Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rezort práce avizuje veľké zmeny. Skupine Slovákov chce zdvojnásobiť výšku príspevku

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky avizuje v predbežnej informácii k novele zákona o sociálnych službách plánované zvýšenie príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) detí. Dvojnásobok terajšej sumy Aktuálne sa uvažuje o zvýšení tejto finančnej pomoci o 100 eur, čo by celkový mesačný príspevok posunulo na 200 eur. Navýšenie má za cieľ […]
Menej ako 1 min. min.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky avizuje v predbežnej informácii k novele zákona o sociálnych službách plánované zvýšenie príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) detí.

Dvojnásobok terajšej sumy

Aktuálne sa uvažuje o zvýšení tejto finančnej pomoci o 100 eur, čo by celkový mesačný príspevok posunulo na 200 eur.

Navýšenie má za cieľ kompenzovať opatrovateľom zvýšené finančné a časové nároky spojené so starostlivosťou o tieto deti. Ministerstvo plánuje návrh predložiť do pripomienkového konania už v máji alebo v júni.

ŤZP osoby majú dostať viac pomoci

Návrh zákona zahŕňa tiež posilnenie domácej opatrovateľskej služby. Takto by sa maximálny možný čas poskytovania pomoci pri sebaobsluhe zvýšil z 8 hodín mesačne až na 40 hodín mesačne.

Ministerstvo zdôrazňuje, že súčasný limit nie je postačujúci, a to najmä z hľadiska „potreby podpory všetkých možných opatrení, ktoré v záujme humanizácie pomoci a podpory, ale aj jej ekonomizácie podporia zotrvanie fyzickej osoby odkázanej na pomoc inej fyzickej osoby pri sebaobsluhe v domácom prostredí“.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Zároveň chce rezort práce rozšíriť využívanie odľahčovacej služby pre opatrovateľov. Tá by mala opatrovateľom poskytnúť nevyhnutný čas na odpočinok a udržať tak ich fyzické i duševné zdravie.

Podpora celkového zdravia

Podľa predbežnej informácie sa očakáva, že návrh „posilní možnosti využitia odľahčovacej služby v rámci terénnych a ambulantných foriem sociálnych služieb primerane individuálnym potrebám cieľovej skupiny osôb v konkrétnom čase a rozsahu“.

V súvislosti s touto témou sa objavil aj návrh od hnutia Slovensko

Hnutie by príspevok zvýšilo ešte radikálnejšie, a teda na 300 eur mesačne. Tento návrh predstavili poslanci Národnej rady SR za hnutie na tlačovej konferencii – zdôrazňujúc, že „momentálne vieme, že mesačný príspevok je 569 eur a ak máte dieťa do 18 rokov, tak je tam zvýšená suma o 100 eur mesačne“.

Rodiny týchto detí vyvíjajú podľa poslancov obrovské úsilie a náklady spojené s opaterou. Práve preto sú tieto finančné zdroje pre pokrytie ich výdavkov nevyhnutné.

Je morálnou povinnosťou štátu podať pomocnú ruku tým, ktorí to najviac potrebujú.

Plánované zmeny naznačujú výraznú snahu o posilnenie podpory rodinám s ťažko zdravotne postihnutými deťmi. Či sa však podarí novelu zákona aj realizovať, ostáva zatiaľ nezodpovedané.

The post Rezort práce avizuje veľké zmeny. Skupine Slovákov chce zdvojnásobiť výšku príspevku appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie