Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Řetězce zdražují a následně potraviny nabízejí ve slevě za původní cenu. Na co si dát pozor?

Zákazníci si mohou v posledních měsících všímat drahého másla v obchodech. Před jarním zdražováním přitom kostka 250 gramů másla od společnosti Madeta stála okolo 50 korun. Nyní cena překročila hranici 70 korun. ČTĚTE TAKÉ: Stovky lidí zapomněly peníze ve zrušeném důchodovém spoření. Štědře tak přispěly státu Ve slevových letácích je ale k mání i za 54,90 […]
Menej ako 1 min. min.

Zákazníci si mohou v posledních měsících všímat drahého másla v obchodech. Před jarním zdražováním přitom kostka 250 gramů másla od společnosti Madeta stála okolo 50 korun. Nyní cena překročila hranici 70 korun.

ČTĚTE TAKÉ: Stovky lidí zapomněly peníze ve zrušeném důchodovém spoření. Štědře tak přispěly státu

Ve slevových letácích je ale k mání i za 54,90 koruny. Spotřebitelé si proto mohou klást otázku, zda není zdražení umělé, když si řetězec může dovolit prodávat výrobek za tuto cenu a neprodělat. Podle agrárního analytika Petra Havla je ale nabízená cena dohodou obchodního řetězce spolu s výrobcem.

„Když si vezmeme příklad másla z Madety, tak to je bráno jako značkový výrobek. Připodobnil bych to ke značce Pilsner Urquell mezi pivy. I když je máslo z Madety dražší, tak to neodráží situaci na trhu. Platíte totiž i za image a dlouholetou tradici. Ostatní másla totiž bývají vždy levnější,“ řekl pro CNN Prima NEWS Havel.

V poslední době se na pultech obchodů objevují i slevy, které jsou ve skutečnosti zdražením. Týká se to například čokolády Studentská pečeť. Ta se nabízí v různých prodejnách nesmyslně od 45 až do 140 korun. Lidé pak ani nevědí, kolik by měla ve skutečnosti normálně stát.

Spotřebitelé jsou proti slevovým akcím lépe chráněni od platnosti zákona o ochraně spotřebitele z loňska. Řetězce musí například uvádět slevy z nejnižší ceny výrobku za posledních 30 dní. Pokud cena je označená jako sleva a přitom je vyšší, tak se jedná o zdražení.

Podle Havla se jedná o důležitý krok k tomu, aby si obchodníci psychologicky nezvyšovali ceny. „Podstatné na tom je, že pokud chce obchod nastavit cenu jako 20 nebo 30 procent, tak ji musí brát z nejnižší ceny. To stále spousta obchodníků neví,“ řekl Havel.

Řetězce dostávají vysoké pokuty

Obchodní řetězce jsou ale pod dohledem České obchodní inspekce. Jedním z největších prohřešků jsou právě slevy, které nejsou vypočítané z nejnižší prodejní ceny za posledních 30 dní. Za letošní třetí čtvrtletí dostaly nejvíce pokut řetězce Billa a Lidl.

Billa obdržela od inspekce sedm pokut za téměř milion korun. Lidl dostal pět pokut za 867 tisíc a Penny Market tři pokuty za 240 tisíc korun. Čtvrté místo obsadilo Tesco s pěti pokutami za 167 tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S návštěvníky míří před Dušičkami na hřbitovy i zloději. Existuje proti nim pojištění

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK