Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rivian R3X a R3 sú elektromobily, ktoré nikto nečakal

Americký výrobca elektromobilov Rivian si pre svoju fanúšikovskú obec pripravil prekvapenie. Mal predstaviť len menší model R2, no pridal k nemu ešte menší R3 a aj športový variant R3X. R3X a R3 sú elektromobily, ktoré naozaj nikto nečakal. Presné údaje o výkonoch a parametre elektromobilov zatiaľ nepoznáme, no isté je, že verzia R3X má až […]
Menej ako 1 min. min.

Americký výrobca elektromobilov Rivian si pre svoju fanúšikovskú obec pripravil prekvapenie. Mal predstaviť len menší model R2, no pridal k nemu ešte menší R3 a aj športový variant R3X. R3X a R3 sú elektromobily, ktoré naozaj nikto nečakal. Presné údaje o výkonoch a parametre elektromobilov zatiaľ nepoznáme, no isté je, že verzia R3X má až tri motory a okrem solídneho dojazdu by mala poskytnúť aj očarujúce parametre výkonov.

Najzaujímavejší je ale dizajn tejto verzie i spríbuzneného modelu R3. Obe pôsobia ako retro hatchbacky z osemdesiatych rokov, pričom každému z nás môžu pripomínať niečo iné. Ja v nich vidím krivky talianskych modelov, napríklad Lancii, no keby chcem Rivian uraziť, poviem, že je elektrické Yugo…

Rivian si pre oba modely s kratším rázvorom a originálnym „SUV Coupe Yugo“ dizajnom pripravil množstvo eko materiálov, verzia R3X by mala zaujať aj funky štýlom. Auto má v porovnaní s R3 väčšie kolesá a aj vyššiu svetlú výšku. Skôr než o maxi hot-hatch v štýle modelu Hyundai Ioniq 5 tak toto bude skôr univerzál poskytujúci zábavu na ceste i v teréne.

Ani o štandardnej R3-jke toho veľa nevieme. Podľa šéfa Rivianu menom RJ Scaringe je toto auto vlastne „len“ zmenšenou a skrátenou verziou modelu R2 a vizualizáciou pohľadu značky na to, čo vlastne znamená crossover. Auto by malo byť nielen menšie, ale aj lacnejšie, než prichádzajúci model R2. Rivian si tak týmito dvomi novými autami brázdi cestu smerom k plnohodnotnej automobilke.

Rivian má aké vlastne modely?

R2-jka prichádza do rodiny modelov R1S a R1T. Aby to bolo hneď jasné, R1S je veľké SUV, R1T je stredne veľký pikap. Všetko samozrejme v elektrine. R2 je ukážkou progresu značky Rivian nielen z pohľadu rozširovania portfólia modelov, ale aj techniky. Automobil disponuje novými baterkami s cylindrickými článkami v štýle Tesly.

Tieto sú ale ešte väčšie a nesú označenie 4695 – podľa svojich rozmerov v milimetroch. Zjednodušene možno napísať, že čím väčšie cylindrické baterky, tým lepšie – viac kapacity, vyšší výkon, lepšia rekuperácia, rýchlejšie nabíjanie. Pokrok je v tom, že takéto baterky kedysi nepripadali do úvahy – pre svoju veľkosť a riziko problémov (chladenie napr.).

R2 má 250 mm svetlosť, má slušné prejazdové, výjazdové a nájazdové uhly. Dĺžka je 4714 mm, šírka je 2143 mm aj so zrkadlami a výška je bezmála 1700 mm. Auto príde na trh v roku 2026 a získate ho s tromi motorizáciami. Môže mať buď zadný elektromotor, alebo zadný aj predný, alebo predný a dva zadné… Všetky verzie dokážu odjazdiť vyše 480 km na nabitie a najsilnejšia verzia zrýchli z 0 na 100 km/h za približne 3 sekundy.

The post Rivian R3X a R3 sú elektromobily, ktoré nikto nečakal appeared first on automotoblog.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie