Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rok od skazy ponorky, ktorá smerovala k Titanicu. Vyplávajú na povrch desivé zistenia aj nové otázky​

Spojenie medzi ponorkou Titan a materskou loďou Polar Prince sa prerušilo asi po jedne hodine a 45 minútach od začatia ponoru k vraku bezpochyby najslávnejšej lodi sveta – Titanicu. Útroby tubusu z uhlíkových vlákien zdieľala pätica mužov: Majiteľ spoločnosti Ocean Gate a pilot ponorky Stockton Rush, francúzsky podmorský bádateľ Paul-Henri Nargolet a traja platiaci pasažieri, […]
Menej ako 1 min. min.

Spojenie medzi ponorkou Titan a materskou loďou Polar Prince sa prerušilo asi po jedne hodine a 45 minútach od začatia ponoru k vraku bezpochyby najslávnejšej lodi sveta – Titanicu.

Útroby tubusu z uhlíkových vlákien zdieľala pätica mužov: Majiteľ spoločnosti Ocean Gate a pilot ponorky Stockton Rush, francúzsky podmorský bádateľ Paul-Henri Nargolet a traja platiaci pasažieri, biznismen Hamish Harding a otec so synom Shahzada a Suleman Dawoodovi.

Ešte v čase, keď prebiehala rozsiahla pátracia operácia, sa začali objavovať hlasy z radov odborníkov, ktorí nedávali mužom v ponorke príliš veľa šancí. Oficiálnymi autoritami nikdy netestovaná, necertifikovaná experimentálna ponorka bola vraj pasca a bolo podľa nich len otázkou času, než sa stane tragédia. 

23. júna 2023 záchranári skutočne objavili na dne oceánu asi 500 metrov od prednej časti slávneho Titanicu trosky ponorky Titan, ktorá podľa všetkého nevydržala tlak a implodovala. Nikto neprežil. Dnes, rok po tragédii, nie je vyšetrovanie stále uzavreté. Ako uvádza posledná zverejnená správa americkej pobrežnej stráže, pôvodnú 12-mesačnú lehotu na vyšetrovanie pretiahli napríklad „dve záchranné misie na zabezpečenie dôležitých dôkazov a požadované forenzné testovanie“….

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie