Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Republika vo veľkom zbiera voličov Smeru, Hlasu aj SNS. Kto môže v eurovoľbách najviac stratiť?

Verný elektorát má podľa prieskumu aj hnutie Progresívne Slovensko, ktoré si získava prvovoličov.
Menej ako 1 min. min.

5.6.2024 (SITA.sk) – Vo voľbách vo Európskeho parlamentu (EP) hrozí najväčší odliv voličstva hnutiu Slovensko a Slovenskej národnej strane (SNS). Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry SCIO, ktorý vykonali od 24. mája do 2. júna, a to telefonicky. Na prieskume sa zúčastnila reprezentatívna vzorka 1 000 respondentov.

Z porovnania odpovedí o tom, koho účastníci prieskumu volili v parlamentných voľbách v septembri 2023 a koho chcú voliť vo voľbách do EP, vyplynulo, že 40 percent elektorátu SNS má v úmysle voliť Smer-SD, ďalších 20 percent plánuje dať svoj hlas hnutiu Republika a 20 percent sa chystá opätovne voliť národniarov.

Päť percent nechcelo uviesť, koho budú voliť

Desať percent voličov SNS z parlamentných volieb chce v eurovoľbách voliť Hlas-SD a päť percent respondentov uviedlo iné politické subjekty. Päť percent nechcelo uviesť, koho bude voliť.

Podobne je na tom aj hnutie Slovensko (bývalé OĽaNO), ktoré plánuje voliť 42 percent jeho voličov z parlamentných volieb. Vyše polovica jeho elektorátu má však v úmysle voliť iné politické subjekty.

Hnutie Republika zbiera voličov

Viac než 26 percent z nich chce dať vo voľbách do EP hlas hnutiu Progresívne Slovensko, 21 percent chce voliť Slobodu a Solidaritu, a viac než desať percent má v pláne hlasovať za stranu Demokrati.

„Opačnej situácii čelí hnutie Republika, ktoré okrem svojich vlastných voličov z volieb do NR SR, ktorých má najvernejších zo všetkých politických strán, zbiera vo veľkom aj voličov Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS. To jeho preferencie oproti výsledku vo voľbách do NR SR takmer zdvojnásobuje,” vraví zakladateľ a hlavný analytik agentúry SCIO Martin Klus.

Doplnil, že verný elektorát má aj hnutie Progresívne Slovensko, ktoré plánuje voliť 91 percent voličov, ktorí ho volili aj v septembri. Okrem toho získava aj nových voličov, napríklad tých, ktorí vo voľbách do NR SR nevolili, teda i prvovoličov.

Viac k témam: Analytik, Prieskum, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Republika vo veľkom zbiera voličov Smeru, Hlasu aj SNS. Kto môže v eurovoľbách najviac stratiť? © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie