Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Revolučný spôsob, ako sa vysporiadať s krtkami a hrabošmi. Všetko, čo musíte urobiť, je zhodiť ich do kopy alebo nory

22.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Monika Surzin Pixabay/Beeki). Krtky a hraboše dokážu v záhrade napáchať veľa škody. Našťastie existujú chemické aj domáce metódy, ako sa ich zo záhrady zbaviť. Jedným z nich je pokazená niva alebo jogurt. Ako vám to môže pomôcť v boji proti krtkom a hrabošom? Naučte sa 7 spoľahlivých spôsobov, ako […]
4 min.

22.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Monika Surzin Pixabay/Beeki).

Krtky a hraboše dokážu v záhrade napáchať veľa škody. Našťastie existujú chemické aj domáce metódy, ako sa ich zo záhrady zbaviť. Jedným z nich je pokazená niva alebo jogurt. Ako vám to môže pomôcť v boji proti krtkom a hrabošom? Naučte sa 7 spoľahlivých spôsobov, ako sa vysporiadať s týmito „obľúbenými“ škodcami.

Krtky a hraboše v záhrade? Ako sa zbaviť krtkov a hrabošov zo záhrady?
Foto: shutterstock.com/Monika Surzin Pixabay/Beeki

Krtky a hraboše v záhrade – záhradkárska nepríjemnosť

Krtky a hraboše sú bežnými škodcami v domácich záhradách a rekreačných pozemkoch. Oboje môže viesť k poškodeniu, ktoré ovplyvní estetiku záhrady, ako aj výnosy rastlín, ktoré sa tam pestujú.

Krtkovia sa živia hmyzom, chrobákmi, larvami a dážďovkami. Pod zemou však vŕtajú rozsiahlu sieť tunelov. Pri kopaní môžu ich silné predné nohy vybavené pazúrmi poškodiť podzemné časti rastlín a spôsobiť ich odumretie. To však nie je všetko. Krtkovia si pri vchode do svojich tunelov stavajú pomerne veľké kopčeky, ktoré výrazne ovplyvňujú estetiku záhrady.

Hraboše sú na druhej strane oveľa menšie hlodavce, ktoré sa živia rastlinami a ovocím. Obľubujú najmä korene rastlín, mladé výhonky rastlín a dokonca aj kôru mladých ovocných stromov. Ich kŕmenie v záhrade môže rýchlo viesť k smrti rastlín a zníženiu výnosov. Hraboše hĺbia aj podzemné chodby, ale nestavajú si kopčeky ako krtkovia. Namiesto toho nechávajú v zemi malé diery.

Ako spoznať, že je v záhrade hraboš?

Prítomnosť krtkov v záhrade ľahko spoznáte podľa charakteristických kopčekov urobených na trávniku alebo medzi záhonmi. Ako však spoznáte prítomnosť hraboša? V záhrade napadnutej týmito škodcami si všimnete, že rastliny začínajú chradnúť a ich listy žltnú. Výnosy budú zase oveľa menšie, ak kríky vôbec začnú prinášať ovocie. To všetko spôsobia hraboše okusujúce korene rastlín, ktoré pre obmedzené možnosti získavať vodu a živiny zo zeme začnú hladovať a umierať.

Hraboše môžete spozorovať aj na mladých ovocných stromoch. Ich kôra v spodnej časti kmeňa bude ohlodaná. Hraboše dokážu obhrýzať aj mladé výhonky a listy rastlín. Tiež milujú všetky zeleninové a ovocné semená. Môžete si ich všimnúť zhromaždené v hniezdach, ktoré si stavajú na hnilých stromoch alebo medzi vyčnievajúcimi koreňmi stromov.

V záhrade napadnutej hrabošmi si všimnete, že rastliny začínajú chradnúť a ich listy žltnú.
Foto: shutterstock.com/SuperZiemia

Ako sa efektívne zbaviť krtka či hraboša zo záhrady?

Existuje mnoho spôsobov, ako sa vysporiadať s krtkami a hrabošmi. Oplatí sa vyskúšať niekoľko z nich, aby ste sa uistili, že škodcovia vašu záhradu natrvalo opustia. Najprv nájdite tunel, kde sa škodca momentálne pohybuje. To sa dá dosiahnuť vyplnením kopcov alebo dier zeminou. Po niekoľkých dňoch uvidíte, ktoré z nich škodca opäť odhalil.

Keď viete, kde škodca žije, môžete vyskúšať jednu zo 7 metód, ako sa vysporiadať s krtkami a hrabošmi.

Zapáchajúce produkty, napr. pokazený plesňový syr, pokazený jogurt – krtkovia a hraboše sú veľmi citlivé na pachy, pretože to je ich hlavný zmysel pri kopaní v podzemí. Z tohto dôvodu ich môžu dráždivé pachy účinne odohnať z vašej záhrady. Do tunela stačí vložiť spomínané produkty.

Kajenské korenie – feferónky môžu pomôcť zbaviť sa aj problémov s krtkami a hrabošmi. Stačí nasypať do tunela alebo zmiešať s vodou a nastriekať na tunel a trávnik. Dobre funguje aj zmes feferóniek, cesnaku, vody, mydla a rastlinného oleja.

Domáce zvieratá – najmä mačky – môžu byť účinné v boji proti krtkom a hrabošom. Koniec koncov, sú rodení lovci. Niekedy stačí len mačací pach, aby krtkovia a hraboše rýchlo opustili vašu záhradu. Preto sa oplatí púšťať svojho miláčika do záhrady čo najčastejšie.

Hluk – druhý zmysel, ktorý krtky a hraboše využívajú pri navigácii v tuneloch, je sluch. Z tohto dôvodu sú citlivé aj na akýkoľvek hluk. Do tunela sa oplatí dať malý reproduktor, ktorý bude generovať hluk alebo si vytvoríte vlastné konštrukcie z plastových fliaš, ktoré pri náraze vetra vydávajú hluk a odplašia škodcov.

Odpudzovač krtkov vyrobený z plastovej PET fľaše.
Foto: shutterstock/moomin201

Rastlinné oleje – niektoré oleje sú účinné aj proti krtom a hrabošom. Oplatí sa používať predovšetkým Neemový (nimbový) olej alebo ricínový olej. Zmiešajte ich s vodou a nastriekajte na tunely a trávniky. Neemový olej pôsobí proti húštičkám a larvám, ktoré sú hlavnou potravou krtkov.

K rastlinám, ktoré odpudzujú škodcov – medzi rastliny, ktoré krtky a hraboše nemajú rady patria: nechtík, bazalka obyčajná, cesnak, ricín, hrachor a baza čierna. Počas kvitnutia tieto rastliny vydávajú štipľavý zápach, ktorý odrádza škodcov.

Pasce a zábrany – aj vo vašej záhrade využijete rôzne druhy pascí na myši, ktoré sú skvelé na krtkov, ak do nich dáte správnu návnadu. Pri zakladaní záhonov či trávnikov sa oplatí použiť aj špeciálne siete proti krtkom, ktoré zabraňujú ich vyhrabaniu si kopy na povrchu.

Tu je 7 spoľahlivých domácich liekov na krtkov a hrabošov. Všetky sú bezpečné pre rastliny a domáce zvieratá. Vybrať si môžete aj z chemických prostriedkov proti krtom a hrabošom. Oplatí sa ich však zdržať, pretože nemajú dobrý vplyv na rastliny v záhrade a môžu predstavovať vážnu hrozbu pre zvieratá alebo deti hrajúce sa v záhrade.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Naplňte tým pohár a položte ho na parapet. Taliani takto bojujú s komármi. Je to rokmi overené

Vyberte z chladničky a umiestnite do záhrady. Invázia slimákov sa skončí rýchlejšie, ako dokážete napočítať do 3

The post Revolučný spôsob, ako sa vysporiadať s krtkami a hrabošmi. Všetko, čo musíte urobiť, je zhodiť ich do kopy alebo nory appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie