Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

RODINNÉ CENTUM SENECKÉ SLNIEČKO OSLAVUJE 20. VÝROČIE

  Rodinné centrum Senecké slniečko vzniklo 28. júna 2004 pôvodne ako Materské centrum Senecké slniečko.   Už niekoľko rokov je členom Únie materských centier na Slovenku. Vzniklo na podnet zanietených mamičiek, ktoré popri každodenných povinnostiach cítili potrebu stretávať sa, zdieľať svoje radosti a snažili sa robiť program pre komunitu mamičiek v Senci. DOBROVOĽNÍCI Pri zrode […]
Menej ako 1 min. min.

 

Rodinné centrum Senecké slniečko vzniklo 28. júna 2004 pôvodne ako Materské centrum Senecké slniečko.

 

Už niekoľko rokov je členom Únie materských centier na Slovenku. Vzniklo na podnet zanietených mamičiek, ktoré popri každodenných povinnostiach cítili potrebu stretávať sa, zdieľať svoje radosti a snažili sa robiť program pre komunitu mamičiek v Senci.

DOBROVOĽNÍCI

Pri zrode Seneckého slniečka stáli Angela C. a Zuzana C., ktoré sa v roku 2004 odhodlali a založili ho v budove Kresťanského centra na Kollárovej ulici. Bolo to miesto, kde si mamičky vzájomne radili a vzdelávali sa. Materské centrum (MC) plnilo dôležitú rolu nielen pre mamičky – mohli sa tu vzdelávať ale aj socializovať, čo prospievalo aj ich deťom. Zuzka bola zároveň laktačnou poradkyňou.

Spoločne centrum viedli do roku 2009 aj s množstvom dobrovoľníčok ako Janka Jenigová a Gabika Dunajčíková.

 

Od roku 2009 do 2013 viedla centrum ako štatutárka Jitka. Jej spolubojovníčkami bola Zuzka Masárová a Ľubka Tringelová. Za jej vedenia bolo MC otvorené doobeda 3 dni v týždni.

V roku 2013 prebrala vedenie Lenka Gruľová, v tom čase mamička na rodičovskej dovolenke. Vtedy sa presťahovalo do Základnej školy na Kysuckej ulici. Viedla ho do roku 2016. Jitka i Lenka rozširovali záber tém v centre a začali postupne posúvať aktivity a podujatia aj von z centra pre širokú verejnosť.

 

Od roku 2016 štafetu štatutárky prevzala Andrea Palcová, ktorá ho úspešne a akčne vedie dodnes spolu s dobrovoľníkmi, Gabikou Mamrákovou, Janettkou Prokešovou, Ľubkou Tringelovou a mnohými ďalšími. V tom roku sa centrum presťahovalo na Lichnerovu 44 a premenovalo z materského na rodinné. Táto zmena zahŕňala rozšírenie cieľovej skupiny na deti už od 0 rokov a zapojenie aj oteckov a starých rodičov.

PROGRAM RODINNÉHO CENTRA

RC Senecké slniečko je neziskové občianske združenie, pracuje len na báze dobrovoľníctva, princípe vzájomnej pomoci a zdieľania, pričom sa mamičky a oteckovia (dobrovoľníci) starajú o celú prevádzku centra, o pravidelný program a akcie bez nároku na odmenu. Činnosť financujú hlavne zo získaných dotácií, od prispievateľov 2% z daní, členských príspevkov, dobrovoľného vstupného, darov a vďaka grantom, o ktoré v priebehu roka žiadajú.

Rodinné centrum je miesto, kde sa stretávajú deti, rodičia (starší, mladší i budúci) a všetci priaznivci centra. Okrem priestoru na hranie pre deti ponúka širokú škálu vzdelávacích aj kreatívnych aktivít aj pre mamičky (prednášky, dielničky). Poskytuje priestor pre rodiny s deťmi na socializáciu a stretávanie sa. Organizuje záujmové „krúžky“, tvorivé, pohybové či jazykové. Snažia sa vytvoriť priestor na bezpečné hranie pre deti, pre ich osobnostný, sociálny a emočný rozvoj.

Z pravidelných každoročných akcií organizujú napríklad Fašiangový sprievod, Stavanie mája, Míľu pre mamu, Šarkaniádu, Lampiónový sprievod, tvorivé dielne k rôznym príležitostiam počas roka v spolupráci s mestom alebo inými organizáciami. Počas prázdnin organizujú denné tábory. Informácie o ich aktivitách, vrátane pozvánok na podujatia zdieľajú a uverejňujú okrem informačnej tabule v centre mesta na facebookovej stránke Rodinné centrum Senecké slniečko. Ako oslavu 20. narodenín sme pre všetkých priaznivcov (bývalých, aktuálnych aj budúcich) zorganizovali Deň otvorených dverí v herničke RC.

Za tieto roky sa Rodinné centrum vďaka svojim programom a prístupom stalo neodmysliteľnou súčasťou rodín v Senci. Naším cieľom je trvalá udržateľnosť všetkých našich činností a ich ďalšieho rozvoja. Našou odmenou je úsmev na tvárach detí a spokojnosť ich rodičov.

Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom, ktorí svojou pomocou podporujú RC v našom meste,“ hovorí Andrea Palcová.

Podujatia RC Senecké slniečko boli zrealizované s finančnou podporou mesta Senec.

 

Facebook: bit.ly/RCSeneckeSlniecko

 

 

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie