Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

REPORTÁŽ u vítězů eurovoleb: V Babišově ANO teklo šampaňské i slzy. Teď vzhůru do Bruselu

Řev a jekot. To bylo slyšet z horního patra štábu hnutí ANO, kde byli politici odděleni od novinářů, když Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil výsledky voleb do Evropského parlamentu. Ono řvaní bylo pochopitelně z radosti. PŘEHLEDNĚ: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu? „Česko, pro tebe všecko!“ To je nejen slogan […]
Menej ako 1 min. min.

Řev a jekot. To bylo slyšet z horního patra štábu hnutí ANO, kde byli politici odděleni od novinářů, když Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil výsledky voleb do Evropského parlamentu. Ono řvaní bylo pochopitelně z radosti.

PŘEHLEDNĚ: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

„Česko, pro tebe všecko!“ To je nejen slogan hnutí ANO pro nynější evropské volby, ale také pokřik, který si politici všichni společně zařvali k přípitku. Měli co slavit. Sedm mandátů pro ně znamená nejen zisk křesla navíc oproti předešlému volebnímu období, ale také jasné vítězství v eurovolbách.

Snad nejvíce jej od pohledu vnímala bývalá hejtmanka Středočeského kraje a poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta totiž z výsledků plakala dojetím. Aby také ne. Z šestého místa se díky preferenčním hlasům vyšvihla až na druhý post za lídryni Kláru Dostálovou. „Vidíš, ty trdlo,“ utěšoval Pokornou Jermanovou její kolega z poslaneckých lavic a brzy z europarlamentu Jaroslav Bžoch.

Dostálová vítězství slavila v kroužku s dalšími politiky ANO. Kromě šampaňského došlo i na polibek se stínovým premiérem a druhým mužem za Babišem Karlem Havlíčkem. Hned nato se jala dávat jeden rozhovor za druhým.

Bývalý šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček dorazil ve smokingu s motýlkem, bujarou náladu se sklenkou šampaňského šířil někdejší hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Ten si s jedním z kolegů ještě před zveřejněním výsledků připíjel na vítězství, na které později také došlo.

A co nejvyšší šéf Andrej Babiš? Sklenkou si připil, ale okamžitě začal řešit, kolik a kdo získal preferenčních hlasů, aby to mohl porovnat s předešlými evropskými volbami. Stejně jako on byl v zápřahu i mediální tým ANO.

Cesta do Bruselu o budoucnosti ANO

Poté, co ANO prohrálo sněmovní volby a sám Babiš pak i prezidentské, se hnutí odrazilo k prvnímu triumfu. Pro uskupení jde proto také o velké symbolické vítězství.

Nyní čeká nové a staronové europoslance ANO takřka okamžitá cesta do Bruselu. Dostálová do srdce EU míří hned v pondělí, například i se zmíněným Bžochem. Babišovo hnutí je totiž sice členem frakce Renew, ale platí zde za černou ovci, která je často kritizována „centrálou“. Na Dostálové i z toho důvodu bude právě jednání o budoucnosti ANO v Evropě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolu ovládlo města, ANO triumfovalo v regionech. Podívejte se, jak se volilo ve vaší obci

Volby do europarlamentu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,14 procenta hlasů, čemuž odpovídá zisk sedmi křesel. Následovala koalice Spolu, které svůj hlas dalo 22,27 procenta voličů, a připadne jí šest mandátů. Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě (10,26 %; dva mandáty). V Evropském parlamentu usednou také zástupci koalice Stačilo! (9,56 %; dvě křesla), hnutí STAN (8,70 %; dva mandáty), Piráti (6,20 %; jedno křeslo) a SPD a Trikolora (5,73 %; jeden mandát). Volební účast dosáhla rekordních 36,45 procenta. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta voličů.

Eurovolby v číslech: Podívejte se na vyhlášení výsledků ve videu níže

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie