Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Riziká a Bezpečnosť v DeFi: Prípad BaseBros Fi

V posledných rokoch sa decentralizované financie (DeFi) stali jedným z najvýznamnejších a najrýchlejšie rastúcich segmentov kryptomenového priemyslu. Ponúkajú nové možnosti pre užívateľov, aby získali prístup k finančným službám bez potreby tradičných finančných inštitúcií. Avšak s rastom popularity DeFi sa zvýšilo aj riziko podvodov a bezpečnostných incidentov, ako je napríklad nedávny prípad s protokolom BaseBros Fi. […]
Menej ako 1 min. min.

V posledných rokoch sa decentralizované financie (DeFi) stali jedným z najvýznamnejších a najrýchlejšie rastúcich segmentov kryptomenového priemyslu. Ponúkajú nové možnosti pre užívateľov, aby získali prístup k finančným službám bez potreby tradičných finančných inštitúcií. Avšak s rastom popularity DeFi sa zvýšilo aj riziko podvodov a bezpečnostných incidentov, ako je napríklad nedávny prípad s protokolom BaseBros Fi.

Protokol BaseBros Fi, ktorý bol založený na blockchaine Base, mal za cieľ optimalizovať výnosy pre svojich používateľov. Bohužiaľ, tento projekt sa stal terčom kritiky po tom, čo došlo k tzv. „vytiahnutiu koberca“ (rug pull), čo je termín používaný na opis situácie, keď vývojári projektu odstránia likviditu z DeFi protokolu a ukradnú prostriedky používateľov. Tento incident nastal po tom, čo boli používateľské investície ukradnuté prostredníctvom neauditovanej inteligentnej zmluvy.

Dňa 13. septembra spoločnosť BaseBros odstránila svoju oficiálnu webovú stránku a účty na sociálnych sieťach, čím prakticky zmizla z internetu. Bezpečnostná firma Chain Audits, ktorá predtým auditovala niektoré inteligentné zmluvy BaseBros, zistila, že neauditovaná a neoverená zmluva o trezore bola použitá na uskutočnenie tohto podvodu.

Incident Report

Yesterday on 13.09.2024, @BaseBrosFi, a DeFi project on @base, executed a rug pull by gaining control of and draining ecosystem funds via an unaudited and unverified Vault contract.

The BaseBrosFi team exploited the unverified Vault Contract by overriding… https://t.co/FIHK0rcUBt

— Chain Audits (@ChainAudits_io) September 14, 2024

Tento incident poukazuje na dôležitosť auditov a overenia inteligentných zmlúv v DeFi projektoch. Aj keď spoločnosť Chain Audits vykonala audit štyroch z piatich inteligentných zmlúv použitých v projekte, práve tá zmluva, ktorá umožnila „vytiahnutie koberca“, nebola súčasťou auditu a nebola overená na blockchaine. Táto neauditovaná zmluva obsahovala zraniteľnosť, ktorá umožnila majiteľom spoločnosti vybrať prostriedky vložené do zmluvy „Stratégia“.

Nesprávne sa predpokladalo, že incident môže mať vplyv na protokol Seamless kvôli podobnému označovaniu zmlúv. Vyšetrovateľ blockchainu Cyvers však potvrdil, že protokol Seamless a jeho investori neboli týmto incidentom ovplyvnení a ich prostriedky zostali v bezpečí.

Tento prípad zdôrazňuje potrebu väčšej transparentnosti a bezpečnostných opatrení v DeFi priestore. Používatelia by mali byť ostražití a vyhýbať sa investovaniu do projektov, ktoré neposkytujú dostatočné informácie o svojich auditoch a bezpečnostných protokoloch. Zároveň je dôležité, aby komunita pracovala na vytvorení štandardov a postupov, ktoré zabezpečia lepšiu ochranu pred podobnými incidentmi v budúcnosti.

Zdroj: Cointelegraph

Príspevok Riziká a Bezpečnosť v DeFi: Prípad BaseBros Fi je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie