Společně se zmocněnkyní ocenil, jak se k tragickým událostem postavila nejen fakulta, ale i samotná univerzita.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie