Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Roky toužila po dítěti a tlak okolí rostl. Díky IVF Katka porodila dceru, pak přišel „zázrak“

Když se paní Kateřina z Ostravy začala ve 25 letech s přítelem snažit o miminko, netrápily ji žádné zdravotní potíže. Ze začátku tedy tomu, že nemůže otěhotnět, nevěnovala pozornost. ČTĚTE TAKÉ: Válka, hypotéky i klima. Páry odkládají rodičovství, ani umělé oplodnění vždy ale nepomůže „Po čase už mi to však připadalo zvláštní, a tak jsem se ptala své gynekoložky, jestli je to […]
Menej ako 1 min. min.

Když se paní Kateřina z Ostravy začala ve 25 letech s přítelem snažit o miminko, netrápily ji žádné zdravotní potíže. Ze začátku tedy tomu, že nemůže otěhotnět, nevěnovala pozornost.

ČTĚTE TAKÉ: Válka, hypotéky i klima. Páry odkládají rodičovství, ani umělé oplodnění vždy ale nepomůže

„Po čase už mi to však připadalo zvláštní, a tak jsem se ptala své gynekoložky, jestli je to normální. Moc to se mnou ale nechtěla řešit,“ vzpomíná dnes 41letá žena. Lékařka jí nakonec po třech letech marného snažení doporučila návštěvu konkrétní reprodukční kliniky, ta ale na Kateřinu a jejího přítele dobrý dojem neudělala.

S tlakem se vnitřně prala

„Hned na začátku nás zaskočilo, že po nás chtějí ‚dobrovolný‘ příspěvek ve výši 500 korun, a nedokázali vysvětlit, k čemu je určený. Pan doktor navíc nebyl vůbec empatický,“ vysvětluje Kateřina.

S přítelem se po této negativní zkušenosti shodli, že touto cestou jít nechtějí. „Odradilo nás to natolik, že jsme se rozhodli nechat tomu dál přirozený průběh. Mysleli jsme si totiž, že to tak funguje ve všech centrech asistované reprodukce,“ dodává Kateřina.

Počít se jim ale stále nedařilo. Situaci jim neulehčovaly ani řeči příbuzných a známých, že už by konečně mohli založit rodinu. „Ze svého okolí jsem to slýchávala stále častěji. Bylo to opravdu nepříjemné. Vnitřně jsem se s tím dost prala a tohle mi na psychice nepřidávalo. Po dalších třech letech mi bylo jasné, že přirozenou cestou se mi otěhotnět nepodaří,“ líčí Kateřina.

Začala proto pátrat na internetu, jestli podobnou zkušenost nemají i jiné ženy. V diskusích narazila na pochvalné komentáře týkající se reprodukční kliniky Reprofit. V té době už byla vdaná a bylo jí 31 let.

„S manželem jsme vše probrali a rozhodli se kliniku navštívit. Setkali jsme se zde s úplně jiným přístupem. Pan doktor, který se nás ujal, nám sice nemazal med kolem pusy, bylo na něm ale vidět, že má skutečně zájem nám pomoci,“ vzpomíná Kateřina.

Lékař jim vysvětlil, jaká vyšetření oba podstoupí. Seznámil je také s možnostmi léčby a metodami asistované reprodukce, které na klinice používají. „Měli jsme pocit, že jsme na správném místě a léčba bude probíhat tak, jak má,“ vysvětluje Kateřina.

Radost na třetí pokus

Následná vyšetření nakonec u jejího manžela odhalila snížený pohyb a kvalitu spermií. Podle lékaře tato komplikace sice úplně nebránila přirozenému početí, pravděpodobnost spontánního otěhotnění ale nebyla příliš vysoká.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Že dítě ke znásilnění svádí? Nezná hranice, zodpovědnost vždy nese dospělý, říká expertka

„Souhlasili jsme proto s umělým oplodněním. Celkem jsem podstoupila tři cykly IVF. Otěhotnět se mi sice podařilo hned po prvním, plod se ale nevyvíjel. Druhý pokus nevyšel a úspěšný byl nakonec až třetí cyklus,“ přibližuje Kateřina, které se v roce 2016 díky umělému oplodnění narodila zdravá holčička.

S manželem si nechali zamrazit ještě další tři embrya, protože chtěli, aby měla dcera i sourozence. Po roce ale Kateřina zjistila, že otěhotněla přirozenou cestou.

„Připadalo nám to jako zázrak. Vůbec by nás nenapadlo, že se to podaří. Narodil se nám chlapeček – a poté ještě jedna holčička, opět po přirozeném početí. Mé tělo už asi reagovalo jinak. Navíc jsme byli s manželem v psychické pohodě,“ usmívá se dnes Kateřina.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůzné chvíle modelky Leové. Osmiměsíční syn jí spadl z výšky na beton, odvezla ho záchranka

Když se ohlédne zpět, lituje, že se na kliniku reprodukční medicíny neobrátila dřív. „Jsme ale s manželem moc rádi, že jsme nakonec zvolili tu správnou,“ uzavírá Kateřina.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie