Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rekultivácia trávnika. Kedy a ako ju vykonať? Kedy je potrebné založiť nový trávnik?

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/WangXiNa). Aj ten najkrajší trávnik časom stráca svoj ideálny vzhľad. Existujú však účinné a osvedčené spôsoby, ako ho získať späť. Jedným z najobľúbenejších je rekultivácia trávnika. Kedy by sa mala vykonať, aký druh trávnika potrebuje rekultiváciu a aký je postup rekultivácie trávnika krok za krokom? Poskytneme vám aj tipy, […]
Menej ako 1 min. min.

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/WangXiNa).

Aj ten najkrajší trávnik časom stráca svoj ideálny vzhľad. Existujú však účinné a osvedčené spôsoby, ako ho získať späť. Jedným z najobľúbenejších je rekultivácia trávnika. Kedy by sa mala vykonať, aký druh trávnika potrebuje rekultiváciu a aký je postup rekultivácie trávnika krok za krokom? Poskytneme vám aj tipy, kedy je potrebné založiť nový trávnik.

Aj ten najkrajší trávnik časom stráca svoj ideálny vzhľad. Existujú však účinné a osvedčené spôsoby, ako ho získať späť.
Foto: freepik/WangXiNa

Aký druh trávnika potrebuje rekultiváciu?

Cieľom rekonštrukcii trávnika je obnoviť jeho pôvodný dobrý estetický a zdravotný stav. Aký druh trávnika si vyžaduje rekultiváciu, t. j. špeciálne ošetrenie? Tento proces sa uplatňuje na trávnik poškodený okrem iného nadmerným pošliapaním, nedostatočným kosením, nedostatočným hnojením, extrémnymi poveternostnými podmienkami (silné mrazy, dlhotrvajúce sucho), hnijúcim lístím alebo snehom, ktorý na trávniku leží príliš dlho, ako aj mechanickým poškodením, nedostatkom alebo prebytkom živín alebo chorobami.

Aké sú príznaky zlého trávnika? V prvom rade sú to:

veľké zhluky machu medzi trávami, ktoré sú signálom kyslosti pôdy;

plsť zo zažltnutých, vyschnutých tráv a listov, ktoré bránia odtoku vody do pôdy;

vyschnuté „škvrny“, ktoré sú výsledkom napr. zamrznutých alebo vyschnutých koreňových balov trávy;

preriedený trávnik v dôsledku sucha alebo hnitia trávy v dôsledku dlhotrvajúcich lejakov alebo snehu.

Kedy vykonať rekonštrukciu trávnika?

Už viete, že váš trávnik potrebuje pomoc, ale premýšľate, kedy vykonať rekonštrukciu trávnika? Najlepší čas je skoro na jar, skôr ako rastliny začnú intenzívne rásť. V tomto období sa teplota pôdy pomaly zvyšuje, čo podporuje pokojný rast trávy.

Rekonštrukcia trávnika možno vykonať aj na jeseň – najmä v záhradách v miernom podnebí. V tomto ročnom období teplota pôdy a vzduchu po letných horúčavách klesá a vďaka zrážkam typickým pre toto obdobie je pôda zvyčajne dostatočne zvlhčená. Takéto podmienky sú priaznivé pre rast a posilnenie trávy pred zimou.

Ak obnovujete trávnik odstraňovaním machu alebo buriny, môžete to urobiť bez ohľadu na ročné obdobie. Dbajte však na to, aby sa akékoľvek ošetrenie trávnika vykonávalo za stabilného a mierneho počasia – bez horúčav a mrazov.

Máte problém s machom rastúcim na trávniku? Je to znak toho, že pôda je prekyslená a je potrebné vykonať test pH. Ak sú výsledky nižšie ako 6, aplikuje sa vápnenie
Foto: Súkromný archív

Rekultivácia trávnika krok za krokom

Už viete, ktorý trávnik je potrebné zrekultivovať a kedy to urobiť. Teraz je čas na sprievodcu, ktorý vás krok za krokom prevedie ďalšou úpravou trávnika. Začneme posúdením stavu trávnika a potom prejdeme k vertikutácii alebo prevzdušňovaniu v rámci rekultivácie trávnika, pieskovaniu a vápneniu.

Hodnotenie stavu trávy

Prvým krokom by mala byť dôkladná kontrola trávnika. Na základe konkrétnych typov abnormalít – napr. nadmerné množstvo machu alebo buriny, vyschnuté plochy, plsť – môžete určiť, aká údržba je potrebná, aby sa trávnik dostal späť do dobrej formy. V prípade pochybností sa oplatí požiadať o stanovisko profesionálneho záhradníka.

Čistenie

Pred vertikutáciou alebo prevzdušňovaním a následným ošetrením trávnika je dôležité trávnik dôkladne vyčistiť. Pri odstraňovaní suchého alebo hnijúceho lístia a odumretej trávy si pomôžte hrabľami. Hrabanie tiež trochu preriedi tzv. plsť na trávniku, čo umožní mladým rastlinám lepšie rásť. Trávnik – na jar aj na jeseň – by sa mal v tejto fáze kosiť. Nezabudnite odstrániť maximálne 30 (maximálne 50) percent výšky stebiel trávy. V opačnom prípade môžu odumrieť.

Prevzdušňovanie…

Vertikutácia alebo prevzdušňovanie ako súčasť obnovy trávnika

Je trávnik vo vašej záhrade preriedený, oslabený alebo chorý? Nezabudnite na vertikutáciu. Vykonáva sa pomocou špeciálneho ručného zariadenia (ktoré vyzerá ako hrable s nožmi) alebo elektrického zariadenia podobného kosačke na trávu. Tieto zariadenia sa zarezávajú niekoľko centimetrov hlboko do trávnika, prevzdušňujú ho a odstraňujú prebytočné odumreté rastliny a plsť. Na menej poškodených trávnikoch stačí samotné prevzdušnenie, t. j. napichanie trávnika. V oboch prípadoch získa tráva ľahší prístup k vode, vzduchu a slnečnému žiareniu, takže môže voľne rásť.

Hnojenie a pieskovanie

Po vertikutácii alebo prevzdušnení je dôležité opäť pohrabať rastlinné zvyšky z trávnika a na prázdnych miestach znovu zasiať trávu – najlepšie semenami na obnovu trávnika. Prípadne sa trávnik môže pohnojiť a posypať pieskom, t. j. posypať pieskom, aby sa pôda uvoľnila a zlepšilo sa prevzdušnenie.

Vápnenie

Máte problém s machom rastúcim na trávniku? Je to znak toho, že pôda je prekyslená a je potrebné vykonať test pH. Ak sú výsledky nižšie ako 6, aplikuje sa vápnenie – len vo februári alebo v marci a len uhličitanovými hnojivami vápnika (napr. krieda alebo dolomit). Nezabudnite, že počas vápnenia nesmiete trávnik hnojiť inými prípravkami aspoň 1 – 2 mesiace.

Nestačí regenerácia trávnika?

Položenie nového trávnika…
V niektorých situáciách je lepšie založiť nový trávnik ako zachraňovať starý. Vtedy vás čakajú tieto úlohy, odstránenie trávnika rýľom, vyhrabanie pôdy, odstránenie kameňov a koreňov rastlín, vyrovnanie pôdy a jej nakyprenie pomocou hrablí. V tejto fáze môžete tiež nastaviť siete proti krtkom. Na uvoľnenú pôdu stačí rozprestrieť vrstvu kompostu zmiešaného so zeminou, zasiať trávu, uvoľniť ju a kultivovať podľa pokynov výrobcu použitej zmesi.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rozprestrite ho na trávnik a zalejte vodou. Mach zmizne v okamihu

Hustý a zelený trávnik na jar? Uistite sa, že to urobíte po zime. Zachránite svoju záhradu

The post Rekultivácia trávnika. Kedy a ako ju vykonať? Kedy je potrebné založiť nový trávnik? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie